Αυξάνεται από 50.000 σε 250.000 ευρώ το όριο για τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες αξιοποιώντας την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος να ενισχυθεί η ζήτηση για τα κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους που δίνονται μέσω του προγράμματος και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια των περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί και θα πρέπει να απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους.
Μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις μέσω του προγράμματος δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και η αιτία –σύμφωνα με τις τράπεζες που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» το πρόγραμμα– είναι η χαμηλή ζήτηση που υπάρχει για κεφάλαια κίνησης από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στα κριτήρια του Εγγυοδοτικού Ταμείου. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των τραπεζών και την πρόεδρο της ΕΑΤ Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά την οποία τέθηκαν εκ νέου τα θέματα ρευστότητας στην οικονομία. Προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος και να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις, στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός από το όριο του δανείου που αυξάνεται στις 250.000 ευρώ (από 50.000 ευρώ), αποφασίστηκε επίσης και η αύξηση του τζίρου από τις 200.000 στο 1 εκατ. ευρώ.
Η πορεία των νέων εκταμιεύσεων επανέρχεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τις τράπεζες και θα παρακολουθείται σε τακτική βάση και συγκεκριμένα ανά 15νθήμερο, ενώ την προσεχή εβδομάδα συνεδριάζει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να παρακολουθεί τις τάσεις στην πιστωτική επέκταση. Ο υπουργός Οικονομικών έχει θέσει το θέμα της ρευστότητας ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα από παρεμβάσεις όπως:
– Η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», που ήδη υλοποιείται.
– Η υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
– Η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα πρέπει να μοχλεύσουν πιστώσεις ύψους 33 δισ. ευρώ τόσο μέσω της αναλογίας τους στο RRF όσο και από τον δανεισμό επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν λάβει επιδότηση, μέγεθος που με βάση τις εκτιμήσεις θα πυροδοτήσει πιστωτική επέκταση άνω του 5% ετησίως τα προσεχή χρόνια. Στη βάση αυτή, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για νέες εκταμιεύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς στο ποσό αυτό να λαμβάνονται υπόψη οι αποπληρωμές δανείων, και τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του έτους επιβεβαιώνουν την επίτευξη του στόχου. Το σύνολο των νέων πιστώσεων ανήλθε στα 11,1 δισ. ευρώ συνολικά και με βάση τα στοιχεία ανά τράπεζα τα νέα δάνεια που εκταμίευσε η Alpha ανήλθαν κατά το α΄ εξάμηνο στα 2,3 δισ. ευρώ, η Eurobank στα 3,4 δισ. ευρώ, η Εθνική στα 2 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,4 δισ. ευρώ. Πάνω από τα 3/4 των νέων εκταμιεύσεων ήταν δάνεια προς επιχειρήσεις, και στοίχημα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που εμφάνισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία.
kathimerini.gr