ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Διγαβρές: «Ταξίδι» στο ορεινό Ρέθυμνο των περασμένων δεκαετιών

0

 Μια παρέα Ρεθεμνιωτών έχει καταφέρει να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, αφού μέσα από μια σειρά μικρών και αυτοτελών επεισοδίων που προβάλλονται στο you tube αναβιώνει τη ζωή στο ορεινό Ρέθυμνο μετά το 1960.

Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που δημιούργησε τη σειρά «Ο Διγαβρές», τόσο για να βοηθήσουν από την πλευρά τους στην διάδοση και διάσωση  της Κρητικής Παράδοσης, όσο και για να περνούν δημιουργικά Σαββατοκύριακα, απασχολούμενοι με κάτι που πραγματικά αγαπούν.

Στη σειρά χρησιμοποιείται το κρητικό ιδίωμα, ενώ ο στόχος είναι να παρουσιαστούν μέσα από τους χαρακτήρες λαογραφικά θέματα, που πλέον οι νεότεροι ακούνε μόνο από διηγήσεις, ή βλέπουν σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής χωρίς να καταλαβαίνουν.

Χρονικά η σειρά διαδραματίζεται στις δεκαετίες 1960 -1970, δηλαδή στην εποχή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, των λιγοστών έως ελάχιστων τηλεφωνικών συσκευών ανά χωριό. Δηλαδή την εποχή που το διαδίκτυο και η γρήγορη πληροφορία δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα…

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο Μιξόρρουμα Αγίου Βασιλείου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με έπιπλα και σκεύη εποχής, προκειμένου να δοθεί το «άρωμα» των περασμένων δεκαετιών. Εκεί συναντούμε τους άντρες ν΄ ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ οι γυναίκες έχουν την εποπτεία του σπιτιού και των οικόσιτων ζώων.

Ανάμεσα στα λαογραφικά στοιχεία που έχουν ήδη παρουσιαστεί είναι το τάισμα στο κοτέτσι και το μάζεμα των αυγών, οι βεντούζες ως μέσω αντιμετώπισης του κρυολογήματος, αλλά και μια πρώτη προσέγγιση στα θαυματουργά βότανα του τόπου.

Επίσης, η ομάδα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Διγαβρέ, έβγαλε ρακή και γλέντησε σε παραδοσιακό ρακοκάζανο, ενώ υποδέχθηκε κι έναν Άγγλο τουρίστα, που με το σακίδιο στην πλάτη, αποφάσισε να περάσει μερικούς μήνες στο χωριό για να το γνωρίσει.             

Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα, όπως το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού, το μαγείρεμα παραδοσιακών συνταγών, η μπουγάδα με τη στάχτη, η καλλιέργεια του κήπου, ο τρύγος, το μάζεμα της ελιάς, όλα δοσμένα μέσα από ένα κωμικό σενάριο.

Το 8ο επεισόδιο θα γυριστεί αυτό το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα το απολαύσουμε στο you tube.    

Η ομάδα αποτελείται από τους: «Κείμενα: Αθηνά Πετρακάκη – Βίντεο: Εύη Μαθιουδάκη, Ιάκωβος Σπυριδάκης – Μοντάζ: Εύη Μαθιουδάκη – Φροντιστήριο, Κοστούμια: Αλεξάνδρα Κατάκη. Συμμετέχουν μέχρι στιγμής αλφαβητικά: Γιώργος Αποκορωνιωτάκης, Γιώργος Καλογεράκης, Γιάννης Κατάκης, Μάρκος Κατάκης, Αντώνης Μανωλούδης, Ρία Μπαγιαρτάκη, Μποτόνης Μποτονάκης, Αντώνης Μπουραϊμης, Μαρία Νικολακάκη, Ανδρέας Πάγκαλος, Αργυρώ Πισκοπάκη, Ιάκωβος Σπυριδάκης, Φένια Σερλή, Βασιλική Τσιντάρη, Παναγιώτης Πουλής, Μιχάλης Φλουρής, η μικρούλα Γαία Λιονή και ο μικρούλης Λευτέρης Κατάκης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ