Με μια μεγάλη θεατρική βραδιά το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου γιόρτασε τα 10 του χρόνια, 10 χρόνια θεατρικής προσφοράς και εκπαίδευσης για το Ρέθυμνο. Η αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου γέμισε από χαμόγελα και Φίλους του Θεατρικού Περίπλου, οι οποίοι παρακολούθησαν τις Τελικές Εξετάσεις των Σπουδαστών όλων των ετών στα μαθήματα του Τραγουδιού, της Σωματικής Έκφρασης, του Χορού και της Υποκριτικής. Με το τέλος των Εξετάσεων, το κοινό, οι σπουδαστές και οι διδάσκοντες του Σχολείου Θεάτρου γιόρτασαν όλοι μαζί τα 10 χρόνια του Σχολείου Θεάτρου με ένα μεγάλο πάρτυ στην παλιά πόλη.
Το Σχολείο Θεάτρου δημιουργήθηκε το 2014 στον Θεατρικό Περίπλου, με έμπνευση και πρωτοβουλία της ηθοποιού Μαρίας Καντιφέ, η οποία ήρθε από την πρωτεύουσα μετά από μία πορεία 20 περίπου χρόνων στις Αθηναϊκές σκηνές, όπου συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου (Κώστας Τσιάνος, Μίνως Βολανάκης, Λυδία Κονιόρδου, Γιάννης Κόκος, Σταμάτης Κραουνάκης, Σωτήρης Χατζάκης, κ.α.) τόσο ως ηθοποιός όσο και ως βοηθός σκηνοθέτη και Acting Coach. Στόχος η δημιουργία στο Ρέθυμνο μιας θεατρικής σχολής που θα μπορούσε να προσφέρει στους ανθρώπους εκτός Αθηνών την λεπτομερή και πολυδιάστατη εκπαίδευση που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός.
Πάνω από 100 άτομα έχουν εκπαιδευτεί τα 10 αυτά χρόνια, είτε μέσα από τον τετραετή κύκλο των μαθημάτων, είτε από ειδικά σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί.
Το Σχολείο Θεάτρου σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ανανεώνεται συνεχώς πάντα με στόχο την ουσιαστική θεατρική εκπαίδευση. Με μια μικρή αναδρομή μπορεί κανείς να θυμηθεί:
Θερινά μαθήματα
Σεμινάρια στη φύση,
Ειδικές εκπαιδευτικές περίοδοι με συνεργάτες - εκπαιδευτές από την Αθήνα, όπως ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Κωστής Καπελώνης, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Αντώνης Λουδάρος, ο Ταξίαρχος Χάνος, ο Γιώργος Καύκας, η Martina Sagmeister, η Susana Abigador κ.α.,
Μια ταινία μικρού μήκους με το δημοτικό τραγούδι «Του νεκρού αδερφού»
Η πρώτη παράσταση ψηφιακού θεάτρου (digital theatre) που δημιούργησε μέσα στην καραντίνα με το έργο του F. G. Lorca, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Για τη συγκεκριμένη παράσταση μάλιστα που δημιουργήθηκε κατά το έτος 2020-21 θα γίνει εισήγηση στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις τέχνες που θα γίνει στο Λονδίνο στα μέσα Ιουλίου (12o European Conference on Arts & Humanities 2024)
Η υποτροφία «Βαγγέλης Γιακουμάκης», η οποία δίνεται στον μαθητή με τη μεγαλύτερη εξέλιξη, θέλοντας ο άδικος χαμός του νεαρού Βαγγέλη να μην ξεχαστεί, αλλά να γίνει λόγος για την αφύπνιση της συνείδησης της κοινωνίας μας.
Και φυσικά οι παραστάσεις… η «Ορέστεια» του Αισχύλου, οι «Τρεις Αδερφές» του A. Chekhov, ο «Κατσούρμπος» του Γ. Χορτάτση, το «Corridor», η «Μήδεια» του Ευριπίδη… Θέτοντας κάθε χρόνο τον πήχη όλο και πιο ψηλά!
Καθηγητές/ριες Σχολείου Θεάτρου 2023-24: Μαρία Καντιφέ (Διευθύντρια – Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμός, Ορθοφωνία, Σκηνική Αντίληψη, Δημιουργία ενός ρόλου, Ποίηση, Γλώσσα του Σώματος), Θωμάς Καντιφές (Σωματική Έκφραση, Ιστορία Θεάτρου), Ανδρομάχη Βαρσάμη (Χορός), Θανάσης Παπαθανασίου (Τραγούδι), Άννα Τζανιδάκη (Ιστορία Θεάτρου, Πρόσωπα Θεάτρου, Κατασκευή Κούκλας).
Η γιορτή αυτή έρχεται να μας κάνει να αισιοδοξούμε για την εξέλιξη της τέχνης στην πόλη μας. Πραγματικά πρέπει να είμαστε περήφανοι που σε μια επαρχιακή περιοχή πραγματοποιείται κάτι τόσο οργανωμένο, με ουσιαστικό στόχο και από ανθρώπους που κατέχουν απόλυτα το αντικείμενο. Μεγάλη απόδειξη οι παραστάσεις των αποφοίτων της σχολής, όπως οι «Σιωπές» πριν λίγο καιρό και το «Κτήνος στο Φεγγάρι» που θα ανέβει σε λίγες μέρες, οι οποίες αποδεικνύουν το επίπεδο υποκριτικής που μπορεί να φτάσει κανείς παρακολουθώντας τον κύκλο σπουδών του Σχολείου Θεάτρου. Είμαστε τυχεροί που η κα Καντιφέ επέλεξε να σταθεί εδώ και να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εκπαιδευτούν παραμένοντας στην πόλη του Ρεθύμνου. Και όλο αυτό φυσικά από ιδιωτική πρωτοβουλία ενός θιάσου, του Θεατρικού Περίπλου, που από το 1988 έως και σήμερα, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θωμά Καντιφέ, προσφέρει αδιάκοπα στον πολιτισμό στοχεύοντας στο καλό θέατρο... Είμαστε τυχεροί που αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ και συνεχίζουν...