ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η «μεγάλη παραίτηση» ανοίγει το δρόμο για ξενοδοχοϋπαλλήλους «εισαγωγής»

0

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο διεθνής όρος «Μεγάλη Παραίτηση» επινοήθηκε για να περιγράψει τη μαζική έξοδο των εργαζομένων που εγκατέλειπαν τις δουλειές τους μετά την έναρξη της πανδημίας. Η «μεγάλη παραίτηση» που στην Ελλάδα αφορά ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού κλάδου, συνεχίζει να δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες του είδους, που παρά το ότι η φετινή σεζόν φαίνεται να ξεκινάει με θετικούς οιωνούς από πλευράς επισκεπτών, παραμένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η λύση που δρομολογείται λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι η μαζική εισαγωγή εργαζομένων κυρίως από το Μπαγκλαντές, προκειμένου να καλυφθούν σ΄ένα βαθμό οι ελλείψεις.Με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση εντάσσεται για πρώτη φορά επίσημα ο τουρισμός στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Να σημειωθεί, ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση πριν από δύο χρόνια - προέβλεπε συνολικά 100.000 μετακλητούς για τους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

Μανώλης Τσακαλάκης: «Προτιμούμε τους Έλληνες εργαζόμενους»

Για το θέμα της συνεχιζόμενης έλλειψης προσωπικού και της άμεσης ανάγκης για κάλυψη θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία, μίλησε οΠρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, τονίζοντας τις δυσκολίες, αλλά και τις ανάγκες για μια τέτοια προσπάθεια. «Έχουμε έλλειψη περίπου 12 χιλιάδωνεργαζομένων από την Κρήτη, μετη μεγαλύτερη έλλειψη να παρουσιάζεται στην καθαριότητα και στο σέρβις», είπε. Στη συνέχεια αναφερόμενος στην εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, υπογράμμισε: «Μέχρι τώρα, εισαγωγή εργαζομένων, έκαναν τρεις κλάδοι της οικονομίας, η κτηνοτροφία, η γεωργία και η δασοκομία, τώρα μπήκε και ο τουρισμός. Όμως αυτό, έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες δεν είναι ανυπέρβλητες. Θεωρώ, ότι φέτος, θα γίνει μία προσπάθεια να έρθουν έστω και λίγοι, ώστε τουλάχιστον να γίνει κτήμα των υπηρεσιών η διαδικασία, και αν την επόμενη χρονιά -το 2024- ξαναπαρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα, να μπορούμε να φέρουμε μετακλητούς από τρίτες χώρες».

Στη συνέχεια,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, αναφέρθηκε σε μια σειρά δυσκολιών, όπως η μεταφορά, η διαμονή και η αμοιβή των εργαζομένων από τρίτες χώρες.«Φανταστείτε, ότι όλοι αυτοί έρχονται με ελληνικούς μισθούς, δηλαδή με τα χρήματα που αμείβεται ο Έλληνας εργαζόμενος, όμωςεκεί, έχουμε μία επιπλέον επιβάρυνση, το εισιτήριο τους.Αν έρθουν από την Ασία, τα εισιτήρια είναι από 1.500 ευρώ, ενώ συγχρόνως πρέπει να φροντίσουμε και για τη στέγη τους,πράγμα πολύ δύσκολο λόγω του airbnb». Στη συνέχεια ο ίδιος αναρωτήθηκε:«Επιπλέον, αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να έρθουν για εννιά μήνες. Ποιος εργοδότης θα μπορέσει να τους κρατήσει για εννιά μήνες; Τα ξενοδοχεία δουλεύουν για πέντε με έξι μήνες και κάποια λίγα για επτά, τους υπόλοιπους μήνες τι θα γίνει;»

Μάλισταεπεσήμανε, ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η λύση αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι συμφέρουσα. «Είμαστε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», τόνισε: «Δεν είναι ότι προτιμούμε τους ξένους, εμάς μας συμφέρει να παίρνουμε στη δουλειά μας Έλληνες, αλλά αν δεν υπάρχουν τότε είμαστε αναγκασμένοι να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Η έλλειψη των εργαζομένων στα ξενοδοχεία» τόνισε ο κ. Τσακαλάκης,«δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο. Το φαινόμενο αυτό, εντοπίζεται σε τέσσερις ηπείρους. Εγώ, που πήγα και Αμερική, και Αλάσκα, και Ευρώπη, σας βεβαιώνω ότι όλοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Μάλιστα, έχει ονομαστεί η «μεγάλη παραίτηση». Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που επηρεάστηκαν από τη πανδημία».

Εξηγώντας το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» που επηρεάζει το τουρισμό στον τόπο μας είπε: «Τον καιρό που ήμασταν κλειστά, αυτοί οι άνθρωποι πληρωνόντουσαν από το κράτος.Ένας ελεύθερος νεαρός για παράδειγμα,μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τα 530 ευρώ που του έπαιρνε από το κράτος, κάνοντας και δύο τρία μαύρα μεροκάματα. Ο οικογενειάρχης όμως, δεν μπορούσε να ζήσει την οικογένειά του κι έπρεπε να ψάξει μια πιο σταθερή δωδεκάμηνηδουλειά. Δεν τον αδικούμε,πολύ καλά έκανε».

Αναφερόμενος στην παραξενοδοχεία, ο κ. Τσακαλάκης υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων που απασχολούνταν στα ξενοδοχεία, έχουν ασχοληθεί με το airbnb, πράγμα το οποίο φαίνεται αφού σε ορισμένες περιοχές, οι κλίνες του airbnb είναι ίσες σε αριθμό με τις κλίνες των ξενοδοχείων. «Πολλαπλασιάστηκαν τελευταία με γεωμετρική πρόοδο και ο λόγος είναι απλός, οι οικογενειάρχες δεν ήθελαν να συγχρωτιστούν σε ένα ξενοδοχείο μαζί με άλλους και για αυτό προτιμούσαν αυτό το είδος του τουρισμού».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των ξενοδόχων στο Ρέθυμνο, αναφέρθηκε στα airbnb, σε συνδυασμό με το διψήφιο νούμερο που παρουσιάζει η ανεργία. «Πολλά εξ αυτών είναι νόμιμα, υπάρχουν όμως κι άλλα που είναι παράνομα ή λειτουργούν παράνομα και όσους απασχολούν τους πληρώνουν μαύρα.Κιενώ εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα να βρούμε προσωπικό, εξακολουθεί να υπάρχει ανεργία 10%. Πού είναι όλοι αυτοί οι άνεργοι; Να έρθουν σε μας να τους απασχολήσουμε. Και πρόσθεσε:«Και γιατί συνεχίζουν και τους επιδοτούν και δεν τους υποχρεώνουν να πιάσουν δουλειά; Κάποιοιαπό τους άνεργους που βλέπουμε, δουλεύουν και παίρνουν μαύρα από τον εργοδότηκαι από την άλλη πλευρά πληρώνονται και από το κράτος».

Κωστής Νικολιδάκης:«Να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους να ξαναγυρίσουν στον τουρισμό»

«Παρότι η σεζόν φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από πέρυσι,αλλά και από το 2019 που ήταν μια χρονιά σταθμός για τον τουρισμό στην Ελλάδα, παρατηρούμε τρομερή έλλειψη προσωπικού», τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου Κωστής Νικολιδάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εργαστεί,λόγω της αβεβαιότητας που αυτή τη στιγμή βιώνουν όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι.Και εξήγησε: «Εμείς, δουλεύουμε τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες ως εποχικά απασχολούμενοικαι παίρνουμε τρεις μήνες ταμείο ανεργίας. Αυτό σημαίνει, ότι στην καλύτερη περίπτωση πάμε στουςεννέα μήνες. Δηλαδή, καλούμαστε πριν ακόμα ξεκινήσουμε τη δουλειά μας, να εργαστούμε γνωρίζοντας ότι για τρεις μήνες τουλάχιστον θα μείνουμε χωρίς εισόδημα. Αναφέρω τους τρεις μήνες για τους τυχερούς συναδέλφους που δουλεύουν 6 ή το πολύ 7 μήνες σεζόν. Φανταστείτε κάποιον που δουλεύει 4 ή 5 μήνες…»

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ξενοδοχεία που δεν τηρούν την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπογραμμίζοντας: «Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, παρατηρούμε ξενοδοχεία που δεν ανοίγουν ούτε καν με το βασικό μισθό.Δηλαδή με τα νόμιμα, με την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων η οποία θυμίζω υπογράφηκε το Δεκέμβριο το 2022,είναι διετής και προβλέπει αύξηση της τάξης του 5,5% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Οισυνάδελφοι θα πρέπει να πληρωθούν σύμφωνα με όσα ακριβώς λέει ο νόμος».

Ο κ. Νικολιδάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων εντοπίζεται στο χώρο των ορόφων, δηλαδή στις καμαριέρες που κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι η πιο σκληρή δουλειά σε μία ξενοδοχειακή μονάδα. Αμέσως μετά, είναι οι μάγειροι, η κουζίνα και μετά έχουμε το εστιατόριο και τους σερβιτόρους».

Μιλώντας στη συνέχεια για τους εισαγόμενους εργαζόμενουςαπό τρίτες χώρες, είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση από πέρυσι επιχειρεί να φέρει ξένους εργαζόμενους. Ωστόσο, εμείς που εργαζόμαστε στοντουρισμό, έχουμε μια σειρά από ερωτήματα,για τα οποία δεν παίρνουμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση και αυτά είναι:Με ποιουςόρουςεργασίας θα τους φέρει;Με τι μισθό θα πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι;Και τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι όταν ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν;». Και πρόσθεσε ότι ακόμα ένα σημαντικό ερώτημα είναι, αν οι εργαζόμενοι από τις τρίτες χώρες μπορούν να παρέχουν τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουν οι Έλληνες.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού τόνισε ότι υπήρχε και πριν, αλλά εντάθηκε μετά τα δύο χρόνια της καραντίνας. «Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο κυριότερος παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει βέβαιο μέλλον για τον εργαζόμενο στον τουριστικό τομέα».

«Ζητούμε να πληρωνόμαστε όπως πρέπει, επίσης ζητάμε να επαναφέρει η κυβέρνηση το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα», είπε ο κ. Νικολιδάκης, τονίζοντας την ανάγκη ο εργαζόμενος να έχει εισόδημα 12 μήνες το χρόνο. «Τι γινότανε μέχρι το 2013 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο νόμος για το ταμείο ανεργίας; Όσο πιο πολύ δούλευες τόσο πιο πολύ -σε χρονική διάρκεια- ταμείο έπαιρνες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλοι να έχουμε ένα εισόδημα -μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία- 12 μήνες το χρόνο. Τώρα είτε τρεις μήνες δουλέψουμε, είτε 5, είτε 7 μήνες, θα πάρουμε τρεις μήνες ταμείο και αυτό είναι όλο και τίποτα παραπάνω».

Κλείνοντας, ο κ. Νικολιδάκης ζήτησε να δοθούν κίνητρα προκειμένου οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στον τουρισμό: «Αυτό που λέμε όλο αυτό τον καιρό, και ο κ. Μητσοτάκης δεν ακούει, είναι να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους να ξαναγυρίσουμε στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν ο τουρισμός να είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, να είναι ο κλάδος με τα περισσότερα έσοδα προς το κράτος και το κράτος να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με αυτό τον τρόπο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ