Η γνήσια λογοτεχνία δεν είναι εκείνη που κολακεύει τον αναγνώστη, επιβεβαιώνοντας τις προκαταλήψεις του, αλλά εκείνη που τον κεντρίζει και τον στριμώχνει, που τον αναγκάζει να ξαναλογαριαστεί με τον κόσμο του και με τις βεβαιότητές του…Σε ώρα εργασίας ο ΚλάουντιοΜάγκρις στο γραφείο του σκέφτεται τα παραπάνω, αλλά κι άλλα πολλά, που του δίνουν όλες τις ιδιότητες, που του απονεμήθηκαν κατά καιρούς, για τις δεξιότητές του, περιπλέοντας τον κόσμο, αλλά και τις όχθες του Δούναβη.
Η Μπρατισλάβα ήταν ένας τόπος συνάντησης κι’ ένας απόηχος της ιστορίας που γράφτηκε στα σοκάκια της, με τις ιδέες να πηγαίνουν και να έρχονται ή και να γράφονται και να σβήνονται σελίδες ιστορίας ολόκληρες, ως η απαρχή της έννοιας της Κεντρικής Ευρώπης, φυσικά με τα δράματα της κρατικής σκοπιμότητας.
Μια ανάσα τα βιεννέζικα καφέ, θυμίζουν διανοούμενους της εποχής, αλλά και γνωστούς πολιτικούς και θεατρικούς συγγραφείς. Το ολόσωμο ομοίωμα του Αυστριακού ποιητή Πέτερ Άλτενμπεργκ υποδέχεται και σήμερα τους επισκέπτες στο καφέ Τσεντράλ της Βιέννης.
Ο ΚλάουντιοΜάγκρις, ως διάσημος μυθιστοριογράφος και αγαπητός λογοτέχνης, όχι μόνο των αναγνωστών, αλλά και των Ιταλών και των Γερμανών συγγραφέων, γεννήθηκε στα 1939 και ζει στην Τεργέστη, μια πανέμορφη πόλη που έχει τη φθινοπωρινή μελαγχολία…Ένα βιβλίο με τέτοιο γενναιόδωρο καμβά και ιστορικό φόντο, όπως ο «Δούναβης» θα μπορούσε ίσως να γραφτεί μόνο από έναν συγγραφέα του οποίου οι εμπειρίες της ζωής, και οι πληροφορίες του τόπου και του παρελθόντος, είναι τόσο βαθιά και ανεξίτηλα χαραγμένες στα γονίδιά του. Ο ΚλάουντιοΜάγκρις έχει δηλώσει ότι επέλεξε ως σύμβολο ζωής και θανάτου και εξαφάνισης, το μεγαλόπνοο ταξίδι του. Ένα ταξίδι που κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια…μ’ ένα δυνατό βιβλίο και μια μορφή εκπροσώπησης της Κεντρικής Ευρώπης μοναδική!