ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο το βιβλίο "Αυγή" του Σπύρου Πετρουλάκη

0

Ο πολυγραφότατος και αγαπημένος συγγραφέων των χιλιάδων αντιτύπων και των αμέτρητων αναγνωστών, παίρνει πάλι μια αληθινή ιστορία και την περνάει στην σφαίρα του μύθου και των θρύλων, δίδοντας αλήθειες για καλά κρυμμένα μυστικά της ιστορίας που δεν μάθαμε ποτέ. 

Το βιβλίο "Αυγή" περιγράφει μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Μαγνησία. Ένα παλιό τετράδιο που θα βρεθεί, γράφει πολλά και αποκαλύπτει γεγονότα και αλήθειες, καλά κρυμμένες μέσα στον χρόνο και ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει όσα "δώρα" επιφυλάσσει το νέο βιβλίο. 

Την παρουσίαση έκαναν η Πέπη Μπιρλιράκη, τέως αντιδήμαρχος Ρεθύμνου,  ξενοδόχος, η Στεφανία Φραγκιαδάκη, αναγνώστρια και η Μαρία Ζαχαράκη, σκηνοθέτης-ηθοποιός. Συμμετείχε με μουσική και τραγούδια ο Μάνος Παπαδάκης ενώ τον συντονισμό έκανε ο εκδότης του περιοδικού BEST, Στέλιος Κουνδουράκης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΠΗΣ ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ

Μιλώντας για το βιβλίο «ΑΥΓΗ-το θαμμένο τετράδιο» του Σπύρου Πετρουλάκη, η Πέπη Μπιρλιράκη είπε τα εξής:

«Τον Σπύρο Πετρουλάκη τον  εκτίμησα και τελικά έγινα fun του , από τον Σασμό,  της τόσο καλής προσέγγισής του  και αποτύπωσής εκ μέρους του της καρδιάς της Κρήτης και της Κρητικής Οικογένειας (με τα καλά και τα κακά της)

 Στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου ως Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης , είχα την χαρά μέσα στο 2023 να αποδώσω τιμή σ’ αυτό το δημιούργημα και στους συντελεστές της τηλεοπτικής μεταφοράς και παραγωγής του που το έφεραν κοντά σε όλη την Ελλάδα και τον πλανήτη μας, τηλεοπτικά, προβάλλοντας το Ρέθυμνο όσο κανείς.

Αυτός ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών στη βράβευση της τηλεοπτικής σειράς Σασμός, ήταν και ο αίτιος, όπως λέμε, ο δημιουργός του Σασμού, ο κ. Πετρουλάκης, λόγω υποχρεώσεων σε άλλη πόλη. Γι’ αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα που, πολύ σύντομα, η επόμενη  επικοινωνία μας, ήταν η τιμητική πρόσκλησή του να είμαι από αυτούς που θα αναφερθούν στο νέο του πόνημα, στη σημερινή παρουσίαση της ΑΥΓΗΣ, και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Προχώρησα λοιπόν με χαρά στην ανάγνωση του μυθιστορήματος «Αυγή, το θαμμένο τετράδιο» ..

Βυθίστηκα για 3 ημέρες στις 460 σελίδες του και, δεν σας κρύβω, ότι δεν έχω επιστρέψει ακόμα από τον κόσμο στον οποίο με μετέφερε και μέσα στον οποίο βίωσα πολλά , μα πάρα πολλά αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα , σε ένα καταιγισμό που δύσκολα έχω ξανανιώσει σε μυθιστόρημα.

Γιατί, διαβάζοντας ιστορικά βιβλία, μαθαίνεις τα ιστορικά γεγονότα ως καταγραφή ,που ακόμα και με γλαφυρή χροιά, παραμένουν σε  ουδέτερο τόνο, χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς, πολλές φορές αρκετά απρόσωπα.

Όταν όμως η Ιστορία αποδίδεται μέσα από ένα μυθιστόρημα ενός ταλαντούχου συγγραφέα, παίρνει σάρκα και οστά, ο αναγνώστης μπαίνει στο πετσί των γεγονότων που διαδραματίζονται και συμπάσχει με τους ήρωες, οι οποίοι μεταφέρουν σημαντικά και ασήμαντα  ιστορικά γεγονότα με ευκολία, ως προσωπική αναβίωση αυτών που περιγράφονται.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης,  χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του ταξιδιού στο χρόνο, κάνει βουτιές σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο της Ελλάδας μεταφέροντας με σεβασμό και ευαισθησία τις συνθήκες, και αφήνοντας με μαεστρία τον συμμετέχοντα αναγνώστη  να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Εμπλέκει ανθρώπινους χαρακτήρες απ’ όλες τις κατηγορίες του τότε και του σήμερα, αναλύει με ζωντανές περιγραφές τις ανθρώπινες σχέσεις με τις καλές και κακές επιπτώσεις της καθεμιάς..

Θα ακούσετε από τους ομιλούντες σήμερα διάφορες περιγραφές για το μυθιστόρημα –σίγουρα πάντως, όταν το διαβάσετε εσείς οι ίδιοι θα καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω ότι έζησα από την κατώτερη έως την υψηλότερη βαθμίδα την ένταση, τη στενοχώρια ,τον αποτροπιασμό,την οργή, παράλληλα με το δέος, το θαυμασμό ,την προσμονή, την ανακούφιση  έως την αγαλλίαση.

Και η δική μου οικογένεια είχε μέλη εξόριστα λόγω του εμφυλίου πολέμου. Τα ακούσματά μου σαν παιδί ήταν γεμάτα από τα δεινά των πολέμων που περνούσαν οι συγγενείς μας και αναλυτικές λεπτομέρειες για τη ζωή των εξόριστων - ανδρών συνήθως- που γνωρίζαμε.

 Όμως, η Αυγή και οι άλλες εξόριστες  του βιβλίου, δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτος είναι ο ρόλος της γυναίκας σε κάθε περίπτωση  και παράλληλα με πόση δύναμη μπορεί να παλέψει και να νικήσει η γυναικεία φύση. Για άλλη μια φορά η γυναίκα χρησιμοποιείται ως αντικείμενο, εξευτελίζεται, μειώνεται με κάθε τρόπο πνευματικά και σωματικά. Κι όμως, η Αυγή-«το αγρίμι»,όπως την αποκαλούν- είναι ο ύμνος του συγγραφέα στη γυναίκα, την πολεμίστρια, την αγωνίστρια , τη μάνα όλων, την επαναστάτρια.

Ο συγγραφέας  μας επιβραβεύει που τον ακολουθήσαμε σ’ ένα αγωνιώδη και γεμάτο πόνο και οργή δρόμο,  καταλήγοντας  σε ένα Happy End , αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά  το πώς η ζωή σε επιβραβεύει έστω και αργά για την τήρηση και υπεράσπιση των αξιών του ανθρώπου.

Τα μηνύματα που περνούν από το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολλά  και αφορούν όλες τις ηλικίες όλα τα φύλα, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές τάξεις της κοινωνίας μας.

Ο συγγραφέας εύχεται με το βιβλίο του να προκαλέσει περισσότερη αναζήτηση και ενημέρωση όλων μας πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Σίγουρα σ΄εμένα, προκάλεσε βαρύ προβληματισμό, που αφορά τις επόμενες γενιές και τα ίδια τα  παιδιά μου, την 3η γενιά μιας οικογένειας που υπέφερε κι αυτή, μαζί με όλη την Ελλάδα, από τον εμφύλιο σπαραγμό και τους πολέμους του αιώνα της, ελπίζοντας ότι τώρα προχωρά μπροστά χωρίς πολέμους.

 Βλέπουμε όμως ότι, δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, και, αντί να έχουμε μάθει από τα βάσανα του πρόσφατου παρελθόντος, ο κίνδυνος των πολέμων και των επιπτώσεών τους, , συνεχίζει να υφίσταται απειλώντας  και καταστρέφοντας κάθε πρόοδο που ο άνθρωπος κάνει……

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν και ας συμφωνήσουμε με τον Σπύρο Πετρουλάκη στο ότι ,με βάση τις πληγές αυτών των περιόδων πρέπει να μελετάμε τα διδάγματα που έχουν αφήσει , για να αποφύγουμε την επανάληψή τους που θα πλήξει ότι καλό έχουμε πασχίσει να κάνουμε για εμάς και για τα παιδιά μας…

Καλοτάξιδο και με καλά αποτελέσματα, εύχομαι».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

 

Στην δική της παρουσίαση η κ. Στεφανία Φραγκιαδάκη είπε τα εξής:

"Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα ,για άλλη μια φορά βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, να καλωσορίσω τον συγγραφέα και φίλο καρδιάς Σπύρο Πετρουλάκη , στον τόπο που πάντα θα επιστρέφει …το όμορφο Ρέθυμνο.      

Ο Σπύρος Πετρουλάκης συγγραφέας των τηλεοπτικών επιτυχιών «ΣΑΣΜΟΣ « και «ΝΑΥΑΓΙΟ» προσεχώς θα μεταφερθούν στην μικρή οθόνη δύο ακόμα βιβλία του «Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ» και «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» επιστρέφει με το ενδέκατο  μυθιστόρημα του «Αυγή .Το θαμμένο τετράδιο» που κυκλοφόρησε 29 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.Φέτος οι εκδόσεις Μίνωας και ο συγγραφέας γιορτάζουν 10 χρόνια επιτυχημένης κοινής πορείας.

Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε σ΄ένα μικροσκοπικό νησί του Παγασητικού κόλπου  το 1949 ,για να γνωρίσουμε μια αληθινή  ιστορία ,μέσα από τα μάτια της εξόριστης Αυγής.  Το βιβλίο αυτό είναι φανερό πως είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας από το συγγραφέα, ο οποίος  αγγίζει ,με ιδιαίτερη ευαισθησία ένα θέμα που σημάδεψε την σύγχρονη  ιστορία της Ελλάδας  και αποτέλεσε αντικείμενο έντονης ιστοριογραφικής ενασχόλησης και διαφωνίας, τον Εμφύλιο πόλεμο και τα βασανιστήρια που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι. Δεν παίρνει θέση, δεν κρίνει την ιστορία, περισσότερο προβληματίζει τον αναγνώστη και αναπόφευκτα τον οδηγεί να ψάξει σε βάθος τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μεταπολεμική Ελλάδα και την οδήγησαν σε μια πολεμική σύγκρουση με τις μεγαλύτερες απώλειες που γνώρισε η χώρα από το 1930 εως σήμερα. Τον οδηγεί να ερευνήσει και να αποκτήσει γνώση στα λάθη  πράξεων ,που κατέστρεψαν, όχι μόνο την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ,αλλά και το δικαίωμα στη δικαιοσύνη και να γνωρίσει όλα όσα πέρασε τότε, ο μπερδεμένος Ελληνικός λαός.

Ο συγγραφέας καταπιάστηκε μ αυτό το θέμα εστιάζοντας σε ότι πέρασε μια γενιά ανθρώπων, που εντάχθηκαν στην Αντίσταση  και μετέπειτα τάχθηκαν στο αντάρτικο ,χαρακτηριζόμενοι ως κίνδυνος για την πατρίδα. Δίκαια ή άδικα,ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα . Θα σας μείνουν όμως οι εικόνες ανθρώπων ,ανδρών και γυναικών από όσα πέρασαν σ΄αυτό τον τόπο εξορίας, όσα απάνθρωπα βασανιστήρια βίωσαν σ΄ ένα ψυχικό και σωματικό πόλεμο συνειδήσεων ,τα ιδανικά και τα όνειρα που έθαψαν ,θα είναι μια διαδρομή σε μια Ελλάδα που τελικά τη συντάραξε περισσότερο ο Εμφύλιος πόλεμος απ΄ότι η κατοχή.

Ίσως να έχεις ακουστά, ίσως και όχι γι αυτό το όμορφο νησάκι  το παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας ,εκεί υπάρχει ένα Μοναστήρι που από το 1948 εώς το 1953 έζησε μαύρες μέρες .Λέγεται ότι από εκεί πέρασαν πάνω από 5.000 γυναίκες-πολιτικοί εξόριστοι. Αριστερές διωγμένες για τα πολιτικά τους φρονήματα ή αυτά των μελών της οικογένειας τους.Γυναίκες όλων των ηλικιών ,κορίτσια ,έφηβες ,μητέρες με παιδιά  επώνυμες και ανώνυμες ,μορφωμένες και μη. Μέσα από τις δυσκολίες ,τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τα  φρικτά βασανιστήρια επιδίωκαν να τους αποσπάσουν μια «δήλωση μετανοίας».

Δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο, είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται  σε αληθινά γεγονότα,τοποθετημένο στην εποχή με απόλυτη αρμονία ,δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη. Θα βιώσετε διαβάζοντας το, τη δύναμη της μάνας, της αγάπης,της αλληλεγγύης ,του πόνου, της ελπίδας ,της εκδίκησης και τελικά της συγχώρεσης .

Ο συγγραφέας με το μοναδικό του ταλέντο, για άλλη μια φορά καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στα μέρη που διαδραματίζεται η ιστορία. Χρησιμοποιεί γλώσσα λιτή και κατανοητή .Το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε δύο χρόνους , πλέκοντας  το χθες με το σήμερα .

Όπως τονίζει ο συγγραφέας η γυναικεία φύση είναι αόρατη ,μα και πανίσχυρη και πάντα θα βρεί τον τρόπο.

 Αυγή!!!!

Αυγή σκέτο ,γιατί θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα ,αυτή είναι που θα μας δείξει το δρόμο για να γνωρίσουμε αυτό τον τόπο, εξορίας που μοιάζει ίδια η κόλαση..

Η Αυγή μια γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα και αντάρτικη ψυχή , μια γυναίκα που απαρνήθηκε την οικογένεια της , τον τόπο της , τη γυναικεία φύση της ή έτσι νόμιζε τουλάχιστον, για να συνεισφέρει στον αγώνα. Τρία χρόνια στα βουνά ,ζώντας και πολεμώντας ισάξια με τους άντρες ,ο έρωτας τη λαβώνει, ταλανίζεται ανάμεσα στο «ιερό» όπως πίστευε καθήκον  και στη γυναικεία φύση της ,στην οποία αρχικά επιβάλλεται.

Θα οδηγηθεί στο Παλαιό Τρίκερι , όπου θα βιώσει την εξαθλίωση ,τα φρικτά βασανιστήρια , την πέινα ,τις κακουχίες. Όμως τίποτα δεν θα κάμψει την αντίσταση της ,ούτε κ όταν ο Αιμίλιος μην αντέχοντας να την βλέπει να βασανίζεται ,θα της προτείνει να  υπογράψουν δήλωση μετανοίας ,εκείνη θα αντισταθεί ως το τέλος, πιστεύοντας πως ακόμα πράττει το σωστό.

Κάποια στιγμή θα φύγει από το Παλαιό Τρίκερι σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένη, χωρίς να μάθει πως το τίμημα που πλήρωσε για της ελευθερία της ,ήταν κάτι ακριβότερο ακόμα κ από την ίδια της τη ζωή.

Μόνη της διέξοδος ένα παλιό τετράδιο,όπου θ΄αρχίσει να εξιστορεί τη ζωή της και να περιγράφει τον τόπο εξορίας της ,ένα τετράδιο που θα θαφτεί μαζί με τα μυστικά της ,σ εκείνο το βασανισμένο τόπο. Μέσα από ένα τετράδιο  70 χρόνια μετά θα ξετυλιχθεί το γαϊτανάκι της ιστορίας ,όταν πέσει στα χέρια της Αναστασίας της κόρης του Ηλία και η μοίρα θα καθορίσει τα γεγονότα.Μέσα απ΄αυτό θα ανακαλύψουν πως οι ζωές τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες .Μέσα απ άυτό θα γνωρίσουμε κ εμείς  τα πρόσωπα της ιστορίας .Ένα αγόρι που μεγαλώνει σ ένα ορφανοτροφείο για ένα έγκλημα που δεν έφταιγε.Ένα κορίτσι που αναθρέφεται χωρίς να μάθει  ποιοι είναι οι αληθινοί του γονείς . Ο Αιμίλιος,  που η ζωή δεν πρόλαβε να του δώσει ότι του χρώσταγε .Ο γιατρός  Καραμάνης ,πρόσωπο υπαρκτό ,ιατρός φυματιολόγος ,ο οποίος δημιούργησε το πρώτο σανατόριο της ελληνικής υπαίθρου ,θα σταθεί στο πλευρό της Αυγής ,γιατρεύοντας  το σώμα και την κουρελιασμένη της ψυχή.  Ο Ξενοφώντας Ακριβός ,ο δήμιος χιλιάδων ψυχών που είχαν την ατυχία ,να βρεθούν στο Παλαιό Τρίκερι και να πέσουν στα χέρια του ,και προσωπικός δήμιος της Αυγής .

Η αντάρτισσα Αυγή θα  επιστρέψει στον βασανισμένο εκείνο τόπο, που της στέρησε ότι αγάπησε ,για να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και θα ζήσει εκεί, μέχρι τα βαθιά γεράματα ,στον ίδιο εκείνο τόπο όπου 70 χρόνια μετά θα ζήσει έστω κ αργά ότι η πατρίδα και οι άνθρωποι της στέρησαν .

Ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει και θα σας προβληματίσει βαθιά. Κάθε βιβλίο κατά την άποψη μου για να μπορεί να σταθεί στο αναγνωστικό κοινό ,θα πρέπει να αφήνει ένα βαθύτερο νόημα…..Εδώ είναι αυτό ακριβώς που τονίζει και ο συγγραφέας « η δύναμη της γυναικείας φύσης»,που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα βρεί τον τρόπο γίνει κινητήριος δύναμη,ν αναστήσει τη ζωή  την ίδια".

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ