ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Βλαστός Ειρήνης” αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης από τον χορευτικό όμιλο Χοροκρήτες

0

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 η εκδήλωση του Λαογραφικού Ομίλου Χοροκρήτες, «βλαστός ειρήνης» - αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης, στην κατάμεστη αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» στο Ρέθυμνο.

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Χοροκρήτες, Εμμανουήλ Βεν. Καπαρός χαιρέτησε τη βραδιά καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και λέγοντας ότι η εκδήλωση αποτελεί αφιέρωμα του ομίλου για την 83η επέτειο της ιστορικής Μάχης της Κρήτης, μνημόσυνο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ειρήνη

Ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κύριος Βασίλης Κων. Αποστολάκης, αξιωματικός της ΕΛ-ΑΣ ε.α. – έφεδρος αξιωματικός (ΠΒ), ο οποίος με τον μεστό και ποιοτικό του λόγο καθήλωσε το κοινό.

Ο κύριος Δημήτρης Σκαρτσιλάκης ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης, παρουσίασε μία εντυπωσιακή εργασία, με στοιχεία και ντοκουμέντα από την θρυλική μάχη στο Ρέθυμνο, όπου εντυπωσίασε το κοινό το οποίο την παρακολούθησε με τεράστιο ενδιαφέρον.

Επιπρόσθετα, έγινε παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους «βλαστός ειρήνης» παραγωγής Γιώργου Γαβαλά και του Λαογραφικού Ομίλου Χοροκρήτες. Μια ταινία με πολλαπλά, ηχηρά μηνύματα, αφιερωμένη σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης.

Η ριζίτικη και η χορευτική ομάδα των Χοροκρητών πλαισίωσαν με την μοναδική παρουσία τους την εκδήλωση, συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Κώστα Κορδατζάκη στη λύρα και Γιώργο Χαλκιαδάκη στο λαούτο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο π. Ευάγγελος Παντινάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνης κος Μανώλης Χνάρης, η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο περιφερειακός σύμβουλος κο Μιχάλης Σαρρής, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Μανούσος Παραγιουδάκης, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κος Μάνος Τσάκωνας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των Συλλόγων του τόπου, καθώς και πλήθος κόσμου, μελών και φίλων του Ομίλου.

Σ’ αυτήν την κοινωνία που αποφεύγει να θυμάται, δεν ξεχνάμε!  Παραδειγματιζόμαστε και εμπνεόμαστε από το μεγαλείο της ψυχής αυτού του λαού, που δεν δείλιασε ποτέ και στα Άγια χώματα της Κρήτης φύτεψε με δάκρυ και πότισε με αίμα την ανάγκη των ανθρώπων για ειρήνη και ελευθερία!

Γιατί όπως έχει πει και ο σμηναγός Χρήστος - Πάρις Χαρίτος, «μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ