- Το ντοκιμαντέρ “Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη” προβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού
Η ζώσα μνήμη αναμοχλεύτηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού, στην εκδήλωση προβολής του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Τα ουρλιαχτά λύγισαν τον Ψηλορείτη”, που αναφέρεται στο φρικτό έγκλημα των ναζί στα γειτονικά Σκούρβουλα.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από ένα χωριό που κι εκείνο εντάσσεται στο “ψηφιδωτό” του χάρτη των περιοχών με τα ματωμένα στίγματα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων της δολοφονικής επιδρομής των στρατευμάτων κατοχής στην τοποθεσία «Βιγλιά», στις 14 Αυγούστου του 1944.
Το Μαγαρικάρι ήταν ένας τόπος που αντιστάθηκε σθεναρά στους αδίστακτους κατακτητές, αποτελώντας τη γενέθλια γη του θρυλικού αντιστασιακού Γιώργη Πετράκη, γνωστότερου ως Πετρακογιώργη. Μαζί με τις Καμάρες, τα Βορίζια και τη Λοχριά Αμαρίου, το Μαγαρικάρι εντάσσεται στο “τόξο” περιοχών που αντίκρισαν το πιο βάρβαρο πρόσωπό των ναζί, βιώνοντας ολοκαυτώματα.
Η προβολή του ιστορικού ντοκουμέντου για τα Σκούρβουλα, των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, έγινε στη θέση Γριά Βρύση, που βρίσκεται στην πρώτη Πλατεία Μαγαρικαρίου.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Νέλλυ Κατσαμά.
Ομιλία απηύθυνε ο Αρχαιολόγος Ανδρέας Λενακάκης, δρ. Λαογραφίας και εις εκ των παραγωγών Μανόλης Παντινάκης. Όλοι τους υπογράμμισαν την ανάγκη διάσωσης της ζώσας μνήμης.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Θοδωρής Βλαχάκης, ιδρυτικό μέλος και ντράμερ του γνωστού ροκ συγκροτήματος, Magic De Spell που έχουν “ντύσει” μουσικά το ντοκιμαντέρ.
“Η ιστορία που δεν ακούει κανείς, παύει να είναι ιστορία. Χάνει την ουσία και τον σκοπό της. Η ιστορία είναι η ραχοκοκαλιά του σύμπαντος. Χωρίς την μνήμη δεν υπάρχουμε, δεν είμαστε πουθενά, δεν πάμε πουθενά” ορμήνεψε τους παρευρισκόμενους η Νέλλυ Κατσαμά, στο δικό της “καλωσόρισμα” προς το κοινό.
“ Η νέα γενιά των Μαγαρικαριανών έχει χρέος στη μνήμη!” πρόσθεσε ο Ανδρέας Λενακάκης. “Έχει χρέος να θυμάται και να τιμά τον Λενακάκη Στυλιανό ή Αλμπατοστελιανό, που μαζί με τον καπετάν Γαγκιόλη από την Γληγοριά αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους νιζάμηδες του κούλε της Γραμένης. Παρέμειναν στο βουνό ακόμα και μετά την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας, επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στη νέα διοίκηση.
Έχει χρέος να θυμάται τους αιχαμαλώτους συγχωριανούς τους που πνίγηκαν με την βύθιση του Ταναΐς στις 7 Ιουνίου του 1944.
Έχει χρέος να θυμάται και να τιμά τους έξι εκτελεσθέντες Μαγαρικαριανούς στα Βιγλιά Σκουρβούλων στις 14 Αυγούστου του 1944.
Έχει χρέος να θυμάται τον Γιώργη Πετράκη, τον καπετάν Πετρακογιώργη, επειδή ήταν ο πρώτος στην Κρήτη που οργάνωσε αντιστασιακή ομάδα, και προκάλεσε σοβαρά χτυπήματα στον κατακτητή”.
Σε διαρκή αντιπαράθεση με “την αυτοκρατορία της λήθης και της αμνησίας” παραμένει συνειδητά εδώ και χρόνια, ο Θοδωρής Βλαχάκης, ομολογώντας το δημόσια σε κάθε ευκαιρία. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Ρεθεμνιώτης καλλιτέχνης απουσίαζε, όμως οι σκέψεις και τα λόγια που αποτύπωσε σε ένα χαρτί, για την εκδήλωση, διαβάστηκαν από τη Νέλλη Κατσαμά. Ο ντράμερ των Magic De Spell, μεταξύ άλλων, συνεχάρη τους συντελεστές “αυτής της τόσο σημαντικής ταινίας”, ενώ παραλλήλισε τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως παρατήρησε, “καταπατήθηκε κάθε κόκκινη γραμμή φρίκης” και “ο πολιτισμένος, σε εισαγωγικά κόσμος, παραμένει συνολικά απαθής”.
Τον Δήμο Φαιστού εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αντώνης Κωνσταντουλάκης και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχιλλέας Ρομπογιαννάκης, επισημαίνοντας την ιστορική αναγκαιότητα δημιουργίας μίας “κιβωτού” μνήμης.
Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχάλης Κουγιουμουτζάκης και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μιχάλης Μαυράκης.
Η εσπερίδα τιμής των πεσόντων του χωριού με θέμα: «Μαγαρικάρι : 80 χρόνια μνήμης» συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Φαιστού, τον τοπική Κοινότητα και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.