ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προβληματισμένοι αλλά όχι αρνητικοί οι Ρεθεμνιώτες για το εμβόλιο που έρχεται

0

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον για να ξεκινήσει η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού σε όλη την ΕΕ κατά του κορωνοϊού. Τα εμβόλια όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη μέρα ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η άφιξη των εμβολίων όπως είναι αναμενόμενο «άναψε» τις συζητήσεις σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος.

 

Στις απαντήσεις  που συνέλεξε η εφημερίδα «Ρέθεμνος» από 50 Ρεθεμνιώτες (τυχαίο δείγμα), αποτυπώνεται έντονος προβληματισμός και η ανησυχία, χωρίς ωστόσο οι περισσότεροι να αποκλείουν τον εαυτό τους από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. 

Κυρίως με προβληματισμό, ανυπομονησία, αλλά και χιούμορ σε κάποιες περιπτώσεις, αντιμετωπίζουν οι Ρεθεμνιώτες τον ερχομό του εμβολίου για τον κορωνοϊό, το οποίο τις τελευταίες μέρες αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης. 

Το ερώτημα «εσείς θα κάνετε το εμβόλιο;» απασχολεί κάθε πολίτη αυτής της χώρας και φυσικά και κάθε Ρεθεμνιώτη, που παρά τα λίγα κρούσματα που είχαμε στο νομό μας, σε σχέση μα άλλες περιοχές, η ανησυχία για το αύριο παραμένει πολλή μεγάλη.

Οι περισσότεροι από τους Ρεθεμνιώτες που κλήθηκαν ν’ απαντήσουν στο αν θα κάνουν το εμβόλιο ή όχι, δήλωσαν προβληματισμένοι αναφέροντας ότι προτιμούν να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των πρώτων εμβολιασμών κι ύστερα να πάρουν την απόφασή τους.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν κι εκείνοι που δήλωσαν αμέσως «ΝΑΙ» στον εμβολιασμό ανυπομονώντας να ξεκινήσει η διαδικασία, ανάμεσά τους και οι πέντε δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου. Λιγότεροι όλων είναι εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο κάνοντας σαφές ότι έχουν λάβει την απόφασή τους κι αυτή δεν πρόκειται ν αλλάξει.

Τι είπαν Ρεθεμνιώτες για το εμβόλιο

«Θα κάνω το εμβόλιο μόνο αν είναι υποχρεωτικό ή αν περάσουν κάποιοι μήνες και όλα πηγαίνουν καλά», είπε ο Μανώλης Λ. 43 χρονών, δημόσιος υπάλληλος, όταν ρωτήθηκε. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η απάντηση της  Μαρίας Τ. 45 χρονών, ιδιωτικός υπάλληλος, αναφέροντας ότι δεν είναι αρνητική στον εμβολιασμό, αλλά προτιμά να περιμένει και να μην είναι στους πρώτους εμβολιασμούς.

Αντίθετα, ο Νίκος Δ. εκπαιδευτικός 53 ετών, τόνισε ότι δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία για τη χρησιμότητα του εμβολίου και ότι είναι έτοιμος να το κάνει. Μάλιστα ανέφερε: «Θέλω να είμαι από τους πρώτους».

Ο Βασίλης 24 ετών ιδιωτικός υπάλληλος απάντησε θετικά, σχολιάζοντας ότι «τα εμβόλια έχουν σώσει τον κόσμο από τόσες ασθένειες, πιστεύω θα λειτουργήσουν και στον κορωνοϊό».  

«Δεν είμαι γιατρός και δεν μπορώ να έχω άποψη για κάτι που δεν γνωρίζω» είπε η Χρύσα 19 ετών, φοιτήτρια «εμπιστεύομαι όμως τους γιατρούς, αυτοί είναι άλλωστε που θα εμβολιαστούν πρώτοι. Δεν πιστεύω ότι θα έκαναν κακό στον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους». 

Αρνητικός σε σχέση με τον εμβολιασμό, ήταν ο Γιώργος Κ. 59 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας, που απάντησε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί να εμβολιστεί. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω το εμβόλιο. Δεν το εμπιστεύομαι».

Η Αναστασία Σ. 38 ετών ξενοδοχοϋπάλληλος, είπε: «Με τρομάζει η σκέψη του εμβολίου. Δεν θέλω να γίνω ένα ακόμα πειραματόζωο και γι’ αυτό δεν θα το κάνω». Στην ερώτηση τι θα κάνει αν το εμβόλιο γίνει υποχρεωτικό, είπε «αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει».  

«Αν δεν πεθάνουν οι πρώτοι, θα το κάνω κι εγώ» είπε γελώντας ο Σταύρος Σ. 36 χρονών διανομέας. Στο ερώτημα αν εμπιστεύεται τους γιατρούς, είπε ότι εμπιστεύεται τις καλές προθέσεις τους, αλλά συνεχίζει να προβληματίζεται. «Ας εμβολιαστούν πρώτα άλλοι και όταν έρθει η σειρά μας, θα το αποφασίσουμε».    

Η Μαρία Σ. 35 ετών δημοτικός υπάλληλος, είπε ότι είναι ένα εμβόλιο, όπως αυτό της γρίπης. «Φυσικά και θα το κάνω», απάντησε, «το εμπιστεύομαι».  

Σε γενικές γραμμές πάντως, από τους 50 ερωτηθέντες Ρεθεμνιώτες που τυχαία βρήκαμε στο δρόμο και τους ρωτήσαμε αν θα κάνουν το εμβόλιο ή όχι, οι 23 ήταν προβληματισμένοι αλλά όχι αρνητικοί, αναφέροντας ότι προτιμούν να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν. Οι 9 δήλωσαν ότι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει και δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Οι 11 είπαν ΝΑΙ και οι 7 ΟΧΙ.

Οι δήμαρχοι του Ρεθύμνου λένε «Ναι» στον εμβολιασμό

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γώργος Μαρινάκης είναι ένθερμος υποστηρικτής του εμβολίου και εμπιστεύεται απόλυτα την επιστήμη, τόνισε μάλιστα ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Την ίδια απάντηση έδωσε και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, αναφέροντας συγχρόνως, ότι όχι μόνο θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, αλλά θα προτρέψει και τους συνεργάτες του να κάνουν το ίδιο.

Θετικά απάντησε στο ερώτημα και ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται την επιστήμη και θα κάνει το εμβόλιο χωρίς να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του.

Με ένα μεγάλο «ΝΑΙ» απάντησε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ανέφερε: «Στη ζωή μας, δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Στο στρατό κάναμε τόσα εμβόλια, πότε ρωτήσαμε κάτι γι αυτά; Φυσικά θα το κάνω το εμβόλιο, έτσι θα ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή μας». 

Η επιχείρηση «Ελευθερία» και το σχέδιο «Ιπποκράτης»

Μετά το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό από τον κορωνοϊό, έρχεται και το σχέδιο «Ιπποκράτης»  της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία των εμβολίων. Πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου που έχει σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί από τη πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής.

Πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Περιλαμβάνει 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων σε  7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται

Πρόκειται για ένα σχέδιο-μαμούθ που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς. Αποτέλεσμα είναι να απαιτούνται πάνω από 4.000 αστυνομικοί, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ακόμη και σεκιούριτι

Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη, τη χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Τα κέντρα εμβολιασμού

Κάθε εμβόλιο που θα λαμβάνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα είναι στη χώρα μας έπειτα από δύο ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκευση θα γίνει σε επτά φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια οι οποίες διαθέτουν ειδικούς χώρους ψύξης και εδρεύουν κοντά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Στη συνέχεια τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε μικρότερες αποθήκες που θα έχουν τα ειδικά ψυγεία (υπερκαταψύκτες) και από εκεί θα διανέμονται στα 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα όπου θα μπορούν να συντηρηθούν μέχρι κάποιες ώρες σε απλή ψύξη.

Στα Κέντρα αυτά θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 άτομα/μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) τις έξι ημέρες της εβδομάδας. Ο εμβολιασμός διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Προτεραιότητα θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Στα γηροκομεία όλης της χώρας τον εμβολιασμό θα αναλάβουν 65 κινητές ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα γίνει μέσα σε 10 μέρες. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές θα γίνει στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε 34 Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, σε έξι Κέντρα Υποδοχής και οκτώ προ-αναχωρησιακά Κέντρα. Επίσης, θα εμβολιαστούν οι κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι σε 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης δεν θα είναι μέσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν, καθώς επίσης και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό. Επιπροσθέτως, δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά διότι είναι άγνωστα ακόμα τα αποτελέσματα, όμως στο μέλλον, που θα υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, θα εμβολιάζονται και αυτά. Επιπλέον, όπως έχει γίνει γνωστό, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός διότι δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας και την ελευθερία του ατόμου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ