Μια όμορφη και ιδιαίτερη εκδήλωση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν, όσοι παραβρέθηκαν στο Γιαννούδι το απόγευμα της Πέμπτης την περασμένη εβδομάδα.
Η εκδήλωση περιλάμβανε τρεις εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία του οικισμού σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Οι ομιλητές Κώστας Ράλλης και Γιώργης Παπαδόσηφος αναφέρθηκαν, αρχικά σε αναφορές και απογραφές σχετικές με τον οικισμό και στη συνέχεια στη σχέση του οικισμού με την αραβοκρατία από νομίσματα εκείνης της εποχής που είχαν βρεθεί στην περιοχή.
Εκτενής αναφορά έγινε στον χαίνη, αρχηγό ομάδας επαναστατών, Ανδρουλή Γιουλούντα που εκτελέστηκε στη Μεγάλη Πόρτα στο Ρέθυμνο το 1658.
Επίσης παρουσιάστηκαν νοταριακά και οθωμανικά έγγραφα σχετικά με τον οικισμό και τους κατοίκους του κατά τη βενετική και οθωμανική περίοδο.
Αναφορές ακόμη έγιναν στα Κρητολογικά Γράμματα, μια περιοδική έκδοση που σκοπεύει να συνεχίσει το νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνης.
Η εισήγηση έκλεισε με ένα φωτογραφικό άλμπουμ με φωτογραφικό υλικό των οικογενειών του χωριού.
Στην εκδήλωση δεν κατάφερε να παραβρεθεί ο δεύτερος ομιλητής Χαράλαμπος Τσιριμονάκης αλλά έστειλε την ομιλία του σε βίντεο.
Ο 88χρονος σήμερα Χαράλαμπος αναφέρθηκε με το μοναδικό αφηγηματικό του τρόπο, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής όπως τα έζησε 5 χρονών παιδάκι.
Είχαν μετακομίσει από την πόλη οικογενειακώς και είχαν φιλοξενηθεί στη διάρκεια της κατοχής σε συγγενικό σπίτι στο Γιαννούδι για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς αλλά και για το λόγο ότι ο πατέρας του θα διοριζόταν νομάρχης, πράγμα που ήθελε να αποφύγει.
Στη συγκλονιστική του αφήγηση αναφέρθηκε στην καθημερινότητα στο χωριό εκείνα τα χρόνια, για τις σπηλιές που έσπευσαν για προστασία και κάτοικοι από τα γύρω χωριά αλλά και σε πολλές άλλες λεπτομέρειες.
Τέλος, ο αρχαιολόγος Κωστής Γιαπιτσόγλου, στην εισήγησή του με θέμα «Πύργοι-οχυρές κατοικίες στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου», αναφέρθηκε στον Πύργο των Γιουλούντα στον οικισμό αλλά και στη σύγκρισή του με άλλους οχυρωματικούς πύργους στην ευρύτερη περιοχή.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Ηλίας Πίτερης με παραδοσιακή μουσική, ενώ ένα κέρασμα προσφέρθηκε στο τέλος στους παρευρισκόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της πληθώρας ιστορικού υλικού, αναφέρθηκε ότι ετοιμάζεται μια έκδοση για την ιστορία του χωριού Γιαννούδι.
Ο Πύργος των Γιουλούντα, φωτισμένος με χρωματιστό φωτισμό, συμπλήρωνε το ειδυλλιακό τοπίο μαζί με το κτίριο του σχολείου και την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Τον ομιλητή Κώστα Ράλλη βράβευσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννουδίου για τις έρευνές του στην ιστορία του χωριού.
Οι παρευρισκόμενοι παρέμειναν για λίγη κουβέντα και ένα κέρασμα, ενώ συνέχιζε με παραδοσιακά τραγούδια ο Ηλίας Πίτερης με το λαγούτο του.