ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Καρίνα των Ανωγειανών, το μοντέλο του Σαλβαντόρ Νταλί, επισκέφτηκε ξανά το χωριό και τον δικό της Αντάρτη

0

 Ως γλύπτρια τοπίου, η Καρίνα Ρεκ, δημιούργησε του Αντάρτη της Ειρήνης στο οροπέδιο της Νίδας δουλεύοντας δύο χρόνια με Ανωγειανούς εργάτες

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε τα Ανώγεια συνοδευόμενη από κατοίκους του χωριού των Μαργαριτών, με διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ρόδακας” και της Μαρίας Παδουβά, η Καρίνα Ρεκ, η Καρίνα των Ανωγειανών.

Μοντέλο του Σαλβαντόρ Νταλί, με συμμετοχή σε ταινία του Παζολίνι, ταξίδια στην Ισπανία (εξαιρετική χορεύτρια φλαμένγκο), στο Μεξικό κι αλλού, την έφερε ο δρόμος της στα Ανώγεια μέσα από ένα τραγούδι του Ψαραντώνη που άκουσε στο Βερολίνο.
Καρίνα, Ανώγεια

Αναζήτησε το χωριό του και φτάνοντας σε αυτό, μαθαίνοντας την ιστορία του χωριού, αποφάσισε να κάνει ένα μνημείο συγγνώμης της Γερμανίας προς τ’ Ανώγεια.

Ως γλύπτρια τοπίου, δημιούργησε του Αντάρτη της Ειρήνης στο οροπέδιο της Νίδας δουλεύοντας δύο χρόνια με Ανωγειανούς εργάτες.

Η Καρίνα τα τελευταία χρόνια διαμένει μόνιμα στο χωριό Μαργαρίτες. Επιθυμία της ήταν να επισκεφτεί τ’ Ανώγεια και τον Αντάρτη της, να δει το χωριό της, που όπως έλεγε είχε επιθυμήσει.

Την υποδέχτηκε μαζί με τους συνοδοιπόρους της ο Μπάμπης Φασουλάς εκ μέρους του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στο κτίριο του ΑΚΚΟΜ.

Από τον Δήμο δεν υπήρξε υποδοχή, καθότι ο δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα.

Τρία-τέσσερα άτομα που είχαν μάθει από τις ανακοινώσεις του “Ρόδακα” για το γεγονός συνόδευσαν την Καρίνα στο οροπέδιο της Νίδας.

Εκεί, ο Γιώργης Σταυρακάκης προσφέρθηκε να μεταφέρει άτομα με το αμάξι του ενώ την Καρίνα μετέφερε ο Μανώλης Καλλέργης μέσα στο οροπέδιο της Νίδας.

Η πρώτη της παρατήρηση ήταν ότι δεν υπήρχε πουθενά μία ταμπέλα που να μιλάει για τον Αντάρτη ενώ όταν φτάσαμε εκεί έψαχνε να τον βρει μέσα στις αλουτσές και τις αγκάθες!!
Καρίνα, Ανώγεια

Στάθηκε όμως περήφανη και μίλησε στην ομήγυρη για το πώς έφτιαξε τον Αντάρτη. Δύο ολόκληρα χρόνια κράτησαν οι εργασίες και περιέγραψε για άλλη μία φορά τον έρωτά της για τα Ανώγεια, για τα όρη, για τους Ανωγειανούς και πόσο βαθιά στην ψυχή της είναι χαραγμένη η σύνδεση αυτή.

Μετά κατεβαίνοντας στο χωριό στην ταβέρνα “Αροδαμός” την επισκέφτηκε ο δήμαρχος, που είχε έρθει κρατώντας της ένα δώρο, ένα ξυλόγλυπτο του Κώστα Σταυρακάκη και έπειτα πήγαμε στο Μεϊντάνι για καφέ!

Συγκινημένη, καθώς σιγά-σιγά ξυπνούσαν οι μνήμες της από το χωριό και την εικοσάχρονη παραμονή της σε αυτό, αλλά κι από την αντίδραση των χωριανών όταν την έβλεπαν: Έβγαζαν μία μεγάλη φωνή: «Καρίναααα!!!» και μετά άνοιγαν μια μεγάλη αγκαλιά σαν τα φτερά τσι σκάρας και την έχωναν μέσα. Κι η Καρίνα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο!! «Ίντα μρε κάνεις;», έλεγε.

Κάποια στιγμή στην πλατεία μπήκε ο Βασίλης Κονιός, ο υποδηματοποιός, σεβάσμιος κι αλαφροπάτητος με το μπαστούνι του κι η Καρίνα αναφώνησε: «ο Στιβάνιας, ο Στιβάνιας!!!».

Όταν ο άνθρωπος αυτός έμαθε ότι οι άνθρωποι γύρω απ' την Καρίνα ήταν από τις Μαργαρίτες εξέφρασε την επιθυμία να τους μιλήσει.

Μαζεύτηκαν κι άρχισε να τους λέει, τι θαρρείτε;

Είπε κι όλοι ρίγησαν: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλω να σας πω! Ο Θεός να σας ανταποδίδει το μεγάλο καλό που κάνατε σε μένα και τους δικούς μου, όταν μετά το κάψιμο του χωριού μάς φιλοξενήσατε σε ένα σπίτι στις Μαργαρίτες για 20 μέρες. Ήθελα πάντα να πω αυτό το ευχαριστώ και να που δόθηκε η ευκαιρία!».  

Κατόπιν ο Πολύδωρος ο Αεράκης για να τιμήσει, όπως είπε, την Καρίνα έφερε και έδειξε στους παριστάμενους δύο πίνακές του, ενώ της χάρισε και δύο λιθογραφίες!

Έφυγε συγκλονισμένη και με δάκρυα από τη διαπίστωση του πόσο πολύ της έλειψε αυτός ο τόπος κι οι άνθρωποί του!

«Θέλω να πεθάνω στο χωριό μου!», είπε μπαίνοντας στο λεωφορείο.

Οι Ανωγειανοί την αποχαιρέτησαν με θλίψη και με την υπόσχεση ότι θα την επισκεφτούν!

Άλλη υπόσχεση δεν μπόρεσαν να της δώσουν κι έμεινε μετέωρος κι αμήχανος ο αθέλητος χωρισμός πάνω απ' την καρδιά τους.

«Ευχαριστούμε Καρίνα για την τόση αγάπη σου!!!

Ευχαριστούμε τους φίλους απ' τις Μαργαρίτες και τ’ Αγγελιανά και τις Δαφνές και τα Μουρτζανά που σε έφεραν!», αναφέρουν μέσα από ανάρτησή τους στα social media. 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ