ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μανόλης Παντινάκης - Ο πολέμαρχος της «Βίγλας» Καπετάν Σφακιανός, Γεώργιος Αρετάκης, Αντισυνταγματάρχης

0

 Ο πολέμαρχος της «Βίγλας» Καπετάν Σφακιανός, Γεώργιος Αρετάκης,

Αντισυνταγματάρχης ΔΣΕ 27-2-1899/25-4-1949  Τόμος Α’, Η Βιογραφία του.

Σημειώσεις-σχόλια: Ιάσονας Χανδρινός.

Ο Μανόλης Παντινάκης γεννήθηκε στο Σπήλι του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Θήτευσε στη δημοσιογραφία από το 1977 και διακρίθηκε στο ρεπορτάζ. Από το 2003 ασχολήθηκε με τη συγγραφή και έχει γράψει 14 βιβλία μέχρι σήμερα, τα περισσότερα αφορούν στην Εθνική Αντίσταση. Καθένα απ’ αυτά αποτελεί και μια αποκάλυψη! Ο Καπετάν Σφακιανός έκανε πολλές φορές τον συγγραφέα να νιώθει ωσάν μικρό παιδί, έμπλεος χαράς. Και πώς να μην ένιωθε αυτό το αίσθημα, που ήδη είχε αρχίσει να αποκαθιστά τον Πολέμαρχο της Βίγλας στο Πανωχώρι του Σπηλίου, το αγρίμι της λευτεριάς, μακριά από κάθε υποταγή, που από γεννησιμιού του τον ζωογονούσε με αυθεντικότητα και πατριωτισμό το αίμα των μεγάλων του Έθνους στην Επανάσταση του ΄21.

Ψιθυριστά, εκείνους τους καιρούς, παιδί ο συγγραφέας στο Σπήλι, έλεγαν κάποιοι «μετά φόβου Θεού» για τον ανυπόταχτο μαχητή των βουνών του Μοριά και κάποιοι άλλοι εκεί –και στα κοντινά χωριά, οι αφοσιωμένοι της εθνικοφροσύνης- και νεκρό ακόμα φοβούνταν να πουν τ’ όνομά του ή μια ιστορία του! Κι όμως ο Σφακιανός δεν σταματούσε να «φυλάει το αλώνι» και να κάνει περήφανους τους συγχωριανούς του για τη μοναδική προσφορά του, αλλά και τη λεβεντιά και τα οράματά του, ως άλλος Che Guevara!

Ταγματάρχης ΕΛΑΣ, Αντισυνταγματάρχης ΔΣΕ, Επόπτης των Επιτελικών Γραφείων της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, έκανε περήφανη την κόρη του, το μοναχοπαίδι του Καίτη Αρετάκη, που έλεγε πως ο πατέρας της βγήκε στο βουνό για την πατρίδα! Εκεί τον οδήγησαν οι βαρβαρότητες της συμμορίας…  Όμως στην ιστορία δεν έμεινε μόνον ως απόγονος της κλεφτουριάς του ’21, αλλά και ως γιος της Μάνης, μια ζωή με το τουφέκι για την πατρίδα, πάντα χαρισματικός, όπου ο αγώνας για την πατρίδα τον έταξε, στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, στη Μ. Ασία, στην Αλβανία, ως ισάξιο καπετάνιο,  πάντα αντάρτη σε ετοιμότητα, απέναντι στους Γερμανούς και όλους τους εχθρούς της πατρίδας, ως άνθρωπος του τουφεκιού, πάντα κατά των ταγματασφαλιτών, μέχρι την πρωτομαγιά του ΄45 που πέρασε στη παρανομία.  Ήταν ένας σπουδαίος Κρητικός, με ψυχή λιονταριού! Πολέμαρχος, μέχρι τον θάνατό του, μόνο για την Πατρίδα.

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος της Δ. Κ. Β. Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ