ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασφάλιστα οχήματα: Πώς θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος - Αυτή είναι η νέα διαδικασία

0

 Λύση στο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και ριζικά ο νόμος 5113/2024.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει το κοινό πως η νέα διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου και εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων προβλέπει τα εξής:

1. O ηλεκτρονικός έλεγχος και εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ηλεκτρονικών ελέγχων οχημάτων για τον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν:

    την υποχρέωση ασφάλισης
    την καταβολή των τελών κυκλοφορίας
    τη διενέργεια περιοδικού τεχνικού ελέγχου σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων

2. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος θα διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τουλάχιστον μία φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο.

3. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το όχημα είναι ανασφάλιστο επιβάλλεται από τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρόστιμο:

    1.000€ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
    500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
    250€ ευρώ για τα δίκυκλα

Το πρόστιμο διαγράφεται μόνο εφόσον γίνει δεκτή σχετική ένσταση του παραβάτη.

4. Εντός 3 μηνών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, θα διενεργείται υποχρεωτικά και δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος στους παραβάτες.

5. Αν, και κατά τον έλεγχο αυτόν, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, τότε η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος θα αφαιρούνται και θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

6. Σε περίπτωση νέου ελέγχου και υποτροπής του παραβάτη (παράβαση από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός τριετίας από την κοινοποίηση της πρώτης πράξης επιβολής προστίμου για το ίδιο όχημα) θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο του προβλεπόμενου ανωτέρω και θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος.

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ