Επιτάχυνση της αξιολόγησης των φακέλων -και κατ’ επέκταση των πληρωμών- σε ποσοστό της τάξης του 70% εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι θα επιτευχθεί με τις αλλαγές που προωθούνται στο «Εξοικονομώ 2021», αντιμετωπίζοντας σε πολύ σημαντικό βαθμό τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, οι οποίες αφορούν -κατά πληροφορίες- σε πάνω από 30.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, σε συνέχεια της άσκησης που πραγματοποίησαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΤΕΕ για το πώς μπορούν να μειωθούν τα γραφειοκρατικά βάρη στα «Εξοικονομώ» προωθούνται αλλαγές στον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» που αναμένεται να αποτελέσουν «πυξίδα» τόσο για το «Εξοικονομώ 2023», όσο και για τα νέα «Εξοικονομώ» που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Ο βασικός άξονας των αλλαγών αυτών προβλέπει την κατάργηση σειράς πιστοποιητικών που έως τώρα απαιτούνταν, όπως π.χ. πιστοποιητικά για την ενεργειακή κλάση των συσκευών (αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά κλπ) που τοποθετούνταν στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας (σήμανση CE) της βεβαίωσης έγκυρου πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις Υπεύθυνες Δηλώσεις μη σύγκρουσης συμφερόντων Προμηθευτών και Αναδόχων.
Οι αλλαγές που έρχονται στο «Εξοικονομώ 2021»
Όπως εξηγούν παράγοντες με άριστη γνώση της διαδικασίας, «αυτά που κατά βάση θα ελέγχονται είναι τα παραστατικά των δαπανών για τις παρεμβάσεις, δηλαδή τα τιμολόγια, που θα πρέπει να αντιστοιχούν με τα ποσά που είχαν προϋπολογισθεί, καθώς και το αν έχει επιτευχθεί ο στόχος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου όπως προκύπτει από την αντιπαραβολή το πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) πριν της παρεμβάσεις και του δεύτερου (Β’ ΠΕΑ) μετά τις παρεμβάσεις, το οποίο εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή που ορίζεται μετά από κλήρωση. Η βασική γραμμή είναι ότι αυτό που θα ελέγχεται κατά βάση από εδώ και στο εξής είναι το αν έχει επιτευχθεί ο στόχος και όχι οι λεπτομέρειες του πώς ακριβώς επιτεύχθηκε».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, όσον αφορά στο «Εξοικονομώ 2021», το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που αφορούν στην κρατική επιδότηση έχει εκταμιευθεί και απομένει ένα υπόλοιπο της τάξης του 20-30%, το οποίο ωστόσο δεν είναι αμελητέο, ιδίως στις περιπτώσεις των μηχανικών που έχουν αναλάβει πολλά έργα στο πλαίσιο των προγραμμάτων.
Όπως έχει γράψει το energygame.gr, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται έχουν δημιουργήσει ένταση στον κλάδο των εργολάβων –που έχουν αναλάβει τις παρεμβάσεις και τις έχουν χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους αναμένοντας το σκέλος της κρατικής επιδότησης- αλλά και σε μεγάλη μερίδα των ωφελούμενων. Αυτή την ένταση επιχειρεί να αποκλιμακώσει το Υπουργείο με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί. Είχαν προηγηθεί οι στοχευμένες αλλαγές στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», με βασικότερη την απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα, προκειμένου να ενταθεί το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που μέχρι στιγμής είναι αναιμικό.
Κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση που ξεμπλοκάρει το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»
Την ίδια στιγμή, με νομοθετική ρύθμιση που έχει ενσωματωθεί νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι «δυσκολίες συνεννόησης» (κατά τη διατύπωση του Υπουργού ΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη από το βήμα της Βουλής) μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», δηλαδή το ΥΠΕΝ, τη ΔΥΠΑ (που υπάγεται και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και την Αναπτυξιακή Τράπεζα (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας). Καθώς δε το πρόβλημα έγκειται σε μεγάλο βαθμό στη δυστοκία υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας να εγκρίνουν την εκταμίευση από τη ΔΥΠΑ κονδυλίων για το «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω για νέους», προωθείται ρύθμιση που ρητά προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός της ΔΥΠΑ εγκρίνεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που αφορά στα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής και λοιπών μορφών ενίσχυσης. Μετά την ψήφιση της ρύθμισης, θα ακολουθήσει η έκδοση ΚΥΑ που θα εξειδικεύει την πρόβλεψη σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι σχετικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΥΠΕΝ σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, για το «Εξοικονομώ 2021» επιλέχθηκαν 71.785 αιτήσεις και η συνολική κρατική επιδότηση ανέρχεται σε 808 εκατ. ευρώ. Για το «Εξοικονομώ 2023» οι επιλέξιμες αιτήσεις ανέρχονται σε 32.371 και η κρατική επιδότηση σε 365 εκατ. ευρώ, ενώ για το «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω για νέους» υποβλήθηκαν 6.670 επιλέξιμες αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.834 επέλεξαν και το εργαλείο του σκέλους της ανακαίνισης, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ. Για το «Εξοικονομώ 2021» έχουν εκταμιευθεί σε προκαταβολές περίπου 460 εκατ. ευρώ.
energygame.gr