ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εφαρμόζεται η πρόταση του Χρήστου Λιονή για «κατ’ οίκον» διαχείριση των περιστατικών

0

500 ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Εισακούσθηκε η πρόταση που κατέθεσε ο Ρεθεμνιώτης Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, η οποία αφορά στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού από το σπίτι. Έτσι από την περασμένη Τετάρτη με την ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η κυβέρνηση προχωρά με διαδικασίες εξπρές στη στελέχωση 500 κινητών νοσηλευτών, για την κατ’ οίκον εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Λιονής σε δηλώσεις του τονίζει τη σημαντικότητα αυτής της ευέλικτης ομάδας, καθώς όπως υπογραμμίζει, η μεταφορά των ασθενών από το σπίτι στο νοσοκομείο, «κοστίζει πολύ» καθώς εκθέτει μεγάλο αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού, αντίθετα με την κινητή μονάδα που εκθέτει ένα άτομο, το οποίο βέβαια πρέπει να είναι κατάλληλα προστατευμένο. 

ΚΙΝΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Στη στελέχωση 500 κινητών συνεργείων νοσηλευτών για την κατ’ οίκον εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού προχωρά με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Τα 500 αυτά κινητά συνεργεία με έναν οδηγό και έναν νοσηλευτή, θα πραγματοποιούν 20 ελέγχους κατ’ οίκον ανά βάρδια σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο δημοσιεύτηκε στη ««Διαύγεια» και αποσκοπεί στη δημιουργία δικτύου κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα ή/και πιθανά κρούσματα κορωνοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ’ οίκον, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19:

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δράση περιλαμβάνει ενδεικτικά:

– Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.

Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

– Εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων

– Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων

– Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων

– Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων

– Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ ́οίκον. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει ενέργειες όπως: Στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου, επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θεωρείται σκόπιμη: α) η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η πρόταση μου έγινε αποδεκτή», είπε ο καθηγητής Ιατρικής Χρήστος Λιονής, τονίζοντας συγχρόνως ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια για να οργανωθεί και να συντονιστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα. Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος, ήδη γίνονται συνεχόμενες συναντήσεις και συνεννοήσεις, «ώστε να επιλεγούν οι άνθρωποι που εθελοντικά θα στελεχώσουν αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν, να συντονιστούν με τις υφιστάμενες δομές, αλλά και να μπορέσουν να προφυλαχτούν πράγμα που πρέπει να διασφαλιστεί».

Δεν είναι γνωστό ακόμα πόσα από τα 500 συνεργεία θα λειτουργήσουν στην Κρήτη, είπε ο κ. Λιονής και πρόσθεσε: «Η πρόταση μας από παλιά περιελάμβανε και την ανάπτυξη μιας αυτοτελούς τηλεφωνικής γραμμής. Χρειαζόμαστε γραμμές σε επίπεδο περιφέρειας αφού δεν μπορεί μία γραμμή να απαντάει σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αυτά θα ξεκινήσουν από το μηδέν. Αυτός που θα απαντάει, πρέπει να μπορεί να κρίνει και να παίρνει αποφάσεις με βάση τα πρωτόκολλα και κατόπιν να ενημερώνει τις ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους θα αποφασίζουν αν θα βγουν με γιατρό ή χωρίς γιατρό. Είναι γνωστό ότι απόφαση έχει βγει για νοσηλευτή και οδηγό αλλά πολύ συχνά θα χρειάζεται και γιατρός. Μετά τη εξέταση αυτή η πληροφορία πρέπει να μπαίνει σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εικόνα της έκτασης της επιδημίας κεντρικά κι έτσι θα υπάρχουν πολύ καλύτερες εκτιμήσεις. Από κει και πέρα ακολουθεί το κρίσιμο σημείο που αφορά στην φροντίδα, την καθησύχαση, το διαγνωστικό έλεγχο και την παραπομπή. Μάλιστα ο κ. Λιονής έκανε σαφές ότι κύριο μέτρο θα πρέπει να είναι η προστασία του υγειονομικού δυναμικού το οποίο θα πρέπει να δέχεται μόνο τις σοβαρές περιπτώσεις».

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ

Οι συναντήσεις με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Ηρακλείου και Ρεθύμνου κ.κ. Βαβουρανάκη και Στεφανάκη αντίστοιχα, έχουν ξεκινήσει είπε ο κ. καθηγητής της Ιατρικής και πρόσθεσε: «Αυτή η απόφαση είναι μια πρωτοβουλία της Κρήτης, του Πανεπιστημίου και των Ιατρικών Συλλόγων και θα πρέπει να ενσωματωθεί κατάλληλα  στο υφιστάμενο σύστημα».

«Υπάρχει πλάνο και μεγάλη προετοιμασία τόνισε ο ίδιος, μιλώντας και για μία εφαρμογή που δημιουργείται και θα αφορά την κινητή τηλεφωνία και υπογράμμισε: «Είναι καθαρά θέμα συντονισμού ώστε να λειτουργήσει αυτή η εξαιρετική απόφαση του πρωθυπουργού. Αν καταφέρουμε να συντονιστούμε εδώ στην Κρήτη, πραγματικά θα είναι ένα μικρό θαύμα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να συντονίζει κάποιος σε εθελοντικό επίπεδο και να ταιριάζει τον εθελοντισμό με τις επίσημες δομές».

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

«Η πρόταση του πρωθυπουργού μιλάει για θέσεις εργασίας για νοσηλευτή και οδηγό. Η δική μας η πρόταση λέει ότι θα ήταν καλό να έχει και γιατρό. Αυτοί οι γιατροί που θα πάνε, λογικό είναι, ότι θα πρέπει να είναι εθελοντές. Δηλαδή γιατρούς που θα «προσφέρει» ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο και όπου υπάρχουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα και βέβαια να γίνει και αποδεκτό από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ» είπε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε συζητήσει ένα σχέδιο για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων και η εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει μόνο τα πρωτόκολλα, αλλά και την προστασία τους – όπως οι στολές που θα πρέπει να φορέσουν. Εκεί που θα πάνε, δεν μπορούνε να πάνε με μία μάσκα, αφού όσο προχωράει η επιδημία αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι τα δείγματα θετικά. Πρέπει να πάνε με όλες τις προφυλάξεις. Το προστατευτικό υλικό όμως, τώρα δε υπάρχει, είναι πολύ λίγο και μόλις που φτάνει για τις  ΜΕΘ και για τις ειδικές μονάδες που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ