ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σιγά κοριτσάκι μου θα πάθουμε κανένα… έμφραγμα»

0

Έκπληκτος έμεινε ο Σπύρος Αντωνόπουλος με καταγωγή από τις Ράχες Γορτυνίας, όταν η δημοσιογράφος και συντονίστρια στην εκδήλωση του «Αγροτικού Δισκοπωλείου» στα Σίσαρχα Ανωγείων Νέλλη Κατσαμά κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ο πολέμαρχος της Βίγλας» του Μανόλη Παντινάκη διάβασε τυχαία στο κοινό, τμήμα από το ημερολόγιο του καπετάν Σφακιανού, που αναφέρεται στην ενέδρα κατά του αποσπάσματος Ζάρα στα χωριά Ράχες-Χώρα Γορτυνίας, στις 6 Νοεμβρίου 1947.

Ο κ. Αντωνόπουλος παρακολούθησε τις ομιλίες στην παρουσίαση του βιβλίου στον προαύλιο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Σισάρχων και εξεπλάγην όταν ο Αρετάκης στις σημειώσεις του αναφέρονταν στο επεισόδιο με τους χωροφύλακες του αποσπάσματος Ζάρα. Στο μέσο της εκδήλωσης, λοιπόν, απευθυνόμενος στην κυρία Κατσαμά, όταν πήρε το λόγο, έγραψε σε σχόλιο του στο FB και τα εξής: «… Θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή αυτό που διάβασες. Εκεί που παρακολουθούσα, ξαφνικά, άκουσα Ράχες, Χώρες, Λάδωνας, Ζάρας. Πιο σιγά κοριτσάκι μου θα πάθουμε κανένα… έμφραγμα. Γι αυτό και ήμουν κομπλαρισμένος κατά την τοποθέτηση-παρέμβαση μου. Το σημείωμα το έχω διαβάσει αρκετές φορές αλλά δεν περίμενα να το ακούσω από τα χείλη σου…»

Στο τμήμα του ημερολογίου του ο Σφακιανός τη μέρα του επεισοδίου έγραψε: «…Εισερχόμενοι άνωθεν του χωριού Χώρες βρήκαμε δυο σκοτωμένους μας, τον ηρωικό και μονάκριβο σκοπευτή μας οπλοπολυβόλου Καλογερόπουλο από Χώρα Μεσσηνίας και ένα τραυματία του. Ο εχθρός διώκεται προς Ράχες και ποταμό Λάδωνα όχι, όμως, κεραυνοβόλως εκμετάλλευση και δίωξη. Την 5.25 μ.μ. εισερχόμεθα εις το χωριό Ράχες. Ομάδες μας εις όχθες ποταμού Λάδωνος τους κυνηγάνε. Τα 75% της δύναμής των πέρασαν το ορμητικό αυτό ποτάμι μέσα, όχι από τη γέφυρα. Πολλοί θα επνίγησαν γιατί πέρασμα δεν ξέρανε…

»Βρήκαμε τρεις σκοτωμένους των και άλλους τρεις που έχουν θάψει. Μα θα είναι και άλλοι πολλοί. Πέταξαν όλα τους τα πράγματα και ξευτιλισμένοι φεύγανε τροχάδην πανικόβλητοι. Ο Ζάρας και ο Βασιλαράς τους φώναζαν να μην πετούν τα όπλα και πυρομαχικά των. Ξευτιλίστηκαν τόσο που δεν γίνεται… Τέτοιο κακό και χάλι δεν ξανάδα σαν του λαγού τα παιδιά σκόρπισαν σ΄ όλα ατ σημεία του ορίζοντος…»


Φωτογραφία: Οδός Αριστοτέλους στην Καλαμάτα στις 28 Οκτωβρίου 1944. Η τριμελής διοίκηση του ΙΙ/8 Τάγματος του ΕΛΑΣ. Στο κέντρο ο Σφακιανός , δεξιά ο πολιτικός του Τάγματος Γιώργος Ατζακλής και αριστερά πιθανότατα ο Ηλίας Απαλοδήμας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ