ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Intrum: Πώς ο μεγαλύτερος εισπράκτορας χρεών πνίγηκε στα δικά του χρέη

0

Επί χρόνια κέρδιζε από τα χρέη των άλλων. Επεκτεινόταν μεγαλώνοντας τα δικά της χρέη. Και τελικά λύγισε υπό το βάρος τους. Η Intrum, η μεγαλύτερη εισπρακτική χρεών της Ευρώπης, είναι σε διαδικασία υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Την Intrum οι δανειολήπτες τη γνωρίζουν στον ρόλο του «κακού». Δεν είναι εκείνη που χορηγεί δάνεια, αλλά αγοράζει και διαχειρίζεται κάποια από αυτά που «κοκκινίζουν». Πρωτίστως είναι εκείνη που έχει αναλάβει να απαιτεί την είσπραξή τους από κακοπληρωτές ή οφειλέτες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και έμειναν πίσω στις δόσεις. Ο Economist είχε πριν από κάποιους μήνες προσπαθήσει με γλαφυρό τρόπο να εξηγήσει τι κάνει o σουηδικός κολοσσός.

Ο ρόλος της

«Στις ταινίες πίσω από κάθε καρχαρία – τοκογλύφο κρύβεται ένας ακόμα πιο σκληρός χαρακτήρας που φροντίζει να πληρωθούν τα χρέη. Πληρώνεις το αφεντικό ή σου σπάω τα πόδια. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι λιγότερο βίαιο, αλλά ομοίως διασυνδεδεμένο. Στον ρόλο του εισπράκτορα, η Intrum», έγραφε.

Η ίδια περιγράφει λίγο διαφορετικά τη λειτουργία της. «Εάν έχετε λάβει μία επιστολή ή ένα τηλεφώνημα από την Intrum, το πιθανότερο είναι ότι έχετε απλήρωτες οφειλές. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μπορεί να μην έχετε τα χρήματα για να πληρώσετε αυτήν τη στιγμή, μπορεί να χάσατε το τιμολόγιο ή απλά να το ξεχάσατε. Αυτό συμβαίνει. Ωστόσο, κάποια στιγμή συμφωνήσατε να πληρώσετε για ένα προϊόν και μια υπηρεσία και τώρα έχουμε συνάψει σύμβαση από τον πωλητή για να σας βοηθήσουμε να τηρήσετε αυτήν τη δέσμευση.

Στην Intrum μιλάμε με χιλιάδες πελάτες καθημερινά μέσω τηλεφώνου, με επιστολές, e-mail και άλλα ψηφιακά κανάλια, όπως διαδικτυακή συνομιλία ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε εκπαιδευμένοι επαγγελματίες με μεγάλη τεχνογνωσία για να σας βοηθήσουμε εάν βρίσκεστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και να βρούμε μια λύση για να απαλλαγείτε από χρέη. Στόχος μας είναι να έχουμε έναν αξιόπιστο και ανοιχτό διάλογο μαζί σας. Εργαζόμαστε για εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνήσεις – μεγάλες και μικρές – σε όλους τους τομείς. Το κάνουμε αυτό αντιμετωπίζοντας τους πελάτες τους δίκαια και με σεβασμό, για να δημιουργήσουμε συνθήκες που επιτρέπουν σε κάθε άτομο να απαλλαγεί από χρέη και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι οι εταιρείες πληρώνονται. Γιατί όταν οι εταιρείες πληρώνονται, μπορούν να αναπτυχθούν, να επενδύσουν και να προσλάβουν ανθρώπους. Αυτό είναι σημαντικό στην κοινωνία μας. Και είναι καλό για τους ανθρώπους», διαβάζουμε στη σελίδα της.

Η άνοδος και η πτώση

Η Intrum αναδείχθηκε την τελευταία δεκαετία στον κορυφαίο εισπράκτορα της Ευρώπης. Πρόκειται για έναν κλάδο που απογειώθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και το βουνό των κόκκινων δανείων που σχηματίστηκε, καθώς οι δανειολήπτες δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Στην εποχή του φθηνού χρήματος οι εταιρείες αυτές μεγαλούργησαν. Μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης (2010 – 2012), οι τράπεζες που ήθελαν να απαλλαγούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους βρήκαν έναν πρόθυμο αγοραστή στην Intrum, η οποία δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της. Για μεγάλο διάστημα η συνταγή αυτή φαινόταν να λειτουργεί.

Αλλά ήταν ένα επιχειρησιακό μοντέλο που αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Το ποσοστό των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών είχε μειωθεί στο 7,5% το 2015 και σε κάτω από 2% το 2023. Παρά τις πολυκρίσεις δεν δημιουργήθηκε νέο απόθεμα επισφαλών δανείων. Η πανδημία, η οξεία ενεργειακή κρίση και η αύξηση των επιτοκίων σε υψηλά δύο δεκαετιών δεν οδήγησαν σε νέο κύμα αθετήσεων πληρωμών, όπως κάποιοι πίστευαν.

Έτσι από τη μία η Intrum είχε αισθητά λιγότερες ευκαιρίες και από την άλλη η δραστική αύξηση των επιτοκίων αύξανε το βάρος των δανείων, που είχε η ίδια λάβει. Πιεζόταν ταυτόχρονα από δύο πλευρές. Και δεν είναι η μόνη. Η iQera της Γαλλίας και η βρετανική Lowell, δύο ανταγωνίστριες της Intrum, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρότατα προβλήματα.

Αλλά δεν ήταν μόνο οι πιέσεις του κλάδου που την οδήγησαν στην πτώχευση. Ήταν και η απόφασή της για συγχώνευση με την Lindorff, το 2018, που διόγκωσε τον εφιάλτη της. Ήταν μία απόφαση που αύξησε πολύ τα χρέη της και είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή 8 οικονομικών διευθυντών από το 2018 έως και σήμερα.

Τα… τηλεφωνήματα των πιστωτών

Η Intrum βαρύνεται σύμφωνα με το Bloomberg με χρέη 58,4 δισ. σουηδικών κορονών, δηλαδή περίπου 5,1 δισ. ευρώ. Δεν ξέρουμε από ποια εταιρεία δέχθηκε επίμονα η ίδια τηλεφωνήματα για την εξόφληση των οφειλών της, αλλά σίγουρα οι πιστωτές της ήταν κάτι παραπάνω από ανήσυχοι εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Κατάφερε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις να εξασφαλίσει τη στήριξη του 73% των πιστωτών της για αναδιάρθωση χρεών (κάτι που της επιτρέπει να κάνει αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Δεν ήταν εφικτό να φτάσει στο 90% ώστε να εισέλθει σε μία πολύ πιο απλή διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό το αγγλικό Δίκαιο.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι η διαδικασία του Άρθρου 11 θα ανοίξει στα μέσα Νοεμβρίου και το σχέδιό της θα έχει οριστική έγκριση έως τα τέλη του έτους, ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε ενημέρωση από την Intrum Hellas σχετικά με τις εξελίξεις στον Όμιλο Intrum και διαβεβαιώσεις ότι αυτές δεν επηρεάζουν την ελληνική θυγατρική που καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις και εύρωστα οικονομικά μεγέθη.

Δεδομένου δε ότι δεν πρόκειται για πιστωτικό ίδρυμα που να διαθέτει καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δεν εντοπίζεται κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα μας.

naftemporiki.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ