- Ξενοδόχοι και πράκτορες καταγγέλλουν σοβαρές καθυστερήσεις από την κυβέρνηση
Ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες και να ανακοινώσει μέτρα επανεκκίνησης του τουρισμού, οι πράκτορες και οι ξενοδόχοι στο Ρέθυμνο έχουν έρθει σε απόγνωση καθώς θεωρούν ανεφάρμοστα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Ρεθύμνου κ. Στράτο Μπερέτη, προς το παρόν το μόνο που συνεχίζεται είναι … οι ακυρώσεις! Καμία κράτηση δεν έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και είναι απολύτως βέβαιο πως η τουριστική περίοδος, αν ξεκινήσει στο Ρέθυμνο φέτος, αυτό θα γίνει μετά τις 8 Ιουλίου. «Όλα είναι στο Αν» είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Μπερέτης για να συμπληρώσει ότι «αυτή την στιγμή όλα παραμένουν μετέωρα. Πρέπει να τρέξει το υπουργείο τις αποφάσεις του, πρέπει να εξασφαλιστεί το πώς ο πελάτης θα έχει σωστά μέτρα ασφαλείας. Απαιτούνται όροι, πρωτόκολλα και διακρατικές συμφωνίες που δεν υπάρχουν. Ελπίζω να τα έχουμε όλα αυτά έως το τέλος του μήνα για να έχουμε ένα φως να ξεκινήσουμε τον Ιούλιο.»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, θεωρεί, πως η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει επικίνδυνα στο τομέα του τουρισμού, γεγονός, που θέτει εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα.
«Δεν ξέρουμε το κόστος μας, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πρωτόκολλα, δεν έχουν γίνει διμερείς διακρατικές συμβάσεις, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία αν και βρισκόμαστε στα μέσα του Μαΐου και λένε πως σε δύο εβδομάδες θα ανοίξουν πρώτα τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Με ποιο προσωπικό; Και ποια είναι τα πρωτόκολλα που λένε; Πότε θα εκπαιδευτεί το προσωπικό κατάλληλα; Και το πιο σημαντικό: θέλουν να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία σε νοσοκομεία ή φυλακές; Θα κάνουμε τις καμαριέρες νοσοκόμες και τους υπόλοιπους γιατρούς; Γίνονται αυτά τα πράγματα;» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Τσακαλάκης.
«ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ»
Οι ξενοδόχοι, περιμένουν να δουν τους βασικούς άξονες λειτουργίας του συστήματος, δηλαδή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις διακρατικές συμφωνίες, τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας ο κ. Τσακαλάκης, τόνισε, ότι «Θεωρώ, πως λογικά οι γιατροί δίνουν τις κατευθύνσεις που δίνουν, αλλά ορισμένα από αυτά που ζητούν είναι ανεφάρμοστα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία μέσα σε αυτό το κλίμα. Αλήθεια, πόσο θα αντέξει το κράτος να πληρώνει; Δεν πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει ρευστότητα; Αλλά πως; Νομίζω, ότι όλο αυτό που συμβαίνει οδηγεί στο να μην ανοίξουμε καθόλου.»
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας τα εξής: «Από τις διαρροές που έχουμε για το πώς θα λειτουργούμε, έχω να σχολιάσω, πως η Ε.Ε. κινήθηκε με γενικόλογα και ρίχνει το μπαλάκι στις κυβερνήσεις κάθε κράτους για ανταλλαγές κόσμου, ώστε να κινηθεί ο τουρισμός. Άργησαν να καταλάβουν πως η Ευρώπη είναι ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός και είναι τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή οικονομία. Το κατάλαβαν με δύο μήνες καθυστέρηση! Εμείς εδώ και δύο μήνες ζητάμε να παραδώσουμε σχέδιο λειτουργίας των ξενοδοχείων για να γίνουν έγκαιρα οι συζητήσεις και να είμαστε έτοιμοι εδώ και καιρό. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε, αφού δεν θα λαμβάνονται ειδικά μέτρα μέσα στα αεροπλάνα, γιατί αν δεν κολλάνε μέσα σε αυτά, θα κολλάνε άμα έρθουν στα ξενοδοχεία μας και μάλιστα με μέτρα που θα μετατρέπουν τα ξενοδοχεία σε νοσοκομεία και φυλακές;»
«ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ»
Το κλίμα εδώ στο Ρέθυμνο έχει χαρακτηριστικά την αγωνία που προκαλεί η ασάφεια και η αναποφασιστικότητα. Είναι γεγονός, πως οι τουριστικοί παράγοντες έχουν μπροστά τους ένα πραγματικό «αγώνα δρόμου» για να καταφέρουν να ανοίξουν τον Ιούλιο και να μην χαθεί εντελώς η σεζόν, γεγονός, το οποίο αν συμβεί, θα προκληθεί κατάρρευση της τοπικής οικονομίας. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο κ. Τσακαλάκης, δήλωσε τα εξής: «Εμείς έχουμε καταθέσει όλες τις προτάσεις μας μέσα από τα αρμόδια όργανα των ξενοδόχων και είμαστε σε αναμονή εδώ και δύο μήνες. Όλα έχουν καθυστερήσει δραματικά. Υπάρχει σύγχυση και παραπληροφόρηση. Πασχίζουμε να ανατρέψουμε το κακό κλίμα. Μακάρι να τα καταφέρουμε, να μην περάσει η σεζόν στην αναμονή και να ανοίξουμε τον Ιούλιο. Πάση θυσία πρέπει να ανοίξουμε. Η χώρα μας εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε. Αφενός για να μην φαλιρίσουμε ως χώρα και αφετέρου για να αποκτήσουμε την σχετική εμπειρία, ως προς το πώς διαμορφώνεται η λειτουργία μας στην εποχή της πανδημίας. Να δουλέψουμε, να δούμε τι πρέπει να κάνουμε σωστά, να μάθουμε από τυχόν λάθη μας, να ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και να διορθώσουμε, για να είμαστε απολύτως έτοιμοι για την επόμενη σεζόν.»
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη. Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που σέβεται μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μετά τις συνδιασκέψεις σε επίπεδο Ε.Ε. Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες, γινόταν λόγος από τα κεντρικά ΜΜΕ, ότι σήμερα Σάββατο, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την επανέναρξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Η πληροφορίες ήθελαν η σύσκεψη να έχει συγκληθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των βασικών υπουργών (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας) και των κλαδικών (Τουρισμού, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη) στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
«Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Βάσει των δεδομένων, που επεξεργαζόταν το κυβερνητικό επιτελείο και εν αναμονή του επιδημιολογικού αποτυπώματος από τις 4 Μαΐου και εντεύθεν, που έχει στην διάθεση του το Μέγαρο Μαξίμου, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 8 Ιουνίου. Στο ίδιο πλαίσιο, και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου, παρά τις ισχυρές πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία και την αγορά να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αθήνα προωθεί διακρατικές συμφωνίες, ώστε να δημιουργήσει «ασφαλείς διαδρόμους» για την μεταφορά τουριστών προς την χώρα μας με χώρες, όπως η Βουλγαρία, το Ισραήλ και η Κύπρος. Η Ελλάδα, εξάλλου, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επωφεληθεί ποικιλοτρόπως από τη συμμετοχή της στην ομάδα των χωρών, που έχουν αποκρούσει επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και με ορισμένες εκ των οποίων οι συνεννοήσεις για την τουριστική κίνηση έχει προχωρήσει, όπως η Τσεχία, η Δανία και η Αυστραλία.
Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, οικονομικό πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.