ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Σφραγίδα ΡΑΕΚ στο έργο – Οι 2 αλλαγές που επικύρωσε

0

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της ΡΑΕΚ η οποία επισημοποίησε την απόφασή της για νέα αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική διασύνδεση, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.

Η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε δύο αλλαγές, επιβεβαιώνοντας όσα έγραφε νωρίτερα σήμερα ο ΟΤ. Συγκεκριμένα, αποφάσισε: Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Επίσης, παρατείνεται για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8,3%) στον φορέα υλοποίησης.

Άλλες αλλαγές που αφορούν τον διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων (CBCA) θα γίνουν σε επόμενο στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε νωρίτερα ο ΟΤ, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε χθες ότι σήμερα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για τις βασικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο του καλωδίου.

Ας σημειωθεί ότι, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από τη συνεδρίαση της ΡΑΕΚ, δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα της τροποποίησης του πλασίου για το ζήτημα του γεωπολιτικού ρίσκου, που δεν ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο εάν θα γινόταν σήμερα ή θα παραπεμπόταν σε άλλη συνεδρίαση της ΡΑΕΚ.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει ώστε ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου να γίνει ισότιμα στις δύο χώρες, δηλαδή 50%-50% (από 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Έλληνες καταναλωτές) σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να αποτρέψουν την αποπεράτωση της διασύνδεσης ή τη λειτουργία της χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος ΕΤΕπ

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου, ο κύπριος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Κυριάκος Κακουρής, με δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσεης στην οποία παρευρέθηκε, άφησε ανοιχτό παράθυρο για χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας, τονίζοντας ότι το έργο θα αξιολογηθεί κυρίως από τεχνικής άποψης αν είναι επιλέξιμο για δανειοδότηση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η εξέταση της μελέτης κόστους οφέλους του έργου, που υπέβαλε ο φορέας υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Από τα αποτελέσματα της μελέτης θα εξαρτηθεί και τελική επενδυτική απόφαση της Δημοκρατίας για είσοδο στο κεφάλαιο του οχήματος ειδικού σκοπού με €100 εκατ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κακουρής είπε ότι η απάντηση της τράπεζας θα δοθεί πολύ νωρίτερα από το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς αν η ΕΤΕπ έχει αλλάξει την κατ’ αρχήν επιφυλακτική στάση τους για χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Κακουρής είπε ότι από την στιγμή που ο ανάδοχος υπέβαλε την μελέτη κόστους οφέλους αναζητεί χρηματοδότηση. Σημείωσε ότι η «βασικά ήταν η ίδια μελέτη με νέες υποθέσεις που υποβλήθηκαν από τον ανάδοχο».

«Δεν τίθεται θέμα αν έχουμε αλλάξει κάτι, δεν μπορώ να προδικάσω την απόφαση των υπηρεσιών της τράπεζας, οι οποίες εξετάζουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως πάντα, όπως σε κάθε έργο γίνεται μια τεχνική αξιολόγηση κυρίως της πρότασης», συνέχισε.

Απαντώντας αν μαζί με την επικαιροποιημένη μελέτη έχει αλλάξει το ποσό χρηματοδότησης που ζητά ο ανάδοχος, ο κ. Κακουρής ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θυμάται αν έχει ζητηθεί συγκεκριμένο πόσο, για να εξηγήσει ότι το θέμα «περισσότερο ήταν να αξιολογηθεί το έργο, κυρίως από τεχνικής άποψης, για το κατά πόσον είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την τράπεζα μας».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Προηγήθηκε χθες Πέμπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία υπήρξε πλαίσιο συμφωνίας για όλες τις εκκρεμότητες, οι οποίες μένει να οριστικοποιηθούν άμεσα.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν, η Κύπρος θα πάρει ποσοστό της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (special-purpose vehicle – SPV) για το καλώδιο. Θα προηγηθεί due diligence (μελέτη της δέουσας επιμέλειας) προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αρχικές διαπραγματεύσεις μιλούσαν για 100 εκατ. ευρώ, δίχως ωστόσο να μπορεί κανείς να προδικάσει ότι αυτό θα είναι και το τελικό ποσό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη για την είσοδό τους στην SPV.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ