ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Εντυπωσιακή η έκθεση "don' t" της Ελένης Ιωαννίδου με πίνακες από ληγμένα χάπια

0

Η γιατρός Ελένη Ιωαννίδου παρουσιάζει για τρίτη φορά έργα της με χρήση ληγμένων χαπιών και παρουσιάζει την συλλογή της με θέμα "don' t" που περιλαμβάνει πίνακες με αντιπολεμικά μηνύματα. 

Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί Μορφές και ως εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων "Ημέρες Ρεθύμνου" . Τα εγκαίνια έγιναν την Δευτέρα 15 Απριλίου παρουσία πλήθους κόσμου και η ίδια μιλώντας για τα έργα της είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ζούμε σε μία εποχή που οι πόλεμοι μας έχουν περικυκλώσει, θεωρούμε ότι είναι πολύ μακριά αλλά είναι πολύ κοντά μας και βλέπουμε καθημερινά γεγονότα τα οποία μας το υπενθυμίζουν.

Τι διαφορά έχουν όμως αυτοί οι πόλεμοι απ τους προηγούμενους; Πιστεύω ότι η βαρβαρότητα που επιδεικνύεται στα παιδιά ή γενικά στους αθώους, στον άμαχο πληθυσμό, η μη τήρηση κανενός ηθικού φραγμού είναι συγκλονιστικό. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή γύρω μας είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει ο καθένας μας να το νιώσει και να το καταλάβει σαν δικό του για να κατανοήσει πόσο βάρβαρο και χωρίς ηθική είναι.

Όσο αφορά τα έργα μου και την ιδέα πως ξεκίνησα να δημιουργώ πίνακες χρησιμοποιώντας ληγμένα χάπια θέλω να σας πω ότι όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν στο κοινωνικό φαρμακείο και μαζεύαμε πολλά χάπια για να τα δώσουμε σε συνανθρώπους μας.

Βγάζοντας τα από τα κουτιά τους παρατήρησα ότι στη σορό που έκαναν δημιουργούσαν διάφορα χρώματα όλα μαζί και απλά μου ήρθε η ιδέα να τα χρησιμοποιήσω σαν ψηφίδες. Το χάπι όμως σαν εικαστικό μέσο δεν είχε κάποιο παρελθόν και έτσι έπρεπε να βρω τρόπο να διατηρηθεί. Πως δεν θα χαλούσε και με τι υλικά θα μπορούσε να συνδυαστεί. Σιγά σιγά μέσα από αυτή τη διαδικασία και με την πανδημία να δίνει τον χρόνο στη δημιουργία ξεκίνησα με κάποια έργα, κυρίως με προσωπογραφίες.

Έτσι κάποια στιγμή αποτέλεσε έναν τρόπο έκφρασης και διεξόδου από διάφορα καθημερινά αδιέξοδα δικά μου. Σας ευχαριστώ όλους/ες που ήρθατε και ελπίζω να απολαύσετε την έκθεση και το θέμα με το οποίο ασχολείται και ελπίζω να ακολουθήσετε τις «Ημέρες Ρεθύμνου» σε όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει το επόμενο διάστημα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ