ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεμάτη αναμνήσεις και νοσταλγία η παρουσίαση του βιβλίου του Μάνου Γοργοράπτη «Ρέθεμνος. Σημεία των Καιρών 5»

0

Τον 5ο και τελευταίο τόμο της σειράς «Ρέθεμνος. Σημεία των καιρών» παρουσίασε ο ιστορικός ερευνητής Μάνος Γοργοράπτης την περασμένη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Παντελής.

Το νέο του βιβλίο και τελευταίο της σειράς, παρουσίασε ο σημαντικός Ρεθεμνιώτης ιστορικός ερευνητής Μάνος Γοργοράπτης που τα 10 τελευταία  χρόνια έχει ασχοληθεί με την καταγραφή οικογενειακών ιστοριών και επαγγελματιών που άφησαν έντονα τα σημάδια τους στην μικροϊστορία της πόλης των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 Ο κ. Γοργοράπτης σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Tο βιβλίο “Ρέθεμνος. Σημεία των Καιρών 5” κλείνει τον κύκλο των τεσσάρων προηγούμενων εκδόσεων. Συγκινημένος ιδιαίτερα που ολοκληρώνεται ο κύκλος από εκεί που ξεκινήσαμε πριν 8 έτη, στο σινεμά Παντελής. Ετοιμάσαμε την καθιερωμένη βιβλιοπαρουσίαση με τους συνεργάτες μου και θα προσπαθήσαμε να κάνουμε τους Ρεθεμνιώτες να χαμογελάσουν και πάλι να συγκινηθούν. Στο βιβλίο περιέχονται 52 ιστορίες Ρεθεμιώτικων οικογενειών και πλήθος σπάνιων φωτογραφιών, που άφησαν το στίγμα τους μέσα από την επαγγελματική τους δράση στην πόλη τις προηγούμενες δεκαετίες».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συντελεστές της σημερινής βιβλιοπαρουσίασης: Αθηνά Πετρακάκη, Αναστασία Πλατυρράρχου, Αντώνη Μαυράκη και τον «Μουσικό Καρπό» καθώς και την καλλιτεχνική ομάδα «Αβάντι» που ετοίμασε ένα επεισόδιο της κρητικής σειράς «Ο Διγαβρές» για τις ανάγκες της παρουσίασης. Να ευχαριστήσω και την οικογένεια Καραγιαννάκη που μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» κάθε εβδομάδα δημοσιεύω τα αφιερώματα μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθειά μου αυτή να μη χαθεί η μικροϊστορία της πόλης. Σκέφτομαι συχνά πως ιστορία που δεν καταγράφεται, ξεχνιέται και χάνεται στη λήθη. Όσο περνάει από την πέννα μου αυτό δεν θα συμβεί. Ευχαριστώ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιόφωνο) για την παρουσία σας εδώ σήμερα και για την πολυετή στήριξη της δουλειάς μου.»

Η Βιβλιοπαρουσίαση  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμελήτρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου Αναστασία Πλατυρράχου που μίλησε για τη σχέση του μουσείου με τον Μάνο Γοργοράπτη, αλλά και για τις δικές της αναμνήσεις που «ξύπνησαν» με την ανάγνωση του νέου βιβλίου. Όπως η ίδια σημείωσε το υλικό που έχει παραχωρηθεί στον συγγραφέα είναι πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της κας Φαλής Βογιατζάκη και του Δ.Σ. του Μουσείου

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα επεισόδιο της σειράς «Ο Διγαβρές» σε κείμενο της δημοσιογράφου Αθηνάς Πετρακάκη, με τίτλο «Μάζωξε τη μάνα σου», ειδικά γραμμένο για την βιβλιοπαρουσίαση, καθώς στην πλοκή του αναφέρονται οι Ρεθεμνιώτες επαγγελματίες που υπάρχουν στο βιβλίο.

Αμέσως μετά την προβολή του επεισοδίου ο κ. Γοργοράπτης βράβευσε τους τρεις πρωταγωνιστές, τον Αντώνη Μανωλούδη (Νικολής), την Γεωργία Γαλλιάκη (Καλλιόπη) και την Άννα Σταφυλάκη (Φρόσω), που είναι όχι μόνο είναι δίπλα του από την πρώτη βιβλιοπαρουσίαση ως σήμερα, αλλά είναι και είναι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές από το Πέραμα.Τα βραβεία που ήταν θεατρικές μάσκες, επιμελήθηκε η Μάγισσα Κλο Κλό, κατά κόσμον Κατερίνα Μανετάκη.

Ακολούθησε ένα νοσταλγικό βίντεο, που επιμελήθηκε η Αθηνά Πετρακάκη παρουσιάζοντας όλους τους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, χρησιμοποιώντας πολλές και σπάνιες φωτογραφίες και υπέροχη ταξιδιάρικη μουσική.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παιδική χορωδία του «Μουσικού Καρπού», που με τις υπέροχες φωνούλες τους τραγούδησαν τραγούδια εποχής μαγεύοντας τον κοινό υπό την διεύθυνση του Αντώνη Μαυράκη.

Συντονίστρια και "οικοδέσποινα" της εκδήλωσης ήταν η ξεναγός και καθηγήτρια Γαλλικών Πόπη Κοτσίφη.  

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ