ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 10η Γιορτή Τσικουδιάς

0

 Υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

Η Γιορτή Τσικουδιάς αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό και λαογραφικό γεγονός που αναβιώνει το έθιμο του «Καζανέματος», αποτελώντας μια μεγάλη ευκαιρία να ανταμώσουν χιλιάδες Κρητικοί και φίλοι της Κρήτης και να ζήσουν από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης της τσικουδιάς με το παλιό ρακοκάζανο.

Η φράση «έλα να πιούμε μια τσικουδιά» ή «έλα να σε κεράσω μια τσικουδιά» αποτελεί συνώνυμο της κρητικής φιλοξενίας, θα μπορούσαμε να πούμε, αφού ήταν ανέκαθεν το κυρίαρχο κέρασμα. Ακόμη και στα πιο φτωχά σπίτια υπήρχε πάντα μια τσικουδιά συνοδευόμενη συνήθως με τοπικά εδέσματα για να φιλέψουν τον περαστικό και τον φιλοξενούμενο.

Ήταν λοιπόν πολύ βασικό κάθε σπίτι να έχει την τσικουδιά του, η οποία μάλιστα παλιότερα ήταν φάρμακο για κάποιες περιπτώσεις, απολυμαντικό για τις πληγές, πρώτη ύλη για την παρασκευή γλυκών, ηδύποτων κ.α.

Μετατρέποντας τον μόχθο σε γιορτή όπως συνήθιζαν οι παλιοί κρητικοί, μετέφεραν τα τσίκουδα τους στο ρακοκάζανο του χωριού, προσκαλώντας συγγενείς, χωριανούς και φίλους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία της απόσταξης, δοκιμάζοντας το νέο προϊόν τρώγοντας, χορεύοντας και διασκεδάζοντας όλοι μαζί.
Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αναβιώσει ο Λαογραφικός όμιλος «Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης» μέσα από τις Γιορτές Τσικουδιάς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί, σε μια ανοιχτή γιορτή και μια μεγαλούπολη όπως το Ηράκλειο, να ζήσει αυτή την εμπειρία.

Στήθηκε λοιπόν ένα παραδοσιακό ρακοκάζανο με το καζάνι του Γιώργου Πετράκη, με καζανάρη τον Κώστα Κόκκινο και με τσίκουδα από το Μανώλη Δραμιντινό, το οποίο από τις 4:00 το απόγευμα έως τις 10:00 το βράδυ έβγαζε τσικουδιά η οποία όλη προσφέρθηκε ως κέρασμα στους ενήλικες παρευρισκόμενους μαζί με άλλα κεράσματα (να σημειωθεί ότι δεν ήταν προς πώληση το προϊόν, ούτε και κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό ή κέρασμα)

Κάθε Γιορτή Τσικουδιάς του λαογραφικού ομίλου είναι αφιερωμένη και στηρίζει φιλανθρωπικά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η φετινή Γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Παγκρήτιο Σύλλογο γονέων και φίλων παιδιών με νεοπλασία «Ηλιαχτίδα».

Με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους συμπλήρωσαν τη λαογραφική διάσταση αυτής της εκδήλωσης δίνοντας την ευκαιρία, ιδιαίτερα σε νέα παιδιά, να γνωρίσουν και να βιώσουν και άλλα παραδοσιακά δρώμενα οι:

- Ο πρότυπος Παιδικός Σταθμός και  Νηπιαγωγείο «Τα Μελισσάκια μας» με την αναβίωση του εθίμου της Ζαχαρωτής Μαντινάδας σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ κρητικής κουζίνας» και τη Λένα Ηγουμενάκη.
- Ο πολιτιστικός σύλλογος Κεραμουτσίου ο οποίος έφτιαξε και παρουσίασε τη διαδικασία παρασκευής μουσταλευριάς που την πρόσφερε ως κέρασμα.
- Ο πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών Μυλοπόταμου, με τον τυροκόμο Γιώργη Κλάδο που παρουσίασε τον παραδοσιακό τρόπο τυροκόμησης, προσφέροντας την ευκαιρία στους παρόντες, μικρούς και μεγάλους, να πάρουν μέρος, να ρωτήσουν σχετικά και να γευτούν τελικά το υπέροχο «τυροζούλι».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της  Γιορτής στον όμορφο Καράβολα, είχε στηθεί σκηνή με φόντο το απέραντο γαλάζιο, όπου εξελίχθηκε μια πλούσια μουσικοχορευτική εκδήλωση.
Το πρόγραμμα παρουσίασαν, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στη γιορτή, ο σπουδαίος ηθοποιός και ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης με την όμορφη ραδιοφωνική παραγωγό και μέλος του Λαογραφικού Ομίλου, Εύη Παπαδάκη.
Σκοπούς της Κρήτης έπαιξαν και τραγούδησαν τα σπουδαία μουσικά συγκροτήματα που αναφέρονται με τη σειρά που εμφανίστηκαν:
Του Γιώργη Ξυλούρη η Ψαρογιώργη
Του Δημήτρη Βακάκη
Του Νίκου Καρκάνη
Του Νικομανώλη Νύκταρη
Τους χορούς όλης της Κρήτης, παγκρήτιους και τοπικούς, χόρεψαν με το δικό τους λεβέντικο, δυναμικό και απόλυτα παραδοσιακό τρόπο τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού  Ομίλου «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης». Το «παιδικό», «εφηβικό», «ενηλίκων Ηρακλείου» και το «Λιβαδιώτικο  χορευτικό».
Σημαντική ήταν η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού σταυρού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ