ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα 50 χρόνια της Έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο εορτάστηκαν από το Λύκειο των Ελληνίδων

0

Πιστό στους σκοπούς του, με ευαισθησία και αίσθηση καθήκοντος, αλλά και σεβασμό στους θεσμούς, το Λύκειο των Ελληνίδων, γιόρτασε και τα 50 χρόνια της καθιέρωσης της  Έδρας του Πανεπιστημίου μας στο Ρέθυμνο, στις 19 του Νοεμβρίου με τεράστια επιτυχία.  Η «αδελφή εκδήλωση» είχε γίνει περίπου πέντε μήνες πριν, στις 27 Ιουλίου και αφορούσε τα 50 χρόνια Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ είχε κατά κοινή ομολογία, την ίδια απήχηση.

Το σχετικό για την Έδρα ΦΕΚ με αριθμό 239 έχει ημερομηνία 27/9/1973, αλλά λόγω των εκλογών και κατόπιν αιτήματος μελών του Δ.Σ.μας, θεωρήσαμε κατάλληλη την παραπάνω ημερομηνία (19/11/2023), για να οργανώσομε την ανάλογη εκδήλωση. Μάλιστα πριν την έναρξη, κυρίες του Λυκείου μοίρασαν σε όλους αντίγραφο του ανωτέρω ΦΕΚ το οποίο δανεισθήκαμε, κατόπιν συνεννοήσεως, από το φυλλάδιο που εξέδωσε στις 27-9-2023, ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι» για τον δικό του εορτασμό, στην Αθήνα, των 50 χρόνων από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου και την καθιέρωση της Έδρας του στο Ρέθυμνο.

Αυτήν την φορά στο Λύκειο κύριος ομιλητής ήταν ο κ.Μιχάλης Τζεκάκης, θεολόγος, ιστορικός, πρώην διευθυντής της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης με θέμα, «Το ξεκίνημα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Έδρα και άλλα συμπαρομαρτούντα».  Με γλαφυρό τρόπο και με προβολή φωτογραφιών, ο κ.Τζεκάκης, εξέθεσε τις εμπειρίες και τα βιώματά του σχετικά με τον αγώνα Ίδρυσης του Πανεπιστημίου και την καθιέρωση της Έδρας  αλλά μίλησε και για πανεπιστημιακούς καθηγητές που έζησε προσωπικά και οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για την ίδρυση και οργάνωση του Ιδρύματος.  Ο ίδιος, ανέφερε επίσης μερικά από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο αλλά και η Έδρα (συρρίκνωση κ.τ.λ.) και απευθύνθηκε στις τοπικές Αρχές που είχαν τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία τους.  Παρόντες ήταν ο αιδεσιμότατος πατήρ Νικόλαος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κ.κ.Προδρόμου, η Αντιπεριφερειάρχης κ.Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Μαρινάκης, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.Μανούσος Παραγιουδάκης, εκπρόσωποι φορέων από το Ρέθυμνο, Γάλλο και Ατσιπόπουλο που έδωσαν το δυναμικό τους παρόν όπως εξ άλλου έπραξαν και την προηγούμενη φορά, διαβάστηκαν σύντομοι χαιρετισμοί των δύο βουλευτών του Νομού μας,κ.Γιάννη Αχ.Κεφαλογιάννη, υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και κ.Μανώλη Χνάρη και βέβαια ο πνευματικός κόσμος της πόλης  μαζί με τους πολίτες και φίλους του Λυκείου μας που ξεχείλισαν κυριολεκτικά, την αίθουσά του.

Η κ.Αθηνά Δρανδάκη-Μαμαλάκη, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων, έφορος  βιβλιοθήκης και συνέφορος αρχείου του, έκανε επίσης, σύντομη εισήγηση με θέμα, «Αναδίφηση του αγώνα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον Έδρα του μέσα από τα δημοσιεύματα του Γεωργίου Β.Δρανδάκη», με παρουσίαση αντίστοιχων φωτογραφιών.  Με ακρίβεια και αμεσότητα, τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, τα εμπόδια που το Ηράκλειο διαρκώς δημιουργούσε και εξέφρασε τους προβληματισμούς του πατέρα της, αείμνηστου Γεωργίου Β.Δρανδάκη για το μέλλον, κυρίως λόγω του χωρισμού του Πανεπιστημίου με τις θετικές επιστήμες στο Ηράκλειο και τις θεωρητικές στο Ρέθυμνο και ο οποίος παρότρυνε , εν ολίγοις, να γρηγορούμε διαρκώς χωρίς να επαναπαυόμαστε.

Η βραδιά αυτή Τιμής και Μνήμης ξεκίνησε με το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ της κ.Εύας Λαδιά «..κι εγένετο Πανεπιστήμιο!».  Σ΄αυτό, μεταξύ άλλων, με διάχυτη συγκίνηση ακούσαμε και είδαμε να μιλούν οι αείμνηστοι Δημήτρης Αρχοντάκης,  Γιώργος Αγγελιδάκης και  Γιάννης Κεφαλογιάννης ενώ απολαύσαμε τις υπέροχες φωτογραφίες του Ρεθύμνου, παλιάς μα και νέας εποχής που εναλλάσσονταν με τους ομιλητές.  Μια ομολογουμένως από όλους  εξαιρετική δουλειά που απαθανατίζει εύστοχα και ολοζώντανα, πρόσωπα και καταστάσεις αφού  η έκφραση προβληματισμών για το μέλλον μαζί με την παράθεση των εμποδίων για την Ίδρυση και την καθιέρωση της  Έδρας του Ιδρύματος, εκφράζονται με ένταση και γνώση. Απίστευτος κυριολεκτικά ο αγώνας των Ρεθεμνιωτών για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξαιρετικά δύσκολος και επίπονος ο αγώνας τους για την καθιέρωση της Έδρας του στο Ρέθυμνο. Η ανάγκη για την δική μας σημερινή εγρήγορση… έκδηλη.  Έτσι, πολύ έντονα και διακριτά, μέσα από τα λόγια αυτών των σπουδαίων αγωνιστών, το παρελθόν στήριξε και τις ανησυχίες μας του παρόντος.     

Όμως η σύνδεση των δύο εκδηλώσεων του Λυκείου μας, του Ιουλίου και του Νοεμβρίου είναι νομίζομε σημαντική. Την προηγούμενη φορά στις 27 Ιουλίου, στην «αδελφή εκδήλωση», όπως προτιμούμε να την σκεφτόμαστε, είχαμε εορτάσει με την ίδια επιτυχία τα 50 χρόνια Ίδρυσης του Πανεπιστημίου μας με ομιλητές τον κ.Γιώργη Αλεξανδράκη, εξαιρετικό-επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, επίτιμο καθηγητή του Πρίνστον, επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνο οργανωτή της Σχολής Φυσικής του, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης και οργάνωσης του Ιδρύματος καθώς και την κ.Ασπασία Παπαδάκη, διδάκτορα Ιστορίας, πρώην προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Ρέθυμνο, πρώτη εισαχθείσα και αριστούχο αποφοιτήσασα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που πολύ παραστατικά έκανε σύντομη εισήγηση, με θέμα, «Αναμνήσεις από ένα νεοσύστατο Πανεπιστήμιο».  Μάλιστα οι συναρπαστικοί ομιλητές, μας παρουσίασαν και σπάνιες φωτογραφίες και υλικό.

Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, δέθηκαν τελικά με πολύ επιτυχημένο τρόπο σε ένα σύνολο και αποτελούν Ιστορική Παρακαταθήκη για την πόλη μας και όχι μόνον γι’αυτήν.

 Ήταν δε και οι δύο, αφιερωμένες στους πρωτεργάτες της Ίδρυσης και της καθιέρωσης της Έδρας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, αλλά και στους ιδιοκτήτες γης, από το Ρέθυμνο, Γάλλο και Ατσιπόπουλο που διέθεσαν δωρεάν ή έναντι συμβολικού αντιτίμου περίπου 1191 στρέμματα, (μόνο περίπου 5%  απολλοτριώθηκε), στην περιοχή Γάλλου, για να γίνει το Πανεπιστήμιο στην πόλη μας.  Μοναδική στο είδος της προσφορά, τουλάχιστον, πανελληνίως.      

Ο σεβασμός, η αγάπη αλλά και η έγνοια του Λυκείου μας όπως επίσης και των Ρεθεμνιωτών γενικά προς το Πανεπιστήμιό μας θεωρούμε ότι είναι δεδομένα και βαθειά.  Εφέτος εορτάσαμε τα 50 χρόνια Ίδρυσής του και της καθιέρωσης της Έδρας του στην πόλη μας. Αναδείξαμε ως εκ τούτου,  μια Ιστορική Αλήθεια.  Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.  Με χαρά θα συμμετέχομε και στους εορτασμούς το 2027, πρώτα ο Θεός, για τα 50 χρόνια από την έναρξη των μαθημάτων σε αυτό, αφού και η έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος  με  τα μαθήματα, είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική επίσης.

Με κατανόηση αλλά και εγρήγορση σε αυτούς τους δύσκολους και σκληρούς καιρούς, πορευόμαστε προσεκτικά, με αίσθηση ευθύνης κι ευχόμαστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα και δικαιώτερα για τον τόπο μας, στο μέλλον. 

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές, την κ.Εύα Λαδιά που μας πρόσφερε ως δώρο και το ιστορικό της εξαίρετο ντοκιμαντέρ «..κι εγένετο Πανεπιστήμιο!», καθώς και όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία και την στήριξή τους στην προσπάθειά μας αυτή.

Ευχαριστούμε επίσης τους νέους μας Γιάννη Ματζοράκη, Μιχάλη Χαιρέτη, Ευαγγελία Μυλωνάκη, και Μαριάνθη Τσίπη, που ντυμένoι με κρητικές φορεσιές πλαισίωσαν την εκδήλωση.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ