ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βιβλιοπαρουσίαση «Ζωές απέναντι»

0

     Στο Εργατικό κέντρο Ρεθύμνου παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ Άννας Γαλανού «Ζωές απέναντι» την Τετάρτη 20/3/2024 με πλήθος κόσμου να την παρακολουθεί αλλά και να συμμετέχει στη συζήτηση –ευαισθητοποίηση  πάνω στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. .Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης ,η οποία είχε και το  συντονισμό της εκδήλωσης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά, η Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού και τα βιβλιοπωλεία Κλαψινάκη διοργάνωσαν μαζί την συνάντηση με τη συγγραφέα Άννα Γαλανού με αφορμή το νέο βιβλίο της «ΖΩΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ». Την εκδήλωση έκλεισαν με ανάγνωση άρθρο τους για το σχολικό εκφοβισμό  της  σχολικής εφημερίδας του Γυμνασίου Ατσιποπούλου οι μαθήτριες Μυστράκη Χαραλαμπία και Παπαμιχαήλ Ειρήνη.
      Με την παρουσίαση του βιβλίου που αποτελείται από αληθινές ιστορίες κακοποίησης γυναικών θυμάτων βίας ή και εξιστορήσεις συγγενών θυμάτων μιας και τα ιδία δεν είναι εν ζωή, εξελίχθηκε συζήτηση ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έκφυλης βίας, παγκοσμίως μα δεν είναι η μοναδική μορφή που συναντάμε και μας απασχολεί. Μία μορφή βίας όπου σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης μία στις τέσσερις Ευρωπαίες βιώνει ή θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ κάθε χρόνο 6% έως 10% των γυναικών υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να συμβεί σε όλες, στο γάμο, τη σχέση, τη συμβίωση, από τον νυν, πρώην ή τέως σύζυγο/σύντροφο.
     Τη γενική επιμέλεια του συντονισμού είχε η κ Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, ενώ εκτός από τη συγγραφέα Άννα Γαλανού μίλησαν  οι κεντρικοί ομιλητές  κ Αλεξία Βαονάκη, Ψυχολόγος MSc, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, η κ Αθηνά Καραδάκη Αστυνόμος Α’, Προϊσταμένη του γραφείου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και ο Γαβριήλ Τσουντάνης, Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Ανάγνωση άρθρου τους έγινε από τις μαθήτριες του Γυμνασίου Ατσιποπούλου,  Μυστράκη Χαραλαμπία και Παπαμιχαήλ Ειρήνη.

  
       Αναπτύχθηκαν με κείμενα ,αναφορές αλλά και ηλεκτρονικά μέσα , πολλές μορφές της βίας  από τους ομιλητές, σε μία ενημέρωση / συζήτηση που κράτησε περίπου 2 ώρες. «Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί. Με τις συνεχείς λεκτικές και σωματικές τιμωρίες, τις απειλές, τον εξαναγκασμό, ο κακοποιητής έχει ως σκοπό να εκφοβίσει, να τρομάξει, να ταπεινώσει το θύμα, να του «σπάει» το ηθικό και να το κάνει να νιώσει ανίκανο να προβάλει αντίσταση, να δει καθαρά την κατάσταση» επεσήμανε  η κ Α.Βαονάκη  .
        Η κα Καραδάκη από την Αστυνομία  εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το θύμα μπορεί απευθυνόμενο να βοηθηθεί  σπάζοντας  την σιωπή του , ενώ με παραδείγματα γονέων με αυτιστικά παιδιά ο κος Τσουντάνης εξήγησε γιατί πολλοί πο τους  γονείς βρίσκονται σε ένα στόχαστρο επιδεικτικής απομόνωσης από το κοινωνικό σύνολο που δεν γνωρίζει και επιλέγει να κρίνει, χωρίς ουσιαστικά να θέλει να μάθει πόσο δύσκολο είναι κάποιος να μεγαλώνει παιδιά με ιδιαίτερες ευαισθησίες . «Πολλές οι μορφές της βίας όπως η κακοποίηση ,  η λεκτική βία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κακοποίηση. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από φωνές, απειλές και εξυβρίσεις και φτάνουν ως το λεκτικό εξευτελισμό και την τρομοκράτηση .
        Η ζήλια και η στέρηση ελευθεριών ,η υποβάθμιση είναι συχνά φαινόμενα της καθημερινότητας μας πλέον. Οι προσβολές, οι κατηγορίες, οι μομφές, η δυσφήμηση, η επίρριψη ευθυνών για την κακοποιητική συμπεριφορά στο θύμα,  οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.Το σίγουρο και συνάμα ενθαρρυντικό ήταν ότι σε μία κατάμεστη αίθουσα από άνδρες και γυναίκες το μήνυμα πέρασε. Και το μήνυμα που θέλει το βιβλίο, είναι «μιλήστε», μιλήστε πριν είναι αργά. Η κοινωνία μας θρηνεί το «δικό μας» Βαγγέλη, αλλά μεριμνά ώστε το φαινόμενο του εκφοβισμού να  εξαφανιστεί »οι θέσεις των ειδικών.«Σπάσε τη σιωπή. Μίλησε »ήταν και είναι το μήνυμα  της συνάντησης της Τετάρτης.
       Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν και ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομος, ο κος Παπαδάκης Μανώλης Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξίαρχος, ο κος Βάμβουκας Μιχάλης Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνου, η κα Πόπη Παπατζανή Δημοτική σύμβουλος, η κα Καββάλου Διευθύντρια Υγειονομικής Υπηρεσίας , εκπρόσωποι της Χεν Ρεθύμνης, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Ερωφίλη», του  Λυκείου Ελληνίδων, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου ,του Συλλόγου Γονέων φίλων ατόμων με Αυτισμό, του Συλλόγου ΑΜΕΑ ,  ο κος Γ.Κολυβάκης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αρμένων, εκπρόσωποι Συλλόγων Σωματά και  Φωτεινού, μέλη της Εθελοντικής ομάδας γυναικών Αρμένων, των  Συλλόγων  Αλβανικής Κοινότητας με μέλη από  το Σύλλογο γυναικών  της Κοινότητας αυτής, και πλήθος κόσμου.
   
Από το project με τη πετυχημένη φωτογράφηση και το μακιγιάζ που οργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τον περασμένο Νοέμβριο που συγκλόνισε με το μήνυμα που πέρασε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ