ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων - Γεμάτο αναμνήσεις και συναισθήματα

0

 Το 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών - Χορωδιακών & Μουσικών Συνόλων πέρασε πλέον στην καλλιτεχνική ιστορία του Ρεθύμνου μετά από έναν μακρύ κύκλο εκδηλώσεων και μια αξέχαστη βραδιά, την τελευταία του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου. Το Β μέρος του Φεστιβάλ σημείωσε μοναδική επιτυχία καθώς η Ορχήστρα «Μέσα Γειτονιάς» Λεμεσού Κύπρου και η Χορωδία του Μουσικού Καρπού ανέδειξαν τον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο και τη μουσική τους ευαισθησία. Οι νότες αναδείχθηκαν σε ύμνο ενότητας και πολιτισμικής ανταλλαγής, ενώ η σκηνή φωτίστηκε από τις εκρηκτικές ερμηνείες και το πάθος των μουσικών και των χορωδών.

Οι θεατές ταξίδεψαν μέσα από μουσικές διαδρομές, ενώ αισθάνονταν την αγκαλιά της τέχνης να τους περιβάλλει. Με ενθουσιασμό και σεβασμό για την εκδήλωση, το φεστιβάλ ανέδειξε την ενότητα που μπορεί να δημιουργήσει η μουσική, κάνοντας κάθε συμμετέχοντα να νιώσει μέρος μιας μεγαλύτερης οικογένειας που αγκαλιάζει τον κόσμο με μελωδίες αγάπης και ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πολλές ερμηνείες ξεχώρισαν και εντυπωσίασαν το  φιλόμουσο κοινό τόσο στο Α΄ Μέρος που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως και 11  Ιουλίου στο Ρέθυμνο, όσο και στο Β Μέρος την τελευταία μέρα του Αυγούστου.

Κατά κοινή ομολογία ο Μουσικός Καρπός άφησε τα καλύτερα για την τελευταία ημέρα. Η ερμηνεία της Ορχήστρας «Μέσα Γειτονιάς» Λεμεσού Κύπρου» εντυπωσίασε με την ακρίβεια και το πάθος των εκτελέσεών της.

Συνοδοιπόροι της βραδιάς ήταν μέλη της Χορωδίας του Μουσικού Καρπού που προσέφεραν συγκλονιστικές ερμηνείες που άγγιξαν την ψυχή του κοινού. Οι ερμηνείες της «Ορχήστρας Μέσα Γειτονιάς» και της Χορωδίας του «Μουσικού Καρπού» που συμμετείχαν στο Β΄ Μέρος του φεστιβάλ, προσέδωσαν μοναδικό χαρακτήρα, εντυπωσιάζοντας το κοινό με το ταλέντο τους, αναπτύσσοντας μία πολύπλευρη προσέγγιση στη μουσική ερμηνεία.

Έτσι η μουσική μέσω των μουσικών και των χορωδών ανέλαβε να μεταφέρει συναισθήματα και να συνδέσει τους θεατές με τα έργα και τους καλλιτέχνες, όπου διάσημα έργα αναδημιουργήθηκαν με μοναδικό τρόπο και αφιερώθηκαν σε σημαντικές προσωπικότητες ή γεγονότα. Μουσικοί και χορωδοί συνεργάστηκαν με αρμονία και συντονισμό, δημιουργώντας μια αίσθηση απόλυτης ενότητας μέσω της μπαγκέτας του μαέστρου κ. Πάρη Ξάνθου.

Το 6ο Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της παράνομης Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και γι αυτό μια σειρά αφιερωμάτων προβλήθηκε και στα δυο μέρη του Φεστιβάλ. Μέσω των αφιερωμάτων παρουσιάστηκαν σημαντικές πτυχές από την εισβολή, αλλά και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ωστόσο το κοινό στο Β΄ μέρος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σημαντική ομιλία για το θέμα από τον κ. Γιώργο Ξεξάκη Αντιστράτηγο ε.α.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, υπήρξαν κι άλλες στιγμές που ξεχώρισαν και άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στο κοινό όπως η  βράβευση της κας Ελένης Ζιώγα  ως ηθοποιό, σεναριογράφο  και στιχουργό. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική μορφή που καταφέρνει και ισορροπεί μέσα της πολλά και διαφορετικά ταλέντα και βρίσκει πάντα έναν μαγικό τρόπο να εκφράζει αυτό που έχει στην ψυχή της. Άλλοτε ως ηθοποιός, άλλοτε ως σεναριογράφος κι άλλοτε ως στιχουργός έχει τη συνταγή να μιλάει απευθείας στις καρδιές μας. Οι στίχοι που έγραψε για το τραγούδι των τίτλων της νέας σειράς του Mega “Famagusta”, άγγιξαν τόσο πολύ τους τηλεθεατές που το τραγούδι “Δεν ξεχνώ (Ο Αγνοούμενος)” σε μουσική του Χρίστου Στυλιανού έγινε επιτυχία, κάτι που προκάλεσε και την απόφαση του Μουσικού Καρπού στο να την βραβεύσει.

Αυτές οι στιγμές έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στο φεστιβάλ και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και συγκίνησης για το κοινό και τους καλλιτέχνες.

Στο Β΄ Μέρος του Φεστιβάλ παρευρέθηκαν η Αντιπερειφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κα. Μαρία Λιονή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σαρρής Μιχάλης, ο Δήμαρχος Αγίου Βασίλειου κ. Ταταράκης Γιάννης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης κ. Προβιάς Νικόλαος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κουτσαλεδάκη Ρένα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δερεδάκης Νικόλαος (που ήταν και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης), Καρνή Μεσρσίνη, Λελεδάκης Γιάννης, Μεργέμογλου Κωνσταντίνος, Παπαδόσηφος Γιώργος,  Φωτάκης Νίκος. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ. Θοδωρής Νίνος, η Διευθύντρια Α/θμιας  Εκπ/σης Ν. Χανίων Τερεζάκη Χρύσα, η Σύμβουλος Εκπ/σης Νηπιαγωγών 2ης Ενότητας Χανίων Φωτεινή Αλεξανδράκη, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δασκάλων 1ης Ενότητας Ρεθύμνου Αλέκος Πεδιαδίτης, ο Διοικητής του Βενιζελείου Νοσοκομείου  Ηρακλείου Κώστας Δανδουλάκης, καθώς και πλήθος κόσμου Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ, τους συμμετέχοντες μουσικούς, παράγοντες και κυρίως τους φίλους του Φεστιβάλ.

Επίσης ευχαριστούμε το φιλόμουσο κοινό που γέμισε την πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη όλες τις βραδιές του Φεστιβάλ.

Το Β΄ Μέρος του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με συνδιοργανωτή την  Περιφέρεια Κρήτης  και με τη στήριξη των: Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  –  Επιμελητήριο Ρεθύμνης   –   Γευσήνους  -  Elegant  Facilities  Services  – ΚΤΕΛ, Χανίων-Ρεθύμνης και το Δήμο Ρεθύμνης. Χορηγός Επικοινωνίας: Όμιλος  Creta (Creta Τηλεόραση & Ρεθεμιώτικα Νέα).

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 6ου Φεστιβάλ

Αντώνης Μαυράκης

Φωτογραφίες: Γιώργο Κατάκης & Βαγγέλης Δουλουμπέκης.

 

Λιονή Ζιώγα
ΣΟΣ. Κόσμος
Κόσμος
Ορχήστρα Χορωδία
Βραβεύση
Μέσα Γειτονιά. Χορωδία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ