ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο 83 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

0

Την Πέμπτη 23 Μαίου και ώρα 19.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Μάχη της  Κρήτης από τους Ναζί, στο Ηρώο Μνήμης & Ειρήνης Ελλήνων & Συμμάχων στη Θέση «Πρέβελη»  από την Περιφέρεια Κρήτης, με Συνδιοργανωτές την Ιερά Μονή Πρέβελη και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Ομιλητής για το  ιστορικό της Επετείου ήταν το Μέλος του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ταταρακη, αναφέροντας αναλυτικά, την συμμετοχή των Αγιοβασιλιωτων με ονόματα και αναφορές για την συμμετοχή όλων των χωριών ,στις πρώτες μέρες κατάληψης της Κρήτης .
Στο Καλωσόρισμά των Επισήμων ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή ,αποτελεί ένα προσκύνημα μνήμης, στον τόπο που τίμησε με κάθε θυσία, τα ιδανικά της αδούλωτης σκέψης και της εθνικής αξιοπρέπειας!
 Η συλλογική μνήμη και η ιστορία τους έχει τιμήσει, αποδίδοντας τους τον τίτλο του Ήρωα. Και δικαίως!! Γιατί όλοι αυτοί οι ήρωες, επώνυμοι και ανώνυμοι, πρόταξαν τα στήθη τους στους εχθρούς και μας παρέδωσαν την πατρίδα ελεύθερη και υπερήφανη, γιατί αυτό όφειλαν να πράξουν, ως γενναίοι Έλληνες, σεβόμενοι την καταγωγή και την ιστορία τους!
Απευθυνόμενος στην Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan τόνισε, τόσο την συμβολή των Αυστραλών στον αγώνα, όσο και μετά, που διατήρησαν γέφυρα επικοινωνίας με τον τόπο μας μέσω του συγγραφέα Μάρκου Πωλιουδακη ,αλλά και με τις προσφορές τους στη Μονή Πρέβελη και τις ετήσιες υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές μας, εκφράζοντας το αιώνιο ευχαριστώ στους Αγιοβασιλιωτες, που έδειξαν στους πιο χαλεπους καιρούς, πόσο σημαντική αξία για τον τόπο, είναι η έννοια της φιλοξενίας!
Αναφέροντας ως επίλογο τόνισε ότι θα ήταν τραγικό λάθος να αφήσουμε τη μνήμη να ξεθωριάσει και να χαθεί! Θα ήταν μεγάλη απογοήτευση να φανούμε μικρόψυχοι και ανάξιοι των ιδεών που μας μεταλαμπάδευσαν οι προγενέστεροι! Γιατί έτσι ισχυροί και σαν γροθιά θα υπερασπιστούμε, το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας που μας εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοι μας και θα το κληροδοτήσουμε στους νεότερους!
Και ας μην ξεχνάμε την ρήση του ποιητή πως «όποιος ελεύθερος συλλογαται  συλλογαται καλά», ας την κλείσουμε στα βάθη της καρδιάς μας και ας πορευτούμε κρατώντας την καλά φυλαγμένη στο μυαλό μας!!
Στην Επιμνημόσυνη δέηση προεξήρχε ο Ηγούμενος της Μονής Πρέβελη  Π. Ιάκωβος με Εφημέριους Ενοριών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Alison Duncan, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ Μαίρη Λιονη, τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου εκπροσώπησε το μέλος του Τομέα Πολιτισμού κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης, ο Διοικητής του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμβουκας ,οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.Νικος Μανουσάκης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρεθύμνου, ο κ. Ευάγγελος Τσουδερός, ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Θεοδωράκης, ο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου κ. Θανάσης Χαριτάκης, Τοπικοί Πρόεδροι ενώ εκ μέρους των Σωμάτων ασφαλείας παρευρέθηκαν ο Διοικητής του Τμήματος της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου Αστυνομικός Διευθυντής κ. Σπυρίδων Γερμανακης , εκ μέρους της Αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου Στεφάνι κατέθεσε ο Αστυνόμος Β’ κ. Νικόλαος Τζανακάκης, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα εκπροσώπησε ο κ. Εμμανουήλ Ι.Παπαδάκης.
Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των Αποστράτων Αξιωματικών του Παραρτήματος Ρεθύμνου ο Αντισυνταγματάρχης  Ε.Α κ. Γεώργιος Σαγιάς .
Τιμές απέδωσε τιμητικό Άγημα του Στρατού, η Φιλαρμονική του Δήμου  Ρεθύμνης  και οι «Αναβιωτες Ρεθύμνου και Φρουροί της Μονής Αρκαδίου».
Συμμετείχαν ακόμα  εκπρόσωποι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλήθος κόσμου.
Συντονισμό και επιμέλεια της εκδήλωσης εκ Μέρους της Αντιπεριφερειας ο κ. Σταύρος Μπαλτατζιδης.
Τομέας Πολιτισμού Δήμου Αγίου Βασιλείου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ