ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο είσπραξης άνω των 3 δισ. από οφειλές στον ΕΦΚΑ

0

Στόχο για διπλασιασμό των ετήσιων εσόδων που αποφέρει το ΚΕΑΟ προς τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε στο ιδανικό σενάριο να ανέλθουν ή και να υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας.

Η θετική πορεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχει καταγραφεί, αλλά φαίνεται ότι δεν αρκεί για να περιορίσει την αλματώδη αύξηση του χρέους, που κατά το α’ τρίμηνο του έτους έχει ανέλθει στα 47,88 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, εκπονείται συνολικό σχέδιο, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να γίνει πιο αποτελεσματική, για να μπορεί το ΚΕΑΟ να «χτυπάει» τους οφειλέτες εκείνους που πραγματικά μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Έγκριση πρότασης

Στο πλαίσιο αυτό, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, στα τέλη Ιουλίου, όπως κατ’ αποκλειστικότητα σας παρουσιάζει η «Ν», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία θα εκπονηθεί μελέτη «σχετικά με την αναδιοργάνωση του συστήματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ». Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ανάθεση από την εταιρία Qualco Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Συστημάτων Πληροφορικής και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα προγραμματιστούν και οι επόμενες κινήσεις του Φορέα. Σε πρώτη φάση, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί να γίνει  διαγωνισμός, ώστε να επιλεχθεί εκείνος ο ανάδοχος που θα μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια του ΚΕΑΟ, ώστε από κοινού να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη βελτίωση των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο φετινός στόχος

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να εισπραχθούν το λιγότερο 1,65 δισ. ευρώ από χρέη που είτε θα ενταχθούν σε ρύθμιση και θα καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις εμπρόθεσμα είτε θα εξοφληθούν εφάπαξ. Με βάση την πορεία του α’ τριμήνου, όταν και εισπράχθηκαν 448.899.267 ευρώ, εκτιμάται ότι ο ανωτέρω στόχος είναι εφικτό να επιτευχθεί από τις σημερινές δομές του ΚΕΑΟ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όμως θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, να μπορεί να εισπραχθεί το διπλάσιο έσοδο από  αυτό που έχει τεθεί ως αρχικός στόχος, δηλαδή να ανέλθουν ξαφνικά οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ στα… 3,3 δισ. ευρώ!

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες, με αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εντοπιστεί σημαντική καθυστέρηση στο διαχωρισμό των χρεών, ανάμεσα σε εκείνα που μπορούν να εισπραχθούν και στα υπόλοιπα, που πρέπει να θεωρηθούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Εκεί, θα μπορούσε να εκκινήσει μια συνολική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η απαραίτητη «εκκαθάριση» του μητρώου με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ώστε στη συνέχεια να γίνεται πολύ πιο στοχευμένη, άρα και πιο αποδοτική, η είσπραξη των χρεών.

Αύξηση εσόδων

Επίσης, έχει  διαπιστωθεί ότι με την υπάρχουσα ρύθμιση των 24 δόσεων (πάγια), υπάρχουν οφειλέτες που θέλουν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση τους, αλλά χάνουν για λίγες μέρες την προθεσμία που ορίζει ο νόμος. Έτσι, βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι απέναντι στον ΕΦΚΑ, αλλά και βιώνουν τον κίνδυνο να υποστούν τη μέγγενη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που μεταφράζεται σε κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων. Για να αποφεύγεται μια τέτοια ακραία και επώδυνη κατάσταση, ετοιμάζεται η δημιουργία ενός ειδικού τμήματος, που θα αναλάβει την ενημέρωση – υπενθύμιση σε αυτούς τους οφειλέτες σε «πραγματικό χρόνο», ώστε να πάψουν να χάνουν τις ρυθμίσεις τους, από αβλεψία. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που έχουν ενεργές ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα μέσω της εμπρόθεσμης καταβολής των μηνιαίων δόσεων, θα αυξηθούν και τα έσοδα προς το ΚΕΑΟ, άρα και  προς τον ΕΦΚΑ.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί σε όσους οφειλέτες βρίσκονται με χρέος που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Εκεί, από τα ποιοτικά στοιχεία που έχει ήδη συγκεντρώσει ο ΕΦΚΑ, πιστεύεται ότι υπάρχει μια μεγάλη «δεξαμενή» οφειλετών, που μπορούν με την κατάλληλη στήριξη, να μηδενίσουν το χρέος τους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από την α’ τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα ή 74,4%) χρωστάει μικροποσά έως 15.000 ευρώ έκαστος. Το σύνολο του χρέους γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ανέρχεται σε 6,6 δισ. ευρώ. Επίσης, μέχρι 30.000 ευρώ χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία 1.931.710 οφειλέτες (ποσοστό 88,44%). Το συνολικό χρέος για οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ανέρχεται στα 9,77 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως αναδείχθηκαν στο σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο του περασμένου Μαΐου, διατηρούνται στο ακέραιο. Αυτοί είναι οι εξής:

  1.     Δημιουργία και τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών (Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ).
  2.     Η εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
  3.     Η ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών ανάλογα με τον βαθμό επισφάλειάς τους.
  4.     Η μέριμνα για την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.
  5.     Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων.
  6.     Η κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και η τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.
  7.     Η ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών για την υποστήριξη των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.
  8.     Η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενημέρωση και την συναλλαγή με τους οφειλέτες.
  9.     Η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
  10.     Η  βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων.
  11.     Η μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο υπουργείο.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ