ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Economics: Αναπτυξιακή αιχμή της ελληνικής οικονομίας ο τουρισμός

0

Αδιατάρακτη ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί θεμέλιο λίθο των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου βλέπει η Capital Economics που εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην τουριστική κίνηση.

«Η εύρωστη ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού στηρίζει την άποψή μας ότι οι “περιφερειακές” οικονομίες θα καταγράψουν γενικά ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός είναι πιθανό να προσθέσει σημαντικά στο ΑΕΠ των οικονομιών του νότου, ακόμη και αν ο αριθμός των τουριστών αυξηθεί μόνο σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις. Ο τουρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται με αξιοπρεπείς ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας. Αυτό θα αποτελέσει ιδιαίτερη ευλογία για τις οικονομίες του νότου, οι οποίες σε γενικές γραμμές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνει η ανάλυση της Capital Economics.

«Οι ισχυρές επιδόσεις συνεχίστηκαν παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023. Αυτό πιθανόν να οφείλεται εν μέρει στη συσσωρευμένη ζήτηση, καθώς ορισμένα νοικοκυριά της ΕΕ επέλεξαν να κάνουν περισσότερες διακοπές από ότι συνήθως, αφού αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αύξηση του αριθμού των τουριστών από χώρες εκτός της ΕΕ έπαιξε επίσης ρόλο. Πράγματι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ΕΕ αυξάνονται ταχύτερα από τις ταξιδιωτικές δαπάνες εντός ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζεται στην ανάλυση.
Η Capital Economics δεν εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τουριστικό ρεύμα.

«Δεν ιστεύουμε ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των τουριστών σε συνολικό επίπεδο, καθώς η ζήτηση θα δημιουργήσει τη δική της προσφορά. Ακόμη και αν η προσφορά είναι περιορισμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή πόλη, οι τουρίστες θα αντιδράσουν στην έλλειψη διαθεσιμότητας ή στις υψηλότερες τιμές πηγαίνοντας σε εναλλακτικούς προορισμούς», υποστηρίζει.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ