ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μουσικός Καρπός: Κύτταρο Πολιτισμού και Παιδείας»

0

 Στη πόλη μας υπάρχουν πολλοί φορείς που δραστηριοποιούνται με γνώμονα την προσφορά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την παιδεία στο τόπο μας.

Ένας από αυτούς τους φορείς είναι και ο Μουσικός Καρπός που μετά την πανδημία προσπαθεί να κάνει πράξη τη σύζευξη πολιτισμού και παιδείας, ως ένας «φάρος» που ενδυναμώνει την τοπική πολιτιστική κουλτούρα, αλλά επίσης προάγει τη συνοχή, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε σημαντικά πολιτιστικά - κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε πληθώρα εκδηλώσεων με τους μαθητές μας, πιστοποιώντας ότι όλη αυτή τη προσπάθεια την  έχει ¨αγκαλιάσει¨ το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αλλά και η πλειοψηφία των φορέων της πόλης μας.

Είχαμε τη χαρά να διοργανώσουμε και να συμμετέχουμε ως χορωδία του Μουσικού Καρπού στο 6ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών - Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων  που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο στις 31 Αυγούστου. Ένα καλλιτεχνικό γεγονός που πρόσφερε την ευκαιρία, στο κοινό της πόλης μας, να απολαύσει καλλιτέχνες μοναδικού επιπέδου. Η χορωδία του Μουσικού Καρπού σε συνεργασία με την ορχήστρα «Μέσα Γειτονιάς Λεμεσού Κύπρου»  είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει τραγούδια από το Ελληνικό ρεπερτόριο, εμπνέοντας το κοινό και αναδεικνύοντας το μεγαλείο των ανθρώπινων φωνών με τη μοναδικότητα των ορχηστρικών οργάνων. Η τιμητική βράβευση στην κα Ελένη Ζιώγα ενέπνευσε το κοινό, εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική σκηνή με τη παρουσία της.

Άλλη μια σημαντική παρουσία της χορωδίας μας ήταν η συμμετοχή μας στο "Συμπόσιο με θέμα Γη: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης", που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο  από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις, φιλοξενήθηκαν στους επιβλητικούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Η παιδική χορωδία του Μουσικού Καρπού σε συνεργασία με την χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολές Ρεθύμνης) πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση, προβάλλοντας το μήνυμα της βιωσιμότητας και της φροντίδας για τον πλανήτη μας. Η παιδική χορωδία  του Μουσικού Καρπού προσπάθησε να αγγίξει τις ψυχές του κοινού, προσφέροντας ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο συναισθήματα ευαισθητοποίησης για την αειφορία.

Ιδιαίτερη τιμή για μας ήταν η παρουσία μας στην 1η Γιορτή Παιδιού στο Ρέθυμνο, που διοργανώθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή μας σε αυτό το σημαντικό γεγονός ήταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε τη χαρά της μουσικής με την τοπική κοινότητα και να στηρίξουμε την προσπάθεια για την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού.

Για αυτή τη διαχρονική προσπάθεια άλλα κυρίως για τα αποτελέσματα της, ευχαριστούμε θερμά το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και στο μέλλον.

Τέλος, η χορωδία του Μουσικού Καρπού με μεγάλη χαρά συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου "Σημεία των καιρών 5"  από τον κ.  Μάνο Γοργοράπτη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια σημαντική πνευματική και ιστορική στιγμή για την πόλη μας, μιας και η συγκεκριμένη έκδοση και παρουσίαση με την αναφορά της σε πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους στην επαγγελματική ζωή του Ρεθύμνου τις προηγούμενες δεκαετίες, συναντήθηκε με τη νέα γενιά ξεφυλλίζοντας το «σεντούκι των αναμνήσεων» στους παρευρισκόμενους. Η συμμετοχή μας σε αυτό το γεγονός ήταν μια ευκαιρία να τιμήσουμε το έργο του συγγραφέα και να μοιραστούμε την τέχνη μας με το κοινό που παρευρέθηκε. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μάνο Γοργοράπτη για την πρόσκληση και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να προβάλλουμε την τέχνη μας με αφοσίωση και αγάπη από όποιους μας ζητηθεί.

Η παιδική χορωδία είναι μια γιορτή της αγνότητας και της ελπίδας για το μέλλον, καθώς η ενέργεια και ο ενθουσιασμός των παιδιών αγγίζουν τις καρδιές των ακροατών. Κάθε εμφάνιση είναι ένα όμορφο παράδειγμα, πώς η μουσική μπορεί να ενώσει τις ψυχές και να φέρει χαρά σε όλους. Οι παιδικές φωνές είναι μια υπενθύμιση της ομορφιάς που υπάρχει στην απλότητα και τη συλλογική προσπάθεια. Με πάθος, αφοσίωση και ταλέντο, ο Μουσικός Καρπός και οι χορωδίες του συνεχίζουν να εμπνέουν και να ενθαρρύνουν την τοπική κοινότητα προς την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του πολιτισμού μας. "Μια φωνή μπορεί να τραγουδήσει μια μελωδία, αλλά πολλές φωνές μαζί υφαίνουν την αρμονία που αγγίζει την ψυχή."

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Καρπού

Αντώνης Μαυράκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ