Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η αίτηση ανάκλησης της άδειας οικοδομής του νέου αστυνομικού μεγάρου στον χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων που κατέθεσαν προ ημερών επτά Ρεθεμνιώτες από τους οποίους οι τρεις είναι δημοτικοί σύμβουλοι.
Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη το ζήτημα της αίτησης ανάκλησης είχε περιοριστεί σε ανακοινώσεις απαντήσεις επιστολές και γραπτές απόψεις επί του θέματος, μέχρι που ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης προκάλεσε τη συζήτησή του, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Αφορμή για την παρέμβασή του, ήταν η πρόσφατη επιστολή την οποία συνυπέγραψαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μανούσος Μανουσογιάννης, Σταύρος Βουρβαχάκης και Μιχάλης Ανδρουλάκης, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρξε σκόπιμη απόκρυψη δεδομένων από τη δημοτική αρχή όταν το 2017 ελήφθη η απόφαση για την χωροθέτηση του μεγάρου.
Οι επτά υπογράφοντες την αίτηση ανάκλησης υποστηρίζουν πως το οικόπεδο της Σχολής Αστυφυλάκων που προγραμματίζεται να ανεγερθεί το νέο μέγαρο της Αστυνομίας δεν έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο - Αστυνομία, αλλά και πως είναι χαρακτηρισμένο πράσινο από προεδρικό διάταγμα του 1982.
ΠΟΛΥΩΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης υποστήριξε πως το οικόπεδο είναι παραχωρημένο με το παραχωρητήριο συμβόλαιο στο δημόσιο, αλλά και πως ο δήμος δεν γνώριζε την ύπαρξη του ΠΔ του 1982 που ορίζει ως πράσινο το συγκεκριμένο τμήμα γης, και υπογράμμισε «Από τη στιγμή που με την αλλαγή του ρυμοτομικού, ενόψει της ανέγερσης του μεγάρου βγήκε νέο Π.Δ. το 2019, αυτό ακυρώνει αυτομάτως το προηγούμενο του 1982.
Ο κ. Μαρινάκης στη συνέχεια μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην επιστολή των τριών δημοτικών συμβούλων έχουν γραφεί κάποιες εκφράσεις που με στεναχώρησαν. Αυτό που με έθιξε ήταν ότι ενημερώθηκαν, όπως γράφουν, για κάποια νέα δεδομένα, που σκόπιμα δεν αναφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Και πρόσθεσε: «Όταν καταλογίζεις δόλο απόκρυψης και εξαπάτησης, είναι πολύ σοβαρή κουβέντα».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε: «Το έργο έχει διαβουλευτεί. Κανείς δεν δικαιούται μετά από πέντε χρόνια να λέει ό,τι άλλο θέλει για πράγματα, που είναι δεδομένα από τότε.» Καταλήγοντας είπε για τη θέση της Παπούρας,: «Ποιος θα πάει να κάνει σοβαρά μία μελέτη σε ένα χώρο, που το τότε υπουργείο ουδέποτε συνεργάστηκε σοβαρά με τον δήμο για να προχωρήσουμε το θέμα, γιατί δεν το θεώρησε ποτέ καλή λύση».
Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού στην πόλη έχει δημιουργήσει προβλήματα όπως αυτό, υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, «Εάν είχε γίνει επέκταση του σχεδίου πόλεως, θα είχαμε την πολυτέλεια να είχαμε χωροθετήσει σε σημείο κατάλληλο με συγκοινωνιακή επάρκεια το αστυνομικό μέγαρο, είπε και πρόσθεσε: «Όμως, από τη στιγμή που συντονίστηκε το σύστημα και καταλήξαμε σε μία χωροθέτηση, η οποία περιβαλλοντικά κρίνω ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά ».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θωμάς Κρεβετζάκης, είπε: «Νομίζω ότι έχουμε μπει στη λογική ότι χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο. Σωστά το παρατήρησε ο κ. δήμαρχος, το μεγάλο πρόβλημα που ξεπερνά την χωροθέτηση του μεγάρου, είναι ο ΒΟΑΚ, γιατί το θέμα της παράκαμψης δείχνει να εγκλωβίζει το Ρέθυμνο τόσο κυκλοφοριακά, αλλά και σαν προοπτική ανάπτυξης. Αυτή θα έπρεπε να είναι η μεγάλη μας στόχευση και προοπτική».
Ο κ. Σταύρος Βουρβαχάκης αναφερόμενος στο θέμα ανέφερε: «Τα 2,8 στρέμματα δηλαδή η έκταση του δήμου βορειοδυτικά της σχολής με προεδρικό διάταγμα του 1982 έχουν χαρακτηριστεί πράσινο, με σκοπό να αποδοθεί κάποτε στους πολίτες του Ρεθύμνου. Δυστυχώς αυτό το ζήτημα το απέκρυψαν από το Δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να εκμαιεύσουν την βολική απόφαση» τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι νόμιμη η έκδοση άδειας οικοδομής στο συγκεκριμένο χώρο αφού παραβιάζονται οι όροι της δωρεάς του δήμου προς το δημόσιο.
Από την πλευρά του ο Μανούσος Μανουσογιάννης της Λαϊκής Συσπείρωσης, υπογράμμισε: «Μας κάλεσαν κάποιοι δημότες και μας είπαν πράγματα που οφείλαμε να ξέρουμε και έπρεπε να τα έχουμε ακούσει στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το ένα ήταν αυτό με το θεσμοθετημένο πράσινο με το ΠΔ του 1982, που ακούω τώρα ότι δεν το ήξερε ο δήμος. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω ότι δεν το ήξερε. Αν πράγματι δεν το ήξερε ο δήμος, είναι υπερβολική η αιχμή ότι σκόπιμα αποκρύφθηκε».
Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως εφόσον διαπίστωσε πως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως είπε, δεν μπορούσε να αγνοήσει το συμφέρον των πολιτών. «Πρώτα και κύρια θα πω ότι κατανοώ την ανάγκη και την αγωνία των αστυνομικών να πάνε σε ένα νέο κτήριο». Και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Ότι υπέγραψα στις 25 Οκτωβρίου του 2017, είναι γεγονός. Πιστεύω ότι υπήρξε θεσμική ολιγωρία στην ενημέρωση, ότι με το ΦΕΚ του 1982 αυτός ο χώρος είναι πράσινος. Έχουμε δείξει ότι δίνουμε αγώνες για τον δημόσιο χώρο».
Δεν πρέπει να αλλάξει την τελευταία στιγμή ο σχεδιασμός είπε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Φουρφουλάκης, τονίζοντας: «Το 2017 στο δημοτικό συμβούλιο που σχεδόν όλοι ήμασταν παρόντες, ήρθε το τότε προεδρείο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων κι επειδή δύο χρόνια μετά είχαμε εκλογές και ήθελαν όλοι τις ψήφους, όλοι το υπερψήφισαν. Επειδή όμως σήμερα το 2022 έχουν αλλάξει τα πράγματα και ενδεχομένως, κάποιοι να μην είναι υποψήφιοι, γι’ αυτό αλλάζουν σήμερα θέση…».
Την αντίρρηση του σχετικά με την χωροθέτηση στο κέντρο της πόλης μίας τέτοιας υποδομής εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Φανουργάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Τέτοιες δραστηριότητες οι σύγχρονες πόλεις τις χωροθετούν εκτός του αστικού ιστού, και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά δεν έχω πειστεί για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε η λύση της Παπούρας»».
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Πέτρος Στεφανάκης είπε μεταξύ άλλων: «Κι εγώ το 2017 μίλησα θετικά για την συγκεκριμένη απόφαση. Αν όμως έσφαλε αυτή η απόφαση μας αναφορικά με τα πραγματικά περιστατικά και διαβάζοντας την αίτηση ανάκλησης και αφού με είχε προσεγγίσει ένας από αυτούς για να με ρωτήσει κάποια θέματα νομικά, αν λοιπόν τίθενται θέματα κυριότητας επί του χώρου, αν τίθεται θέμα κοινόχρηστου πρασίνου που πάει να καταπατηθεί και αν τίθεται οποιοδήποτε άλλο νομικό θέμα, είναι τιμή μου σήμερα να αλλάξω την άποψη μου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου Ανδρέας Γύπαρης έκανε έκκληση να μην ακυρωθεί το έργο την τελευταία στιγμή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ζητάμε και τώρα ειλικρινά να συστρατευτούμε όλοι να προχωρήσει αυτό το έργο, να βοηθήσουμε γιατί είναι ένα έργο υποδομής μεγάλο στο Ρέθυμνο». Και πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο αυτό το έργο, πρώτα από όλα για τους πολίτες του Ρεθύμνου. Έρχονται οι τουρίστες και γελάνε. Δεν έχουμε ούτε τουαλέτα. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική λύση και πρέπει να προχωρήσει. Δε μπορεί μία μειοψηφία να κρατά σε ομηρία όλους τους αστυνομικούς».
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ
Σε πρόσκληση που υπογράφει ως εκπρόσωπος - αντίκλητος των «7» ο Γιώργος Ταταράκης Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, ανακοινώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη οι τέσσερις από τους δημότες που υπέγραψαν την αίτηση ανάκλησης αλλά δεν ενημερώθηκαν για να παραβρεθούν (ηλεκτρονικά) στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, έκριναν απαραίτητο στο πλαίσιο της πλήρους ενημέρωσης της κοινής γνώμης να δοθεί συνέντευξη τύπου προκειμένου να καταθέσουν την άποψή τους και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους
Υπενθυμίζεται ότι οι επτά υπογράφοντες είναι οι: Γιώργος Ταταράκης, Ρένα Μαγιάφα, Αντώνης Μαυράκης, Γιώργος Σαραντινός, Σταύρος Βουρβαχάκης, Μιχάλης Ανδρουλάκης και Μανούσος Μανουσογιάννης