ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από το 3% κλείνει το Euribor τον Σεπτέμβριο – τι σημαίνει για τα στεγαστικά δάνεια

0

Kαλά νέα για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο: το Euribor αναμένεται να κλείσει τον Σεπτέμβριο κάτω από το 3%, κοντά στο 2,9%. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί από τον Νοέμβριο του 2022.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προβλέπουν ήδη κατάρρευση του Euribor, οδηγώντας τον δείκτη στεγαστικών δανείων κάτω από το 2% το 2025 -γύρω στο 1,8% στο τέλος του επόμενου έτους.

Οι ειδικοί προέβλεπαν  ότι το Euribor θα τελείωνε το 2024 στο 3%, αλλά η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι περικοπές των επιτοκίων από την ΕΚΤ υποδηλώνει ότι η ο δείκτης αναφοράς των περισσότερων στεγαστικών δανείων θα παραμείνει κάτω από αυτό το επίπεδο. Αναλυτές του Bankinter εκτιμούν μάλιστα ότι το Euribor θα κλείσει τη χρονιά στο 2,75%.

«Αυτή η πτωτική τάση που βιώνει το Euribor επηρεάζει άμεσα τις δόσεις των στεγαστικών δανείων , τόσο στις  εξαμηνιαίες όσο και τις 12μηνες αναθεωρήσεις τους» εξηγούν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

«Ενα παράδειγμα, για ένα  στεγαστικό δάνειο 140.000 ευρώ για 30 χρόνια με διαφορά 1% από το Euribor, με με  αναφορά τον δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2023, που ήταν στο 4,149%, η μηνιαία δόση  ήταν 757,81 ευρώ.

Τώρα με το Euribor τον Σεπτέμβριο του 2024 στο 2,945%, η δόση του στεγαστικού δανείου των ιδιοκτητών που είχαν  επανεξέταση αυτό τον μήνα θα πέσει στα 632,06 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν 125,81 ευρώ λιγότερα.

Γιατί έχει πέσει τόσο πολύ;

Οι έντονες μειώσεις του Euribor οφείλονται στο γεγονός ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed μείωσαν τα επιτόκια αυτόν τον μήνα. Πρώτη το έκανε η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα με μείωση κατά 25 μονάδες,αλλά η Fed προχώρησε πιο δυναμικά  με περικοπή 50 μονάδων βάσης.Πιέζοντας έτσι την ΕΚΤ ώστε να μην αποκλείεται νέα περικοπή στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Οι χρηματαγορές προεξοφλούν μάλιστα έντονες μειώσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πτώση του Euribor.

Νέα μείωση 50 μονάδων της Fed

Για τη συνεδρίαση της Federal Reserve στις 7 Νοεμβρίου, οι αγορές αναμένουν μια ακόμη περικοπή 50 μονάδων βάσης.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, που έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην εξέλιξη του Euribor, μια κίνηση παρόμοιου μεγέθους με αυτή της Fed αρχίζει ήδη να συζητείται σε δυο δόσεις των 25 μονάδων – τον Οκτώβριο και στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου .

Την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τον Οκτώβριο ενισχύει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί περισσότερο από το αναμενόμενο στη Γαλλία και την Ισπανία -τη δεύτερη και την τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης. Στη Γαλλία επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,2%, έναντι 1,8% τον Αύγουστο, ενώ η αγορά περίμενε 1,6%.

Στην Ισπανία επίσης, ο πληθωρισμός ήταν 1,7%, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση σε σύγκριση με 2,4% τον Αύγουστο και με πρόβλεψη για βραδύτερο ρυθμό μείωσης στο 1,9%.

«Θάψτε το τσεκούρι»

«Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, καθώς ποντάρουν πλέον σε μια και τρίτης μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ , ίση με 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου, κάνοντας την πιθανότητα να εκτιναχθεί πάνω από 70%, από μόλις 20% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αυτή τη φορά, δεν είναι τα γεράκια που φωνάζουν στη Φρανκφούρτη, αλλά τα περιστέρια, που εδώ και καιρό ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θάψει  το τσεκούρι που επί δυο χρόνια κράδαινα η Λαγκάρντ ενάντια στον πληθωρισμό», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι παράγοντες της αγοράς.

Ερευνα της ΕΚΤ τον Αύγουστο σχετικά με τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, έδειξε άλλωστε νέα πτώση στο 3,9%, έναντι 4,1% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας μια τάση που συνεχίζει να είναι πτωτική.

Οι αντιλήψεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό του παρελθόντος έχουν πράγματι διολισθήσει έως και 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωση του 8,4% ,τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι οι καταναλωτές στην  Ευρωζώνη αναμένουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί , όπως υπογραμμίζουν και τα μακροοικονομικά δεδομένα εδώ και αρκετό καιρό.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ