Αρχίζουν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσης Πολιτισμού που οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης.
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη 5-7 το απόγευμα από το ‘φιλόλογο και διδάσκαλο’ Νίκόλαο Τσουπάκη και περιλαμβάνουν:
- Περιήγηση στον αρχαίο κόσμο του ‘πατέρα της Ιστορίας’, του Ηροδότου μέσω των κειμένων του.
- Μελέτη και ανάλυση των διαχρονικών μηνυμάτων που πηγάζουν από τα έργα και τις πράξεις κορυφαίων προσωπικοτήτων του Ελληνικού Πνεύματος που έζησαν στην αρχαία, τη βυζαντινή, τη νεώτερη και τη σύγχρονη εποχή.
- Ετυμολογία λέξεων.
- Ιστορία της εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας.
- Στοιχεία λαογραφίας και κρητικής παράδοσης.
- Ελληνική μυθολογία και Ιστορία.
Στα πλαίσια των μαθημάτων αυτών που λήγουν στα μέσα Ιουνίου, γίνονται επίσης επισκέψεις σε περιοχές του νησιού ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που έχουν συνάμα αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.Στα εν λόγω μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν ‘άτομα κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου’ και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να τα παρακολουθήσει κάποιος.
ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο φιλόλογος Nικόλαος (Νικολέων) Τσουπάκης, αναφερόμενος στον σκοπό των «Μαθημάτων Ελληνικού Πολιτισμού» αναφέρει:
«Σε περιόδους ανθρωπιστικής κρίσης, πολέμων, βίας, κατάρρευσης αξιών και έλλειψης ιδανικών που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης μας, πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να ενσκήψουμε στην αστείρευτη πηγή του ελληνικού πολιτισμού και να γευτούμε τη σοφία και τη σύνεση των προγόνων μας. Αν δρέψουμε αυτούς τους καρπούς, αν επαναφέρουμε στη ζωή μας το μέτρο, τη σωφροσύνη, την αρετή, την αρμονία, τη δια βίου μάθηση, τη δικαιοσύνη, την αγάπη και το σεβασμό στο συνάνθρωπο και στη φύση, θα μπορέσουμε να σταθούμε στιβαρά στα πόδια μας, να αναθαρρήσομε και να ξεπεράσουμε οιανδήποτε κρίση και παρακμή. Αν καταφέρουμε δε, ως Νεοέλληνες να κάνομε επίκεντρο της ζωής μας τον Άνθρωπο, την ηθική, την παράδοση, τις τέχνες και τα γράμματα και όχι την ύλη, την απλησία, την αλαζονεία, θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και θα γίνομε πρότυπο και πλοηγοί των άλλων λαών χωρίς να θεωρούμαστε (άδικα) ουραγοί. Δεν είναι άλλωστε σύμπτωσις ότι σε περιόδους που η κοινωνία έφθανε στο ναδίρ, όπως παραδείγματος χάριν, στον σκοτεινό ευρωπαϊκό Μεσαίωνα οι πολίτες ανέτρεξαν στη μελέτη και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού για να φέρουν την περίφημη ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Εξάλλου όπως δήλωσε και ο μεγάλος Ρεθύμνιος Παντελής Πρεβελάκης ‘ο λαός που ξεχνά τη γλώσσα και την ιστορία του αφανίζεται’.
Φέτος μαλιστα τα Μαθήματα θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς θα επικεντρώνονται στη μελέτη των ‘Ιστοριών του Ηροδότου’, του πατέρα της Ιστορίας, δεδομένου ότι το κείμενο πέραν των ιστορικών στοιχείων που περιλαμβάνει, περιγράφει λαούς πανάρχαιους που έχουν αφανιστεί, τα ήθη, τα έθιμά τους γενεαλογίες Ελλήνων και ξένων και σημαντικά επιτεύγματα των λαών της αρχαιότητος».
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα ‘Μαθήματα Ελληνικού Πολιτισμού’ μπορούν να τηλεφωνήσουν στα 6945118500, 2831055656 και 2831022739.