ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύζευξη μουσικής τέχνης και εκπαίδευσης

0

Μια ιδέα γεννήθηκε μέσα από την αγάπη για τη μουσική και την ανάγκη για έκφραση, συνεργασία και δημιουργικότητα με επίκεντρο τους μαθητές 5 σχολικών μονάδων της πόλης μας. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορωδία και Χορωδιακό Τραγούδι», αυτή η ιδέα παρουσιάστηκε και μετατράπηκε σε μια ζωντανή κοινότητα μουσικής τέχνης, συναισθημάτων και συμμετοχής.

Οι χορωδίες από τις σχολικές μονάδες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου, του 13ου Δημοτικού Σχολείου, του 14ου Δημοτικού Σχολείου & του Δημοτικού Άδελε, παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα την Κυριακή 23 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων: ¨Παντελής Πρεβελάκης¨ με παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα που ανέδειξαν την ηρωική εποχή της Επανάστασης, μέσα από το Θούριο του Ρήγα - τα Κλεφτόπουλα - Σημαία – Όλη Δόξα – η Κλέφτικη Ζωή - Να’ ταν το 21 - Δέκα Παλικάρια - Τη Υπερμάχω κ.α.

Η μουσική έγινε το όχημα, ο σκοπός και το μέσο για να χτιστούν δεσμοί, να καλλιεργηθεί το ομαδικό πνεύμα και να αναδειχθεί η αξία της συλλογικότητας. Μαθητές και καθηγητές μουσικής συμμετείχαν σε μια γιορτή συνεργασίας και έκφρασης η οποία οδήγησε στη σύμπραξη της μουσικής τέχνης με την εκπαίδευση.

Οι μαθητές μας γέμισαν τη σκηνή με μελωδίες, φως, ρυθμό, ελπίδα και με την ψυχή και τη φωνή τους απέδειξαν πως η μουσική εμπνέει και εκπαιδεύει.

Η συμμετοχή της Ορχήστρας της Α/θμιας Εκπαίδευσης πρόσθεσε μια ξεχωριστή διάσταση στην εκδήλωση, με την μουσική ερμηνεία της να συνοδεύει άψογα τις χορωδιακές φωνές με δυναμική και εκφραστικότητα.

Στην Ορχήστρα συμμετείχαν οι:

Βιολιά: Αριστείδης Συσκάκης (Δ.Σ.  Άδελε)  -  Ειρήνη Συσκάκη (9ο Δ.Σ. Ρεθύμνου) - Κλαρινέτο: Μαργαρίτα Άντης (Φοιτήτρια) - Τρομπέτες: Ιωάννα  Χριστοδουλάκη (Μαθήτρια 1ου Γενικό Λυκείου Ατσιποπούλου) - Ιωάννα Αγιουτάκη (Σπουδάστρια) - Βιολοντσέλο: Κατερίνα Σαραντινού (13ο Δ.Σ. Ρεθύμνου) - Κιθάρα: Χρυσόστομος Καβούνης  (10ο Δ.Σ. Ρεθύμνου) - Ακορντεόν: Σπύρος Ξενιτόπουλος (7ο Δ.Σ. Ρεθύμνου)Μπουζούκι: Μιχάλης Καναβάς - Ηλ. Μπάσο: Δημήτρης Νίκογλου (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ρεθύμνου) - Κρουστά: Ευθυμία Τζωρτζινάκη (14ο Δ.Σ. Ρεθύμνου) - Απαγγελία κειμένων: Δώρα Δελή (2ο Δ.Σ. Ρεθύμνου).

Διεύθυνση – Διασκευές τραγουδιών, κείμενα, επιμέλεια προγράμματος:  Αντώνης Μαυράκης (2ο Δ.Σ. Ρεθύμνου).

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης κ. Λάμπρος Καρβούνης ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης τόνισε ότι, οι Τέχνες και ιδιαίτερα η Μουσική είναι μια δραστηριότητα που αναδεικνύει τις δεξιότητες των μαθητών μας, ενώ στον επίλογο της εκδήλωσης η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή έκανε αναφορά για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Περιφέρεια σε φορείς που προάγουν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Ως υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος και της εκδήλωσης θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Λάμπρο Καρβούνη και το ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνης για τη στήριξή τους στη δημιουργία της ορχήστρας της Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με τον Άγιο Πατέρα μας κ.κ. Πρόδρομο, που στηρίζουν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που δημιουργούν τη σύζευξη πολιτισμού και παιδείας στη πόλη μας.

Ευχαριστούμε τις κ.κ. Έφη Γαγάνη και Μαρία Λιουδάκη για τη βοήθεια που μας παρείχαν στην αίθουσα εκδηλώσεων ¨Παντελής Πρεβελάκης¨.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνης κ. Στέλιος Σπανουδάκης, η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Νικόλαος Δερεδάκης, Γιάννης Λελεδάκης, Γιώργος Παπαδόσηφος, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης κ. Λάμπρος Καρβούνης, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κ.κ. Αλέκος Πεδιαδίτης & Φωτεινή Αλεξανδράκη και πλήθος κόσμου.

Αυτή η επιτυχημένη εκδήλωση θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, ενισχύοντας τη σύνδεση των μαθητών με την πολιτιστική μας κληρονομιά και προάγοντας την αγάπη για την παράδοση.

Η μουσική μας ένωσε και θα συνεχίσει να μας ενώνει, συνεχίζοντας ¨τα μουσικά μας ταξίδια¨.

Φωτογραφίες: Θάνος ΤσιμπούρηςRethemnos news monogram

1 / 3
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύζευξη μουσικής τέχνης και εκπαίδευσης

0
1 / 3
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ