ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών - Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων στο Ρέθυμνο

0

 Το 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων στο Ρέθυμνο ήρθε και  προσέφερε στο κοινό μια πολύχρωμη και πλούσια μουσική γιορτή. Για 4 ημέρες από τις 8 Ιουλίου έως και τις 11 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το Φεστιβάλ του Μουσικού Καρπού ¨δόνησε¨ την πόλη του Ρεθύμνου παρουσιάζοντας εκρηκτικές συναυλίες με διακεκριμένες Φιλαρμονικές, Μουσικά Σύνολα και Χορωδίες.

Το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Μουσικών και Χορωδιακών Συνόλων με τις δράσεις του ενέπνευσε τόσο τους μαθητές/σπουδαστές και τους επαγγελματίες μουσικούς όσο και το κοινό. Αποτέλεσε εμπειρία ζωής τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές. Η πλούσια μουσική γκάμα δράσεων, η ευκαιρία για εκπαίδευση, καθώς και η παρουσία ποικίλων μουσικών συνόλων διατηρήσαν το ενδιαφέρον, ζωντανό, για τον μουσικό κόσμο του Ρεθύμνου και ενέπνευσαν νέους καλλιτέχνες που ονειρεύονται να ακολουθήσουν  το δρόμο της μουσικής δημιουργίας.

Το φετινό Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την  παράνομη κατοχή της. Την πρώτη ημέρα  οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τίτλο: «Επιχείρηση Μουσείο» που αφορούσε τη διάσωση αρχαιοτήτων του Κυπριακού Μουσείου και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα το 1974. Στη συνέχεια απόλαυσαν την Συμφωνική Μπάντα του Δήμου Στροβόλου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, με μαέστρο τον κ. Γιάννη Μυράλη, και  την Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων “Αντώνης Κωστουράκης”  με μαέστρο τον κ. Αντώνη Κωστουράκη. Η βραδιά έκλεισε με την  Χορωδία Ζωοδόχου Πηγής Χανίων με μαέστρο τον κ. Δημήτρη Κολίντζα.  Την Τρίτη 09 Ιουλίου  το φιλόμουσο κοινό απόλαυσε  την Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με μαέστρο την κα. Λένα Χατζηγεωργίου. Επίσης  το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ταινία μικρού μήκους του ΡΙΚ με τίτλο: «50 Χρόνια σε μία βαλίτσα». Η δεύτερη βραδιά του Φεστιβάλ έκλεισε με την Μεικτή Χορωδία Ιωνία Αηδών Ηρακλείου και μαέστρο την κα. Λένα Χατζηγεωργίου.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου  το φιλόμουσο κοινό παρακολούθησε την Μπάντα της ΣΜΣ/ΣΕΑΠ, με μαέστρο τον κ. Βαγγέλη Πανταζώνη.

Έγινε προβολή αρχείου του ΡΙΚ  με τίτλο «Επιχείρηση Αττίλας»    και η βραδιά έκλεισε με τον Μουσικό – Φιλαρμονικό Όμιλο Λεμεσού , με μαέστρο τον κ. Πανίκο Στυλιανού.

Την Πέμπτη  11 Ιουλίου  τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στην Αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός συμμετεχόντων μαθητών/σπουδαστών. Απολαύσαμε εξαιρετικές ερμηνείες υψηλού επιπέδου από μαθητές/σπουδαστές που συμμετείχαν στα σεμινάρια με δωρεάν συμμετοχή. Τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή που αποτελείτο από τους/τις κ.κ. Μαυράκη Αντώνη (πρόεδρος της επιτροπής) Χριστίνα-Μαρία Ραλέα (μέλος) και Ντιάνα Νάγκη (μέλος) αποφάσισε  να δοθεί το πρώτο βραβείο στον μαθητή Κλαψινάκη Φίλιππο, το δεύτερο βραβείο στον μαθητή Ορφέα Χριστονάκη και το τρίτο βραβείο στον Θεόφιλο Ευθυμιάδη.  Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν οι απονομές στους διακριθέντες, με επαίνους και  χρηματικά βραβεία, χορηγία του Ομίλου Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη. Η βραδιά έκλεισε με την Ορχήστρα Artguitaristas του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας  με την σύμπραξη μαθητών του Μουσικού Σχολείου Σιατίστας και μαέστρο τον κ. Πέτρο Ρίστα.       

Την παρουσίαση του Φεστιβάλ επιμελήθηκαν οι κ.κ. Μάρθα Τριποδιανάκη και

Εύη Χατζηαντωνίου.

Οι κατάμεστοι από κόσμο χώροι των εκδηλώσεων, τα θετικά σχόλια από συμμετέχοντες και επισκέπτες, η γόνιμη ανταλλαγή εντυπώσεων και οι συζητήσεις με τους 119 συμμετέχοντες στα master classes, ως ερμηνευτές και ακροατές, έδωσαν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης – πολυεπίπεδης και «πολύχρωμης» όπως και η καλλιτεχνική ταυτότητα του Φεστιβάλ που αποτελεί πεδίο διασύνδεσης και συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και πανελλήνιους πολιτιστικούς φορείς

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Σαρρής, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ρεθύμνης κ.κ. Σπανουδάκης Στέλιος και Μάνος Τσάκωνας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κουτσαλεδάκη Ρένα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δερεδάκης ΝικόλαοςΛελεδάκης Γιάννης, κ. Φωτάκης Νίκος, κ. Μεργέμογλου Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θοδωρής Νίνος,  καθώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλου ΗΠΑ, Δρ Κωστής Σχοινάς και πλήθος κόσμου.

Απούσα για πρώτη φορά στα 6 χρόνια που πραγματοποιείται το συγκεκριμένο Φεστιβάλ ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή (λόγω covid 19) άλλα ήταν καθημερινό το ενδιαφέρον της για την εξέλιξή του  και αυτό αποτυπώνονταν στους καθημερινούς χαιρετισμούς που έστελνε για καλή επιτυχία στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του Φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπεύθυνοι των μουσικών συνόλων δια μικροφώνου και παρουσία κόσμου αναφέρθηκαν στη σημαντική συμβολή του Φεστιβάλ στον καλλιτεχνικό κόσμο και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική συνεισφορά του στην πολιτιστική εικόνα της πόλης καθώς και στις ευκαιρίες που παρέχει σε μαθητές/σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς να επιμορφωθούν από καταξιωμένους και έμπειρους μουσικούς, να αλληλεπιδράσουν, να εξελίξουν και να εμβαθύνουν τις δεξιότητές τους στο τρόπο ερμηνείας αλλά και εκπαίδευσης στα όργανα επιλογής τους.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με διοργανωτή τον Μουσικό Καρπό και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης, με τη στήριξη του  Ομίλου Γιάννη & Τίνας Δασκαλαντωντάκη, της εταιρείας Elegant Facilities Services, του ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης  και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Ήταν υπό την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός Επικοινωνίας του Φεστιβάλ ήταν το Στούντιο Ρέθυμνο 9.80. Ξεχωριστές ευχαριστίες σε όλους τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ καθώς και στο Παράρτημα Ρεθύμνης του Ερυθρού Σταυρού για την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων.

Το 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων θα συνεχιστεί το Σάββατο 31 Αυγούστου με μια μοναδική εμπειρία για όλους τους λάτρεις της μουσικής οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την Ορχήστρα Μέσα Γειτονιάς Κύπρου και την Χορωδία του Μουσικού Καρπού.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 6ου Φεστιβάλ

Αντώνης Μαυράκης

Φωτογραφίες

Γιώργος Κατάκης – Θάνος Τσιμπούρης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ