ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Ρέθυμνο στο Λονδίνο: η ψηφιακή παράσταση του Θεατρικού Περίπλου «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

0

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση η έρευνα της διδάκτορος Θεατρολογίας και ηθοποιού, Άννας Τζανιδάκη, έγινε δεκτή στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ECAH2024), που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου.

Το θέμα της εισήγησης της δρ. Άννας Τζανιδάκη είναι η πρώτη παγκοσμίως ψηφιακή παράσταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας με το έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του F. G. Lorca, εδώ, στο Ρέθυμνο, από το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Καντιφέ. Η παράσταση αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική πρωτοπορία, καθώς οι ηθοποιοί –λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού– δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά και βρίσκονταν, μάλιστα, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και η βιντεοσκόπηση έγινε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όλοι, όμως, είχαν έναν κοινό σκοπό: να μην σταματήσουν να κάνουν θέατρο, ακόμα και υπό τόσο δύσκολες συνθήκες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εισήγηση της δρ. Α. Τζανιδάκη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ολόκληρη η παράσταση θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ON DEMAND πλατφόρμα του Θεατρικού Περίπλου.

Το εγχείρημα αυτό ήταν μια πρωτοβουλία της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Μαρίας Καντιφέ, η οποία, ως διευθύντρια του Σχολείου Θεάτρου, αποφάσισε τη διεξαγωγή της παράστασης ακόμα και διαδικτυακά. Αξιοσημείωτο είναι ότι, αρχικά, ακόμα και εντός του Σχολείου θεωρήθηκε αδύνατο να πραγματοποιηθεί παράσταση με τέτοιο τρόπο, όμως η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής απέδειξε ότι η τέχνη μπορεί να υπερβεί τα όρια και τους περιορισμούς.

Η αναγνώριση της έρευνας της δρ. Τζανιδάκη στο ECAH2024 αποτελεί μεγάλη τιμή και απόδειξη της σημαντικής δουλειάς που γίνεται στον χώρο του θεάτρου και των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και μία ιδιαίτερη τιμή για το Σχολείο Θεάτρου, τον Θεατρικό Περίπλου και το Ρέθυμνο που είναι τόσο τυχερό να έχει ενεργούς ανθρώπους που προσφέρουν καλό θέατρο στον τόπο μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δρ. Άννα Τζανιδάκη θα παρουσιάσει την Παρασκευή 19/07 στο Γερακάρι την έρευνα της για τον πρώτο επαγγελματία Ρεθεμνιώτη ηθοποιό, τον Σάββα Γενεράλη, στα πλαίσια του Amari Green Festival.

Η παράσταση «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σε σκηνοθεσία Μαρίας Καντιφέ, παρουσιάστηκε και δια ζώσης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το 2021, αμέσως μετά την καραντίνα, στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την πρώτη παγκοσμίως ψηφιακή παράσταση στην οποία συμμετείχαν σπουδαστές όλων των ετών του Σχολείου Θεάτρου.

Συντελεστές της παράστασης

Διδασκαλία - Συντονισμός: Μαρία Καντιφέ

Μουσική: Βαγγέλης Λινοξυλάκης

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Φωτεινή Καραγκαδάκη (Δούλα, Αμέλια), Άννα Τζανιδάκη (Πόνθια), Μαριάννα Φωτοπούλου (Αδέλα), Νικολέτα Μητσοπούλου (Μαρτύριο), Νικολέτα Μακρυγιάννη (Μαγδαλένα), Μαρίνα Νικάκη (Αγκούστιας), Γιάννης Μαθιουδάκης (Φωνή Υπηρέτριας), Στέλλα Φραντζεσκάκη (Μαρία Χοσέφα), Νικολέττα Κωμοδρόμου (Προυτένθια)

Βοηθοί: Γιάννης ΜαθιουδάκηςΜάριος ΜαραγκουδάκηςΓιάννης Καλλέργης

 

10 χρόνια Σχολείο Θεάτρου – 10 χρόνια θεατρικής προσφοράς και εκπαίδευσης για το Ρέθυμνο

36 χρόνια Θεατρικός Περίπλους

Επίσημη ιστοσελίδα: www.theatrikosperiplous.gr

Βρείτε τον Θεατρικό Περίπλου στα Social Media:

Facebook: Θεατρικός Περίπλους και Σχολείο Θεάτρου – Θεατρικός Περίπλους

Instagram: @th.periplous

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ