ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το Μοιρολόι της Παναγίας»

0

«Το Μοιρολόι της Παναγίας»

Στο πνεύμα των ημερών ήταν  η ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε προ καιρού  από το ΚΡΗΤΗ TV.  Μέλη της χορωδίας  Ρεθυμνίων Μικρασιατών υπό την καθοδήγηση του κ Ανδρέα Γιακουμάκη, ενός  από τους κορυφαίους   καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής και μαέστρους, έψαλλαν το παραδοσιακό Μοιρολόι της Παναγίας διαφόρων περιοχών των παραλίων της Μικράς Ασίας. Η ηχογράφηση έγινε στον παμπάλαιο και πανέμορφο ναό της Αγίας Αικατερίνης, που λειτουργεί ως μουσείο και αποτελεί  το κόσμημα της πλατείας του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Ευχάριστη νότα κατά την  ανάπαυλα των γυρισμάτων απετέλεσαν οι αυτοσχεδιασμοί των Μιχάλη Κώτη και  Μανώλη Κανακάκη δύο εκ των  ταλαντούχων μουσικών- οργανοπαικτών, που συνοδεύουν τις εκδηλώσεις της Χορωδίας Ρεθυμνίων Μικρασιατών, οι οποίοι ενθουσίασαν τους χορωδούς με το πολίτικο λαούτο, το κανονάκι, το κέφι και το ταμπεραμέντο τους.

Tο συγκινητικό και κατανυκτικό συνάμα Μοιρολόι της Παναγίας  το έλεγαν  από παλιά οι Μικρασιάτες το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και συνεχίζουν ακόμη να το λένε σε ορισμένες εκκλησίες του Ρεθύμνου.

Αποσπάσματα από τη βιντεο-ηχογράφηση του Κρήτη ΤV παρουσιάστηκαν ήδη  κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια από το τηλεοπτικό κοινό.  Την Μεγάλη Παρασκευή  μάλιστα στην εκπομπή ‘Σε ήχο κατανυκτικό’ ώρα 2.40  θα παρουσιαστεί το τελευταίο από τα μοιρολόγια της Παναγίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ