ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα από το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου

0

Το Λ.Ε.Ρ. (Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης), πάντα  πιστό  στο καθιερωμένο  ραντεβού του με την  αποκριάτικη παράδοση, έδωσε  και φέτος το παρόν πραγματοποιώντας  ποικίλες εκδηλώσεις, που αγκαλιάστηκαν με θέρμη κι  ενθουσιασμό από μικρούς και μεγάλους. Την Τσικνοπέμπτη, 7 του Μάρτη στην καλαίσθητη αίθουσα του Λυκείου, που αποτελεί το καμάρι της προκυμαίας, έγινε το μεγάλο γλέντι, πρώτα των μικρών παιδιών κι έπειτα των ενηλίκων. Αποκριάτικη χροιά στον χώρο ανέδιδαν οι εξαιρετικές φιγούρες της ζωγράφου Ντομινίκ Λαρουά, Μαστοράκη, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του Λυκείου και από τις πιο συνεπείς  μαθήτριες των «Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού», που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Ο  παιδικός αποκριάτικος χορός άρχισε  με την πάντα κεφάτη

Ρωρώ και  την παρέα της, που διασκέδασαν δημιουργικά τα μικρά παιδιά κι έστησαν  το περίφημο γαϊτανάκι. Οι φιλόξενες κυρίες του Δ.Σ. υποδέχονταν τους μικρούς μασκαράδες με ζεστά ποπ κορν, που έφτιαχναν οι ίδιες, και σερπαντίνες, ενώ στους γονείς προσφέρονταν ευωδιαστός καφές.

Ακολούθησε  ο χορός των μεγάλων, οι οποίοι ντυμένοι μασκαράδες τραγούδησαν και χόρεψαν μέχρι αργά  αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια και παρουσίασαν πανάρχαια  δρώμενα, που  εδώ και  αιώνες μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Από την πλευρά τους  οι κυρίες του Λυκείου και οι χορευτές είχαν ετοιμάσει πλούσιο  μπουφέ  . Τα δρώμενα του Λ.Ε.Ρ. συνεχίστηκαν την Κυριακή 10 Μαρτίου στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, το οποίο   είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην αποκριάτικη εορτή του σχολείου , από τη Διεύθυνσή του και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού. Εκεί καταχειροκροτήθηκαν από τους μαθητές τους γονείς και τους διδασκάλους, ενώ ο δραστήριος Διευθυντής του 2ου Γιώργος Ασπρούλης όντας χαρούμενος που η μαθητές του γεύτηκαν την πλούσια ‘ελληνίδα παράδοση’, κατευχαρίστησε την πρόεδρο του Λυκείου κ Φέφη Βαλαρή και τους χορευτές  για την όμορφη και αυθεντική παρουσίαση .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ