ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Κλειδί" για την πορεία των εσόδων ο τουρισμός - Οι προκλήσεις

0

Σε θετική ρότα  κινείται ο τουρισμός δίνοντας ώθηση στην πορεία των εσόδων που είναι άκρως απαραίτητα για το κρατικό ταμείο, που καλείται να στηρίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα δαπανών για την επούλωση, μεταξύ άλλων, των πληγών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας  στο MEGA την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε ότι υπάρχει σε σημαντικό βαθμό κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σχέση με το 2019 σε σχέση με την τουριστική κίνηση ενώ σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.

«Τα φορολογικά έσοδα είναι 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου είναι 27,4% υψηλότερες από το 2019. Η οικονομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν υψηλότερη κατά 42% από το 2020. Είναι μία καλή χρονιά σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι πτήσεις εσωτερικού είναι μείον 20,4%, οι πτήσεις εξωτερικού μείον 36,5%» ανέφερε ο κ. Σταίκούρας.

Πάντως η επιμήκυνση της σεζόν θα κρίνει το στόχο που έχει τεθεί για 9 δισεκατομμύρια εισπράξεις από την πορεία του τουρισμού αλλά και για βελτίωση των εισπράξεων σε ΦΠΑ και άλλους φόρους.

«Η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών.» Αυτό ανέφερε το πρωί της Παρασκευής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος αποτυπώνοντας την σημερινή εικόνα που καταγράφεται σε πολλούς προορισμούς αλλά και τις προκλήσεις που εγείρονται.

Με δεδομένη πάντως την καλή πορεία των αφίξεων τον Αύγουστο και την ικανοποιητική κίνηση σε πολλούς προορισμούς, που φαίνεται να μην επηρεάζονται και από την έξαρση της μετάλλαξης «Δ», είναι σε εξέλιξη και μια εκστρατεία ελέγχων ώστε να αποτραπούν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Βέβαια πολλοί καταστηματάρχες με δεδομένο ότι τα μέτρα στήριξης λόγω covid αλλά και συνολικά τα όλο μοντέλο κρατικής αρωγής βασίζεται σε δηλωμένες εισπράξεις αποφεύγουν  τα «μαύρα» ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων στο μέλλον.

Σε σχέση πάντως με την πορεία του τουρισμού για τον τρέχοντα μήνα οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις  την εβδομάδα από 16 έως 22 Αυγούστου φτάνουν τις 841 χιλιάδες. Είναι ένας αριθμός που κινείται στο υψηλότερο  επίπεδο από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

Επίσης , σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece για τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια, στο επτάμηνο ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών διαμορφώθηκε σε 6.015.197 από 3.090.390 το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αντιστοιχώντας σε αύξηση 94,6%.

Την ανοδική τροχιά επιβεβαιώνουν και τα  στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».  Ήδη τον Ιούνιο  σε σχέση με το 2019  η κίνηση ήταν στο -58%, ενώ  τον Ιούλιο οι αφίξεις ήταν στο 1.854.005 υπερδιπλάσιες από πέρυσι (αύξηση 107,5%). Βέβαια σε σχέση με το 2019 εμφανίζονται μειωμένες κατά 37,8%.

Επίσης η κίνηση εσωτερικού ανακάμπτει με πιο γρήγορους ρυθμούς και ο Ιούλιος, σε σχέση με το 2019, είναι στο -26,1%.

Αναλυτικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου η κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανήλθε συνολικά στο επίπεδο των 4,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 68,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 9,6%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατέγραψαν μείωση 14,4% σε σχέση με το 2020. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι εξωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 56,8% και 73,4% αντίστοιχα. Σε απόλυτους αριθμούς το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει σχεδόν πιάσει ήδη μέσα στο πρώτο επτάμηνο του έτους την επιβατική κίνηση του 2020 (4,51 εκατ. μέχρι τώρα έναντι 4,79 πέρυσι όλο το έτος).

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ