ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο τοπίο στο ρεύμα - Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές και τα πορτοκαλί τιμολόγια

0

Μήνας εξελίξεων θα είναι ο Σεπτέμβριος για το ρεύμα με τους καταναλωτές να περιμένουν τις νέες τιμές των παρόχων, τις αυριανές επίσημες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις, αλλά και την διάταξη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που θα φέρει τους έξυπνους μετρητές και τα «πορτοκαλί» τιμολόγια.

Πιθανότατα το υπουργείο Ενέργειας θα χρειαστεί να διατηρήσει και για αυτόν τον μήνα την επιδότηση. Το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε πως θα έχουμε μάλλον παρόμοια τιμολόγια με αυτά του Αυγούστου. Ίσως κάποιοι πάροχοι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού να πάνε και οριακά χαμηλότερα. Γι' αυτό και η επιδότηση που θα δοθεί, οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να είναι λίγο χαμηλότερη από αυτή του Αυγούστου.


Βέβαια οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με το υπουργείο να θέλει να παραμείνει το ρεύμα στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα και λίγο πιο κάτω. Το «πράσινο» τιμολόγιο του Αυγούστου, στον βασικό πάροχο, ήταν περίπου στα 14,7 λεπτά μετά την επιδότηση και περίπου εκεί θέλει το υπουργείο να το συγκρατήσει.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια

Μέσα στο φθινόπωρο θα βγουν στην αγορά τα δυναμικά ή αλλιώς «πορτοκαλί» τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

Με αυτά ο καταναλωτής θα μπορεί να φτιάχνει τη ζήτηση του, επειδή θα ξέρει τι τιμές έχει κατά τη διάρκεια του 24ώρου, έτσι ώστε να τις βάζει σε ώρες που έχει πολύ χαμηλή τιμή η χονδρεμπορική και άρα μπορεί να μετατοπίσει τη ζήτηση του από κάποιες ώρες σε ώρες φθηνού τιμολόγησης.

Η ΡΑΑΕΥ θα παρουσιάσει το σχετικό πλαίσιο, το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση από τον Σεπτέμβριο.

Οι έξυπνοι μετρητές

Το έργο για τους έξυπνους μετρητές, που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς με πολλαπλά οφέλη για τον καταναλωτή, τους προμηθευτές και τη λειτουργία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι έξυπνοι μετρητές αναφέρονται ως ο ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια για έναν βιώσιμο μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ενωσιακό επίπεδο, την επίτευξη των στόχων για το Net Zero, το σχέδιο RePower EU και την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πορτοκαλί χρώμα).

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος για περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής).

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο οι χαμηλότερες χρεώσεις θα εφαρμοστούν κατά τις μεσημβρινές ώρες, πιθανότατα μεταξύ 14:00-16:00.

Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό διαφοροποιείται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο ανάλογα με τους μήνες κατανάλωσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής, όταν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ