ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σοβαρές και πιεστικές παραμένουν οι ανάγκες στον τομέα της σχολικής στέγης σε ολόκληρη της Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν οι Δήμοι και την απέστειλαν στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Εκπαίδευση Κρήτης, οι σχολικές κτιριακές υποδομές χρήσουν άμεσης παρέμβασης και αναβάθμισης είτε με ανέγερση νέων σύγχρονων κτισμάτων, είτε με εκσυγχρονισμό υπαρχόντων.
Παράλληλα επιτακτικά τίθεται το ζήτημα του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων με υλικοτεχνικά μέσα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτητικές ανάγκες για την εφαρμογή και υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των μαθητών.
Όπως διαφαίνεται τα πιο μεγάλα και σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος έχει και τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό ενώ σοβαρές ανάγκες έχει και ο Δήμος Μυλοποτάμου.
Μικρότερης κλίμακας είναι οι απαιτήσεις των Δήμων Αγ. Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων αλλά αντίστοιχα αναγκαίες για την βελτίωση των σχολικών υποδομών.
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στις πρώτες προτεραιότητες για τον Δήμο Ρεθύμνου, αναφορικά με τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η ανέγερση κτιρίου για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου. Οι μελέτες για το έργο αυτό είναι ώριμες, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και έχει γίνει η μελέτη εφαρμογής. Αναμένεται να ενταχθεί στο νέο ΣΕΣ. Ακολουθεί η ανάγκη ανέγερσης νέου κτιρίου για το 16ο Δημοτικό αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ενώ πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται για το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, το οποίο ενώ έχει δημοπρατηθεί, δεν έχει ξεκινήσει καθώς η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ εκκρεμεί από το 2009. Για το Δημοτικό Σχολείο Πρινέ ο δήμος ζητά προσθήκη δύο αιθουσών, για τις οποίες ετοιμάζεται μελέτη καθώς και κατασκευή αμφιθεάτρου και εργαστηρίων πληροφορικής, φυσικών επιστημών και αίθουσες αγωγής, μουσικής και γηπέδων για το Δημοτικό Άδελε.
Σοβαρές ανάγκες υπάρχουν για την στέγαση του 2ου, 3ου και 4ου Νηπιαγωγείου στο Ατσιπόπουλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους αλλά και για το Νηπιαγωγείο Πλατανιά που συστεγάζεται με το 10ο Δημοτικό. Ωστόσο για τα 4 νηπιαγωγεία δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία.
Στις ανάγκες του Δήμου Ρεθύμνου καταγράφεται ακόμα η κατασκευή αμφιθεάτρου στο 6ο Δημοτικό όπως και η επέκταση - ανάπλαση του 9ου Δημοτικού αλλά οι μελέτες δεν έχουν προχωρήσει.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες εξοπλισμού βάζει σε προτεραιότητα τα Δημοτικά 3ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 13ο, το 1ο Ατσιποπούλου, Αρμένων, Αγ. Νικολάου και Γερανίου.
Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Ρεθύμνου ζητά την χρηματοδότηση ανέγερσης κτιριακών συγκροτημάτων για τα δύο Πειραματικά Σχολεία, για τα οποία υπάρχουν οικόπεδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ετοιμάζονται οι σχετικές μελέτες καθώς επίσης για το 2ο ΕΠΑΛ το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, για τα οποία υπάρχει οικόπεδο στην περιοχή Νησί αλλά δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες. Στον τομέα των κτιριακών υποδομών περιλαμβάνεται η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του Μουσικού Σχολείου με την προϋπόθεση να περάσει η ιδιοκτησία στον Δήμο Ρεθύμνου, η κατασκευή αμφιθεάτρου μεταξύ Μουσικού και 5ου Δημοτικού για τις ανάγκες και των δύο σχολείων καθώς και κατασκευή αμφιθεάτρου στο 1ο Λύκειο, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν μελέτες.
Για ενεργειακή αναβάθμιση ο Δήμος Ρεθύμνου επιθυμεί χρηματοδοτήσεις για το 1ο , το 2ο, το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο καθώς και για το Γυμνάσιο – Λύκειο Επισκοπής όπως επίσης για το 1ο ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Λυκειο και το 2ο Λύκειο της πόλης αλλά απαιτούνται μελέτες.
Για εξοπλισμό θέτει σε προτεραιότητα τα νέα σχολικά συγκροτήματα για το Γυμνάσιο – Λύκειο Ατσιποπούλου καθώς και για το 5ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο στο Σφακάκι. Επίσης για το 2ο ΕΠΑΛ και για τα εργαστήρια του 1ου ΕΠΑΛ.
ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Πολλές είναι οι ανάγκες και στον Δήμο Μυλοποτάμου. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ζητά την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στο Πάνορμο, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και έχουν δοθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Επίσης διεκδικεί νέο μικρό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο για το Γαράζο, και νέα νηπιαγωγεία για το Πάνορμο και τον Άγιο Μάμα για τα οποία δεν υπάρχουν, όμως, μελέτες. Έτοιμο μελετητικά είναι το νέο νηπιαγωγείο Μπαλίου. Ζητά επίσης την επέκταση του Γυμνασίου Περάματος και την ενεργειακή αναβάθμιση του ίδιου σχολείου όπως και του Γυμνασίου Πανόρμου, για τα οποία πρόκειται να συντάξει μελέτες.
Τέλος, ζητά σύγχρονο εξοπλισμό για όλες ανεξαιρέτως τις μονάδες, οι οποίες στο σύνολο τους ανέρχονται σε 47 σχολεία.
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Δήμος Αγ. Βασιλείου σε ότι αφορά κατασκευαστικές ανάγκες για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ζητά χρηματοδοτήσεις για δύο νέες αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σπηλίου, την κατασκευή αποθήκης και παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο Αγ. Γαλήνης και ενός τοιχίου στο Νηπιαγωγείο Μύρθιου, για τα οποία έχει έτοιμες μελέτες.
Για ενεργειακή αναβάθμιση ζητά σε προτεραιότητα να ενταχθούν τα νηπιαγωγεία Αγ. Γαλήνης, Μιξορούματος, Αγκουσελιανών, Μελάμπων, Σελίων, Σπηλίου και Μύρθιου καθώς και για τα Δημοτικά Σχολεία Αγ. Γαλήνης, Μελαμπων, Αγκουσελιανών, Πλακιά και Σπήλι.
Αναφορικά με τις υποδομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η πρόταση του Δήμου Αγ. Βασιλείου περιλαμβάνει παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης στα Γυμνάσια Κοξαρέ και Σπηλίου και στο Λύκειο Σπηλίου, τα οποία επίσης προτείνει για ενεργειακή αναβάθμιση και νέο εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποδομής.
Για όλα τα έργα του ο Δήμος Αγ. Βασιλείου δηλώνει έτοιμος μελετητικά.
ΔΗΜΟΙ ΑΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
Ο Δήμος Αμαρίου έχει θέσει σε προτεραιότητα την προσθήκη αίθουσας και εργαστηρίου στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά και κατασκευή στεγάστρου στο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλων.
Ο Δήμος Ανωγείων ζητά εξοπλισμό για το Δημοτικό του Σχολείο, καθώς επίσης αξιοποίηση σχολικού κήπου, εξοπλισμό και ενεργειακή αναβάθμιση για το 1ο Νηπιαγωγείο της ορεινής κωμόπολης.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ