ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κορίτσι της Φτελιάς

0

Ο Γιώργος Παπακωνσταντής, γιος οικογένειας εσωτερικών μεταναστών, από τον εύανδρο Μυλοπόταμο και το ηρωικό χωριό Μελιδόνι, στην Αθήνα είχε την τύχη να σπουδάσει και να ανοίξουν οι ορίζοντες του νου και του μυαλού του. Μέσα από τα Οικονομικά, τα Παιδαγωγικά, τις Αστυνομικές Επιστήμες, τα Μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία, στην Εγκληματολογία, την Κοινωνιολογία, είδε και μελέτησε τον κόσμο, τον άνθρωπο και τις πτυχές όλες της δουλειάς του, ολοκληρώθηκε ως επιστήμονας και δίδαξε αρκετούς, έδωσε και πήρε ό,τι ήταν εφικτό. Γνώρισε ανθρώπους πολλούς.

Ένας από αυτούς ήταν και η δικηγόρος Κατερίνα Διαβάτη. Δεν έχει σημασία αν ήταν ένα πρόσωπο που γέννησε η φαντασία του ή η μυθοπλαστική ικανότητά του. Σίγουρα ό,τι συγκροτούσε τον κόσμο της ανήκε σε εκείνη, σ όποια θέση κι αν βρισκόταν, του θύτη ή του θύματος. Η Φτελιά, ο εμβληματικός τόπος της Μυκόνου, του φαντασμαγορικού και αιγαιοπελαγίτικου νησιού, ήταν πολύ γνωστός της. Τον επισκεπτόταν τακτικά, για όποιο λόγο! Η σχέση της με τη «μοντέρνα»ανθρωποφαγική σχολή δεν της επέτρεπε να έχει ηθικές αναστολές ούτε κοινωνικές ανησυχίες. Αλίμονο! Το γυναικείο ένστικτο της κάλυπτε τα πάντα. Ακόμα και την επίπλαστη κοινωνική λάμψη.

Ο βιασμός, ωσάν ένα όνειρο ζωής, έστω συνοδευόμενος από την σεξουαλική απόλαυση, κυριαρχεί από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα του βιβλίου! Πολύ στρώμα λάσπης και σκουριάς μαζί, μια άχαρη ζωή, αγωνίζεται να μικραίνει την απόσταση θύτη και θύματος. Η κακοποίηση δεν ωραιοποιείται ποτέ, ακόμα και στο ανατρεπτικό κοινωνικό μυθιστόρημα!

Όσοι γνωρίζουμε το επιστημονικό έργο του Γιώργη Παπακωνσταντή, προσδοκούμε, φυσικά, να μας δώσει κι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, όπως αυτό, «Το κορίτσι της Φτελιάς», όντως άκρως ανατρεπτικό! Ένα μυθιστόρημα που υπερβαίνει την πραγματικότητα και καταλήγει στις άκρες της φαντασίας.

Τα «όνειρα ζωής» μπορούν να δώσουν περισσότερα απ’ αυτά που ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να ανακαλύψει στην πορεία της διείσδυσής του όπου η σκέψη και η φαντασία τον οδηγεί. Η λογοτεχνία, ιδιαίτερα η μυθιστοριογραφία, δεν έχει όρια…

Οι σπουδές του συγγραφέα και τα επιστημονικά του βιβλία ταιριάζουν και τα μυθιστορήματά του, ό,τι ο δημιουργός τους θέλει να μοιρασθεί και να χαρεί περισσότερο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα…

Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος της  Δ.Κ.Β.  Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ