ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαραίτητη η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις λένε λογιστές και φοροτεχνικοί

0

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα, μεταξύ άλλων, την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον την 31η/9/2024 πραγματοποίησαν έξω από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι λογιστές, το πρωί της Παρασκευής.

Όπως υποστηρίζουν στα αιτήματα τους, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου δεν είναι εφικτό να τηρηθεί, καθώς υπάρχει μια σειρά από ζητήματα κακοδιοίκησης στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω της ΑΑΔΕ.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν τα σημαντικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του συστήματος αλλά και την παρελκυστική τακτική του υπουργείου που αναβάλει συνεχώς τον ορισμό συνάντησης μαζί τους.
Η ανακοίνωση της ΕΦΕΕΑ

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής αναφέρει:

«Οι λογιστές θα επιβάλλουμε και το διάλογο και την παράταση!

Όλοι την Παρασκευή 19/7/24 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εθνικής οικονομίας και οικονομικών Νίκης 5-7 στις 11.00 πμ

Το Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο όπως φαίνεται και για το τζόγο, βάζει στοιχήματα για την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι εκεί εξαντλεί τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την αγωνία και τον κόπο δεκάδων χιλιάδων λογιστών, αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και φορολογούμενων.

Οι ημερομηνίες έναρξης δεν τους απασχολούν, θεωρώντας ότι η έναρξη ταυτίζεται με την ημερομηνία που μπορεί κάποιος να μπει στο σύστημα για υποβολή. Το τι θα βρει εκεί μέσα φαίνεται δεν τους απασχολεί. Κατά κύριο λόγο οι δημόσιες υπηρεσίες υποβάλλουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις δηλώσεις με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Απόδειξη ότι και φέτος στις αρχές ΙΟΥΛΙΟΥ ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε για πολλοστή φορά με νέα στοιχεία, καλώντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Η ίδια απαράδεκτη τακτική ακολουθείται όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας τους λογιστές σε εξοντωτική δουλειά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ την ίδια στιγμή βγαίνουν από τα υπουργεία ανακοινώσεις για ανεπάρκεια-τεμπελιά και απροσεξία των λογιστών.

Τον Αύγουστο που όλοι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ξεκουραστούν για λίγες μέρες, οι λογιστές είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται στα γραφεία τους για να προλάβουν τις προθεσμίες που ορίζουν άνθρωποι που δεν ξέρουν ούτε τη δική τους φορολογική δήλωση να υποβάλλουν. Πολλές φορές αγνοούν και τους νόμους που έχουν ψηφίσει!

Προχθές από την ΑΑΔΕ ενημερωθήκαμε ότι θα αναγνωρίζεται φορολογικά μόνο ότι είναι καταχωρημένο τα mydata, βάζοντας οριστικά τέλος, τόσο στη λογική όσο και στη λογιστική επιστήμη.

Την ίδια στιγμή το σύστημα που πολυδιαφήμισαν (και ασφαλώς πληρώσαμε αδρά), έχει σοβαρά προβλήματα, που δεν μπορούν να λύσουν ούτε οι εταιρείες λογισμικού, αφού και οι ίδιες ζητάνε συνεχώς διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι 31/07 πρέπει να γίνει διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών που… δεν υπάρχουν στην αγορά!!!

Οι προθεσμίες για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τον Ιούλιο είναι πολλαπλάσιες από άλλες περιόδους και προστίθενται οι δηλώσεις μέχρι 26/07. Με παράταση (από 30/06) για την οποία ΚΑΜΜΙΑ ευθύνη δεν έχουν οι λογιστές, αλλά οι “αρμόδιοι φορείς” που τώρα βάζουν στοίχημα για τη λήξη της προθεσμίας.

Επειδή δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα των αρμοδίων αρχών, θα θέλαμε να υποβάλλουμε ένα και μόνο ερώτημα:

Οι λογιστές έχουν δικαίωμα να κάνουν διακοπές με τις οικογένειες τους για λίγες μέρες το καλοκαίρι ή είναι υπερβολικό το αίτημα;

Διάλογος ή εμπαιγμός

Πολλοί μας κατηγορούν ότι δεν επιδιώκουμε το διάλογο και την πειθώ, πάρα μόνο κινητοποιήσεις. Η ένωση μας έχει επιδιώξει συναντήσεις, έχει υποβάλλει υπομνήματα, έχει αναδείξει προβλήματα και δυσλειτουργίες, έχει εξηγήσει στους αρμοδίους εκτενώς τα δίκαια αιτήματα μας.

Ζητήσαμε από την αρχή του μήνα συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Δήμα, αναφέροντας γραπτώς τα θέματα προς συζήτηση.

Πάρα τις συνεχείς οχλήσεις μας για ορισμό συνάντησης, το γραφείο του κ. Δήμα ακολούθησε παρελκυστική τακτική με συνεχείς αναβολές. Τελικά μετά από πιέσεις ορίζουν συνάντηση για σήμερα 16/7, με την Διευθύντρια του γραφείου του κ. Δήμα, την οποία όμως 1,5 ώρα πριν τη συνάντηση την ακυρώνουν !!

Καταγγέλλουμε σε όλους τους λογιστές την απαράδεκτη συμπεριφορά του υφυπουργού απέναντι στον κλάδο.

Καταγγέλλουμε την αναλγησία του υπουργείου οικονομικών και της ΑΑΔΕ, να μην δώσουν τον αναγκαίο χρόνο στον δοκιμαζόμενο κλάδο μας να υποβληθούν, έγκαιρα και έγκυρα οι φορολογικές δηλώσεις.

Οι λογιστές θα επιβάλλουμε με τον αγώνα μας και το διάλογο και την παράταση των δηλώσεων.

Καλούμε όλους τους λογιστές, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Παρασκευή 19/7/2024 στις 11.00 π.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκης 5-7.

Καλούμε τις ενώσεις των μισθωτών συναδέλφων μας, καθώς και τις επαγγελματικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων πελατών μας, να συνδράμουν στον αγώνα για επίλυση των κοινών μας προβλημάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν μπορεί να είναι πριν την 30/9/2024.

2. Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

3. Οι δηλωτικές υποχρεώσεις που λήγουν το μήνα Αύγουστο μετατίθενται τουλάχιστον έως τις 15/9”.

Ο Πρόεδρος
Παύλος Αποστόλου

Η Γενική Γραμματέας
Αναστασία Αναστασίου »
 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ