ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης 19-21 Απριλίου 2024

0

Με σύνθημα «Η ρητορική μας ενώνει», διοργανώθηκαν οι 6οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 19-21 Απριλίου 2024. Ήταν η πολυπληθέστερη διοργάνωση απ’ όλες τις προηγούμενες, φανερώνοντας την ολοένα αυξανόμενη δυναμική του θεσμού. Συμμετείχαν 28 Σχολεία με 175 μαθητές και 67 εκπαιδευτικούς από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τις δύο πρώτες ημέρες στο ιστορικό και φιλόξενο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου και την τρίτη ημέρα στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου,  προκειμένου να εορτάσουν τον λόγο. Και τις τρεις ημέρες πλήθος κόσμου παρακολούθησε τους ομιλητές και τις ομιλήτριες.

Τους αγώνες διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και την Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και του Δήμου Ρεθύμνης.

Με θέματα από την επικαιρότητα και τα σχολικά εγχειρίδια οι μαθητές ανάλογα με το αγώνισμα που αγωνίστηκαν, στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων ή στα ατομικά αγωνίσματα του Προτρεπτικού και του Αυθόρμητου Λόγου, προβληματίστηκαν, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους και προσπάθησαν να κερδίσουν τους κριτές, προέτρεψαν το κοινό ή του προκάλεσαν συναισθήματα, αναδεικνύοντας τον καλύτερο «ρητορικό» εαυτό τους.

Όπως υπογράμμισε κατά την έναρξη των Αγώνων, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρητορικής κ. Φώτης Παπαδόπουλος η ρητορική δεν ενώνει μόνο τους μαθητές και τα σχολεία των τεσσάρων νομών της Κρήτης αλλά και τους φορείς του Ρεθύμνου που έσπευσαν ο καθένας με τον τρόπο του να συνδράμουν στη διοργάνωση. Αφού αναφέρθηκε σύντομα στις πέντε διαδικτυακές επιμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σε συνεργασία με την Ένωση Ρητορικής, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση του δικτύου ρητορικής και την προετοιμασία για τους αγώνες, στάθηκε στη φετινή χρονιά που είναι επετειακή για τους διοργανωτές: «φέτος ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου συμπληρώνει 40 χρόνια δημιουργικής προσφοράς και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμπίπτουν με τη διοργάνωση της μεγαλύτερης διασχολικής συνάντησης του νησιού μας!». Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος καλωσόρισε εγκάρδια τους παρευρισκομένους και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Μαρινάκη,  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και τόνισε τη σημασία της ρητορικής σε όλους τους τομείς της ζωής. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Φιλολογίας ο καθηγητής κ. Κωστής Αποστολάκης εξήρε την προσπάθεια και τη συμμετοχή στους Παγκρήτιους αγώνες ρητορικής όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αμέσως μετά το καλωσόρισμα και τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε ο  Α γύρος της προκριματικής φάσης των ατομικών αγωνισμάτων Γυμνασίου και Λυκείου.

Το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου, ξεκίνησε ο Β γύρος των ατομικών αγωνισμάτων. Από το μεσημέρι και μετά ακολούθησαν οι 2 προκριματικοί γύροι των Διττών Λόγων. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί οι αγώνες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου το πολυπληθές κοινό να φιλοξενηθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο και να μπορέσει να χαρεί τους τελικούς γύρους των αγωνισμάτων.

Οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης πλαισιώθηκαν και φέτος από παράλληλες δράσεις που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την επαφή ανάμεσα στους μαθητές και να προωθήσουν την μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Το Σάββατο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια από τις φιλολόγους Ελένη Μαργαρίτη, Μαρία Πλατοκούκη και Ειρήνη Δημαρά, τα οποία παρακολούθησαν συμμετέχοντας ενεργά αρκετοί μαθητές και καθηγητές. Το Σάββατο το βράδυ, στο πάρτι που διοργανώθηκε στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου τα παιδιά χόρεψαν με τη μουσική από την DJ Ηρώ Φρυγανάκη, απολαμβάνοντας μεζεδάκια και γλυκά. Την Κυριακή, λίγο πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης ξεσήκωσε όλους τους συμμετέχοντες σε έναν τεράστιο χορευτικό κύκλο που διέτρεξε όλο το μεγάλο αμφιθέατρο· γιατί ο χορός πρωτίστως -όπως και η ρητορική- μας ενώνει!

Τους τελικούς γύρους των αγωνισμάτων στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, οι οποίοι παρακολούθησαν την προσπάθεια των παιδιών και απένειμαν τα βραβεία στους τρεις πρώτους νικητές κάθε αγωνίσματος.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν:

6οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης - Αποτελέσματα:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΤΤΟΙ ΛΟΓΟΙ

1η θέση:1o ΠΕΙΡAMAΤΙΚΟ Γ/ΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΜΑΝΑΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

1o ΠΕΙΡAMAΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΑ

1o ΠΕΙΡAMAΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΚΕΜΠΕ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

1o ΠΕΙΡAMAΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

 

2η θέση: 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΡΑΝΔΑΚΗ ΔΑΝΑΗ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

1η θέση: 2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΧΑΒΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ

2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΤΣΑΠΑΚΗ ΖΩΗ

2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΤΖΕΡΝΙΑ ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

2η θέση: ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΒΛΑΧΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Βραβεία καλύτερων ομιλητών/τριών προκριματικών γύρων Διττών Λόγων

1. ΜΑΝΑΤΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

1o ΠΕΙΡAMAΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

2. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3. ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

1. ΜΠΙΜΠΑ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

2. ΒΕΡΓΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

3ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3. ΧΑΒΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ

2o ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΣ ΛΟΓΟΣ

1. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚ/ΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

1o ΠΕΙΡAMAΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

2. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3. ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

1. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ

ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

2. ΓΟΥΛΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

3. ΓΚΑΔΡΗ ΕΛΕΝΗ

2o ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

1. ΚΟΝΤΑΚΗ ΜΙΧΑΕΛΑ ΜΑΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

2. ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

1. ΚΩΣΤΑΚΗ ΝΕΦΕΛΗ

2ο ΓΕΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

2. ΜΑΥΡΟΥΛΟΣΗΦΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

1ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3. ΒΕΝΙΤΟΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

2o ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και φέτος την Επιστημονική Επιτροπή που συνέβαλε με την επιλογή των θεμάτων στην επιτυχία των αγώνων!

Για την επιτυχή διεξαγωγή των 6ων Παγκρήτιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά στην Αντιπεριφερειάρχη κα Μαίρη Λιονή, η οποία στηρίζει ενεργά τη διοργάνωση κάθε χρόνο, αλλά και στον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Νεκτάριο Παπαδογιάννη για την έμπρακτη υποστήριξή τους. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπήρξε σημαντικός αρωγός των αγώνων, αφού το δείπνο του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με την προσωπική φροντίδα του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη. Επίσης, η παραχώρηση του μεγάλου αμφιθεάτρου βοήθησε το κοινό να απολαύσει τους ομιλητές με άνεση. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, ο οποίος φρόντισε για ένα γενναιόδωρο κέρασμα στα παιδιά και τους καθηγητές. Ευχαριστίες οφείλονται και στις φοιτήτριες που βοήθησαν την Οργανωτική Επιτροπή: Αθανασάκη Μαρία, Ζαχαριουδάκη Μιχαέλα, Λαγουδάκη Φερενίκη, Φώτη Μαρία.

Επίσης, ευχαριστούμε τη Σχολική Κοινότητα του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου για την παραχώρηση του κτηρίου, η οποία βοήθησε να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση των Αγώνων με την τοπική κοινωνία.

Ολόθερμες ευχαριστίες εκφράζουμε στον πρόεδρο του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης κ. Γιάννη Πετράκη για την παρουσία του και τη διάθεση του χορευτικού συνόλου, όπως επίσης στους μουσικούς κ. Μιχάλη Υγειονομάκη (λαούτο) και κ. Γιώργο Ριτζάκη (λύρα), και στη dj κα Ηρώ Φρυγανάκη για την υπέροχες στιγμές που μας προσέφεραν!

Πολύ σημαντική, τέλος, ήταν και τη φετινή χρονιά η συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου) και των Εθελοντών Σαμαρειτών και Εθελοντών Νοσηλευτών που, καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων και των παράλληλων εκδηλώσεων, φρόντισαν για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε την εταιρεία «Γευσήνους» (Food Culture), τα ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου και τα Βιβλιοπωλεία «Κλαψινάκης» για την ευγενική τους χορηγία και την πολύχρονη συνεργασία στις δράσεις του Συνδέσμου μας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παπαδόπουλος Φώτης, φιλόλογος, υποδιευθυντής 1ου Λυκείου Ρεθύμνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Βασσάλος Ευάγγελος, φιλόλογος 4ου Λυκείου Ρεθύμνου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Βογιατζή Ειρήνη, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Ηλιάκη Ευαγγελία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Κατσέτη Χριστίνα, Μαθηματικός Γυμνασίου Περάματος

Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Μαργαρίτη Ελένη, φιλόλογος, υποδιευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Τσιανάκα Ελευθερία, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ρεθύμνου, Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

Ραντεβού του χρόνου, γιατί… η Ρητορική μας ενώνει!!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ