Το πρόγραμμα προαγωγής υγείας «τρέχει» σε όλα τα σχολεία του νομού
Τα εγκαίνια της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης παιδιού και εφήβου στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκαν την π. Τετάρτη το απόγευμα στο χώρο της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας, παρουσία του Προέδρου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργου Νικολαΐδη και των συνεργατών του. Πρόκειται για μία μονάδα που αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με αφορμή τα προ διετίας γεγονότα παιδεραστίας, όμως ανασχεδιάστηκε και έχει ως πληθυσμό αναφοράς όλα τα παιδιά και τους εφήβους, ανεξαρτήτως του προβλήματος ψυχικής υγείας ή ψυχοικοινωνικής ανάγκης που αντιμετωπίζουν. Στα εγκαίνια της δομής, μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Τσιομπίκας και Εύα Γαλεράκη.
Το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης λειτουργεί άτυπα εδώ και ένα μήνα και ήδη έχουν γίνει περισσότερα από 100 αιτήματα από γονείς και παιδιά που αναζητούν βοήθεια. Το πρόγραμμα αυτό στο οποίο εργάζονται ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού έχει διάρκεια ένα χρόνο και εκτιμάται ότι μπορεί να συνεχιστεί για ακόμη έναν.
Ο κ. Νικολαΐδης ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα προαγωγής υγείας «τρέχει» σε όλα τα σχολεία του νομού με πληθυσμό - στόχο τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά και εκτός της παροχής κλινικών υπηρεσιών και του προγράμματος στα σχολεία, η ολοκληρωμένη παρέμβαση περιλαμβάνει και μία σειρά από εκδηλώσεις εκπαιδευτικές, ευαισθητοποίησης και συνεργασίας με ειδικές επαγγελματικές ομάδες για να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και ιδιαίτερα θυματοποίησής τους από κάθε μορφή βίας.
«Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς έχει ως στόχο τη στήριξη, δίνοντας το στίγμα και της συγκεκριμένης παρέμβασης, αλλά και γενικότερα της ανάγκης που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία και τις οικογένειες για τη συνδρομή ειδικών σε ορισμένες περιπτώσεις. Η συνδρομή ενός ειδικού δεν έχει στόχο ούτε να υποκαταστήσει, ούτε να ενοχοποιήσει, ούτε να αμφισβητήσει το γονιό. Έχει στόχο να στηρίξει το γονεϊκό του ρόλο, να στηρίξει την οικογένεια και το έργο του, το οποίο είναι τόσο περίπλοκο και δύσκολο στη σύγχρονη κοινωνία. Υπάρχει, πάντως, μία θετική ανταπόκριση, υπάρχει η αναγνώριση ότι κάποια πράγματα μπορούν να βελτιωθούν με μία συμβουλευτική, με μία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, που παρέχεται από τη μονάδα μας δωρεάν στο νομό Ρεθύμνου», τόνισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο, το 4,5% των παιδιών στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής θυματοποίησης, που περιείχε και σωματική επαφή. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Τα δεδομένα που είχαμε βρει στην έρευνα του 2011 ήταν ανησυχητικά για ολόκληρη την Ελλάδα. Εμείς είχαμε κάνει την έρευνα την άνοιξη του 2011, πριν την αποκάλυψη της γνωστής υπόθεσης. Τότε βρίσκαμε στο Ρέθυμνο αυξημένα ποσοστά αυτοαναφοράς θυματοποίησης των παιδιών σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες και κυρίως των αγοριών στο νομό Ρεθύμνου. Τότε δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε. Λίγους μήνες μετά, όμως, έγινε η σύλληψη του Σειραγάκη και αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ανεξαρτήτως από την ιδιαιτερότητα του νομού Ρεθύμνου, τα πανελλαδικά ποσοστά και τα ποσοστά στην Κρήτη ήταν ανησυχητικά γενικά. Το πανελλαδικό ποσοστό ήταν 7,5% κατά τη διαδρομή της παιδικής ηλικίας και 4,5% των παιδιών το τελευταίο 12μηνο ανέφεραν τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη εμπειρίας σεξουαλικής θυματοποίησης, που περιείχε και σεξουαλική επαφή. Δεν ήταν δηλαδή έκθεση. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι δικαίως σε όλη τη χώρα θα πρέπει να υπάρξει μία αντίστοιχη ενεργοποίηση και των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και της κοινωνίας ώστε να αναλάβει δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης των περιστατικών».