ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Δάσος Αμαζονίου» το Ρέθυμνο!

0

 ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Όλοι περίμεναν πως η υπόθεση των δασικών χαρτών θα ήταν μια επίπονη και κοστοβόρα υπόθεση για τους πολίτες. Το εύρος, όμως, του προβλήματος που προκύπτει για το Ρέθυμνο, δεν το φανταζόταν κανένας. Ακόμα και περιοχές της πόλης, όπως για παράδειγμα η Σαρακίνα ή τα Καστελάκια, που δεν είναι στο σχέδιο πόλης, περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι χάρτες αναρτήθηκαν την Πέμπτη και έχει προκληθεί πανικός αλλά και θυμός καθώς ξαφνικά η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου εμφανίζεται τουλάχιστον ως «Αμαζόνιος»! Πού και πότε το Ρέθυμνο είχε τόσα δάση; Ο απόλυτος παραλογισμός, από απολύτως παράλογους συντάκτες ενός παράλογου κράτους με παράλογες πρακτικές. Οι δασικοί χάρτες του Ρεθύμνου αποτελούν πράξη ντροπής και αίσχους. Πράξη ληστρική εναντίον των πολιτών. Τίποτα λιγότερο.

Έκαμαν δάση ακόμα και τα βράχια των παραλιών, βάζοντας μέσα σε μια τέτοιας έκτασης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης τους πολίτες, να έρθουν αντιμέτωποι με το σοβαρότατο ζήτημα της απώλειας της περιουσίας τους. Διότι δεν είναι μόνο όσα το κράτος παίρνει με το «έτσι θέλω», είναι και ότι πολλοί από τους πολίτες δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος της γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτείται.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ

Για να κατανοήσουμε τι δείχνουν οι χάρτες θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις κατηγορίες. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται κάθε μια κατηγορία, στην οποία μπορεί να ανήκει μια έκταση καθώς και τα αρχικά κεφαλαία γράμματα, με τα οποία μπορεί να χαρακτηρίζεται κάθε τεμάχιο γης:

ΔΔ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΔΑ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ Ή ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΑΔ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΑΑ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΠΔ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΔΑΣΙΚΕΣ

ΠΑ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ

ΠΧ

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ & ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ - ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ

ΑΝ

ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ Ή ΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΧΧ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΧΑ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

ΑΧ

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ / ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ

ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Α/Φ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΛΗΨΗΣ & ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ

Ο χρήστης θα μπορεί να δει διάφορα χρώματα, ανάλογα με τον χαρακτηρισμό, αλλά και ένα ζεύγος γραμμάτων που θα υποδηλώνει ακριβώς τι ισχύει στην ιδιοκτησία. Εκτός από τις εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών (ΠΔ,ΠΑ,ΠΧ) στους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς το πρώτο γράμμα αναφέρεται στη μορφή που είχε η έκταση το 1945 και το δεύτερο στη μορφή που έχει σήμερα.  Στις περιπτώσεις της άλλης μορφής, συμπεριλαμβάνονται και οι γεωργικές εκτάσεις.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ήδη έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες του Ρεθύμνου μετά από ανάλυση τους από τον εκπρόσωπο της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Στρατή Ψυχαράκη.

Με βάση τον παραπάνω πίνακα οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι 1.426.277 στρέμματα της γης της Π.Ε. Ρεθύμνου περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και οι χαρακτηρισμοί τους έχουν ως εξής:

  1. Το 50,43% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 719.286 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΔΔ.
  2. Το 32.09% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 457.681 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΑΑ.
  3. Το 7.69% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 109.604 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΑΔ.
  4. Το 3.22% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 45.962 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΔΑ.
  5. Το 5.06% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 72.159 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΠΑ.
  6. Το 0,53% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 7.605 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΠΔ.
  7. Το 0.15% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 2.120 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΠΧ.
  8. Το 0.41% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 5.862 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΧΑ.
  9. Το 0.42% των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου, δηλαδή 5.997 στρέμματα γης, έχουν χαρακτηρισμό ΧΧ.

Γίνεται αντιληπτό, ότι το 63% των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους χάρτες έχουν σοβαρό πρόβλημα και οι κάτοχοι της γης μπορεί να χάσουν την περιουσία τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι δασικοί χάρτες, αναρτήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο" (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx).

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", μέσω της οποίας και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του  περιεχομένου  αυτού.  Η   προθεσμία  υποβολής   των  αντιρρήσεων  είναι  αποκλειστική  και  ξεκινά την 26η Φεβρουαρίου  2021 ημέρα Παρασκευή.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η  10η Ιουνίου 2021 ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται  κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτημένο δασικό χάρτη αμφισβητούμενες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.

Ειδικά, κατά της παράληψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή Ο.Τ.Α. ή περιβαλλοντική οργάνωση ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος(πλην των περιπτώσεων των "ατελώς"  ως αναγράφονται στην απόφαση), ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης (ΣΥΑΔΧ), που βρίσκεται , στα γραφεία της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου ,   Κόμβος Αμαρίου - Μισσίρια  (τηλ.2831023308,2831029193,2831024852 ,2831024853 FAX:2831050210, email: [email protected]), τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 7.30 έως 15.30 καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων.

Για ενημέρωση ανά περιοχή https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

Επίσης, για λόγους ενημέρωσης σύνδεσμος για τον αναρτημένο δασικό χάρτη βρίσκεται στις ιστοσελίδες τού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.ypen.gov.gr) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (www.apdkritis.gov.gr).Rethemnos news monogram

ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Το μείζον ερώτημα για κάθε πολίτη, είναι το πώς πρέπει να διαχειριστεί ο κάθε πολίτης, την περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να χάσει την περιουσία του. Παραδείγματα και λύσεις, παραθέτει ο κ. Ψυχαράκης ως εξής: «Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης γιατί επηρεάζει την οικοδομησιμότητα του ακινήτου αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό συμβαίνει διότι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται τελεσίδικα δασικές ή χορτολιβαδικές για να είναι ιδιωτικές θα πρέπει να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας πολύ παλιοί (περίπου από το 1910). Σε αντίθετη περίπτωση η ιδιοκτησία μετά την κύρωση των δασικών χαρτών,  θα περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο.  Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κάποιος ότι πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν διάφορα ‘όπλα’, για να αντιμετωπιστεί ο δυσμενής χαρακτηρισμός για τα ακίνητα. Αυτό γίνεται μέσα από τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Να επισημάνουμε εδώ ότι για κάθε αυτοτελή έκταση, πρέπει να κατατεθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Αφού κατατεθεί ηλεκτρονικά η αντίρρηση και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, ο πολίτης θα πρέπει να συλλέξει τα απαραίτητα έγγραφα και μελέτες που τεκμηριώνουν την αντίρρηση και να τα καταθέσει στη Διεύθυνση Δασών.  Για την υποβολή αντίρρησης ενδέχεται να πρέπει να καταβληθεί σχετικό τέλος, το ύψος  του οποίου εξαρτάται από την έκταση της περιοχής για την οποία υποβάλλεται αντίρρηση. Για την παραπάνω διαδικασία, συνίσταται ανάλογα την περίπτωση, η συμβολή μηχανικού και δικηγόρου, ώστε ο φάκελος της αντίρρησης να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα εμπεριστατωμένος.

Τέλος, η αντίρρηση θα συζητηθεί στην αρμόδια ΕΠ.Ε.Α. (Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων), ενδεχομένως με παρουσία του πολίτη (ή του εξουσιοδοτημένου μηχανικού και δικηγόρου), ώστε να κριθεί η αντίρρηση δεκτή ή όχι.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ