ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

SOMNIA PACIS: Ονειρευόμενοι την ειρήνη

0

 Το μουσικό έργο SOMNIA PACIS: Oνειρευόμενοι την ειρήνη, συλλογικός τόπος εκφραστικής διάδρασης μεταξύ μουσικής και λόγου, παρουσιάζεται στη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 2 και 3 Ιουλίου 2024, στις 20.00, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Με αρχή την πολεμική σύγκρουση και επέκταση στα στάδια που συνοδεύουν το άτομο, την κοινότητα και εν συνεχεία τον κόσμο, το έργο αποτελεί μια καλλιτεχνική αναζήτηση ειρηνικής συνύπαρξης. Πρόκειται για μια μουσική δημιουργία που συνδυάζει τόσο τα κλασικά όσο και τα παραδοσιακά ηχοχρώματα, χρησιμοποιώντας άλλοτε σύνθετες και άλλοτε απλές εκφραστικές φόρμες. Η αφήγηση άλλοτε συμπληρώνει κι άλλοτε ενισχύει τις θεματικές που φέρνει η μουσική, ισορροπώντας ανάμεσα στη φρίκη του πολέμου και το όνειρο της ειρήνης.

Για την παράσταση αυτή ο Ρεθεμνιώτης μουσικός Γιάννης Παπατζανής* σημείωσε: «Δημιουργήσαμε αυτή την παράσταση από κοινού με τους ερασιτέχνες συμμετέχοντες του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση», το γνωστό πρόγραμμα που τρέχουμε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Δήμο Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.»

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για μία παράσταση που η θεματική της είναι η σύγκρουση και ο πόλεμος -μέσα στην συγκυρία δύο πολέμων- την ώρα που όλοι ονειρευόμαστε την παγκόσμια ειρήνη. Άρα, δυστυχώς, είναι πιο επίκαιρη όσο ποτέ, λόγω των συνθηκών που επικρατούν».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Παπατζανής μίλησε με θερμά λόγια για τον Γιώργο Κουμεντάκη τον Ρεθεμνιώτη Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής: «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης είναι ο άνθρωπος που αναθέτει σε μας, το έργο που τρέχει σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου από φέτος είναι μέλος του πρυτανικού συμβουλίου. Αναφέρομαι στο Γιώργο Κουμεντάκη, γιατί δεν μόνο είναι ένας συνθέτης με παγκόσμια εμβέλεια και αναφορικότητα που μας εκπροσωπεί σε πάρα πολλά επίπεδα, αλλά γιατί είναι ο καλλιτέχνης που με την προσωπικότητα του δίνει αξία και τιμά την θέση του διευθυντή της Λυρικής Σκηνής. Ξέρουμε, ότι πολλές φορές τα πρόσωπα παίρνουν αξία από τις θέσεις που κατέχουν, στην περίπτωση όμως του Γιώργου Κουμεντάκη συμβαίνει το αντίθετο. Εκείνος δίνει αξία στην θέση που βρίσκεται».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο καλλιτεχνικό κομμάτι, σημείωσε ότι «έχει αρκετό Ρέθυμνο», αφού ίδιος ο Γιάννης Παπατζανής έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ιδέα του στησίματος. Ο συνθέτης του έργου είναι ο επίσης Ρεθεμνιώτης Ανδρέας Παραγιουδάκης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ακόμα συνδημότες και συντοπίτες μας ως ενεργοί μουσικοί λόγω του προγράμματος, «Η τέχνη του ρυθμού». Δηλαδή, πρόκειται για  ερασιτέχνες μουσικούς που συμμετέχουν και συμπράττουν με επαγγελματίες.

Ο κ. Παπατζανής στη συνέχεια υπογράμμισε: «Έχουμε μία ορχήστρα από μουσικούς και μαζί ένα σύνολο από κρουστά όργανα που συγχρόνως τραγουδούν. Δηλαδή καταφέρνουν να κάνουν μαζί κρουστά και χορωδία».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη μεγάλη ιδιαιτερότητα της παράστασης, καθώς οι θεατές θα απολαύσουν ένα σύνολο 130 ατόμων στη σκηνή της Φορτέτζας. Κάτι που από μόνο του έχει μεγάλη δυναμική.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη: Γιάννης Παπατζανής, Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπατζανής, Ανδρέας Παραγιουδάκης

Ενορχήστρωση: Ανδρέας Παραγιουδάκης

Ενορχήστρωση, διδασκαλία ομάδας κρουστών: Γιάννης Παπατζανής, Ανθή Φουρκή
Μουσική σύνθεση, διδασκαλία ομάδας τραγουδιού: Ανδρέας Παραγιουδάκης
Δραματουργία: Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα
Σκηνοθεσία, κείμενο: Κατερίνα Αδαμάρα

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Δημήτρης Σιδερής (λαούτο, electronics), Ανδρέας Παραγιουδάκης (μαντολίνο), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά, τραγούδι), Ανθή Φουρκή (κρουστά), Άρης Συσκάκης (βιολί), Laurin Hamalainen βιόλα), Bernhard Klein (βιολοντσέλο), Κατερίνα Σαραντινού (βιολοντσέλο), Μάλαμα Πατρέλη, Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Λακιωτάκη, Ελευθερία Μπλαζάκη, Αλεξία Κατσανεβάκη, Μαρία Κεφαλουδάκη (κρουστά, τραγούδι).

Και η ομάδα κρουστών με 120 συμμετέχοντες του προγράμματος «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση – Η μουσική στην κοινότητα»

Αφηγήτριες επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη, Μάλαμα Πατρέλη

Ηχητικός σχεδιασμός: Τέλης Αριστοτέλης

ΑΜΚΕ: Τέχνες στο μίξερ

 

Χρήσιμες πληροφορίες

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

• Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

 

Ενορχήστρωση: Ανδρέας Παραγιουδάκης

Διδασκαλία ομάδας κρουστών: Γιάννης Παπατζανής, Ανθή Φουρκή

Μουσική σύνθεση, διδασκαλία ομάδας τραγουδιού: Ανδρέας Παραγιουδάκης

Δραματουργία: Ανδρέας Παραγιουδάκης, Κατερίνα Αδαμάρα

Σκηνοθεσία, κείμενο: Κατερίνα Αδαμάρα

*Ο Ρεθεμνιώτης μουσικός Γιάννης Παπατζανής έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων και τεχνικών σε πολλά και διαφορετικά κρουστά όργανα, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα και σήμερα, θεωρείται από τους σημαντικότερους εκτελεστές παραδοσιακής μουσικής πανελλαδικά. Η βάση του τραγουδιστικού ρεπερτορίου του είναι η κρητική μουσική, αλλά προσεγγίζει και μουσικά ιδιώματα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Γιάννης Παπατζανής έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, χοροθέατρο, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία στην πραγματοποίηση σεμιναρίων διδασκαλίας ρυθμού και κρουστών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ