Ανήσυχοι εμφανίζονται οι φορείς διαχείρισης νερού στο Ρέθυμνο, όσον αφορά στην επάρκεια του για το φετινό καλοκαίρι, καθώς διανύουμε μια δύσκολη υδρολογική χρονιά λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων. Ωστόσο, πέρα από την προετοιμασία και τα μέτρα που λαμβάνει κάθε δημοτικό διαμέρισμα στο Ρέθυμνο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας, όλοι συμφωνούν ότι είναι σημαντικό οι δημότες να ενημερωθούν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση του νερού κατά τη θερινή περίοδο.
Θοδωρής Νίνος - Πρόεδρος ΟΑΚ: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη ΔΕΥΑΡ, δίνοντας όσο πιο πολύ νερό μπορούμε για άρδευση από το φράγμα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΚ κ. Θοδωρή Νίνο, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, έχει ήδη ενημερώσει τη ΔΕΥΑΡ, ότι τόσο οι πηγές της Αργυρούπολης εμφανίζονται με μειωμένη δυναμικότητα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όσο και ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη του Κουρνά είναι ήδη χαμηλά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν’ αντληθούν απεριόριστες ποσότητες νερού.
«Αυτό που έχουμε κάνει ως ΟΑΚ είναι ότι έχουμε συντηρήσει και είναι σε καλή κατάσταση και οι αντλίες μας στη λίμνη Κουρνά και το ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια. Αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι να ανακουφίσουμε τη ΔΕΥΑΡ, δίνοντας όσο πιο πολύ νερό μπορούμε για άρδευση από το φράγμα Ποταμών ώστε η ΔΕΥΑΡ να εξοικονομεί πόρους πόσιμου νερού» είπε ο κ. Νίνος προσθέτοντας, «αυτή είναι η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει, ενώ πιέζουμε πάρα πολύ τον εργολάβο για το δίκτυο στο ανατολικό τμήμα του δήμου, ώστε να ενσωματώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα, προκειμένου να δώσουμε περισσότερο νερό άρδευσης από το φράγμα». Αναφερόμενος, ο πρόεδρος του ΟΑΚ, σε περιοχές που έχουν ενσωματωθεί είπε: «Έχουμε ήδη βάλει κάποιες περιοχές που είναι σημαντικές και έχουν βοηθήσει στη ΔΕΥΑΡ όπως το Γιαννούδι, το Ξηρό Χωριό, τη Λούτρα και το Αλμπάν Μετόχι. Στόχος ήταν να ενσωματώσουμε πριν τη θερινή περίοδο στο δίκτυο και περιοχές όπως είναι το Παγκαλοχώρι και τη Βιράν Επισκοπή που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού λόγω των καλλιεργειών». Στην Ανατολική πλευρά του Ρεθύμνου υπάρχει δίκτυο και προχωράμε έχουμε όμως το γνωστό πρόβλημα με τον εργολάβο που καθυστερεί. Η επόμενη προθεσμία που του έχουμε ορίσει για να μας παραδώσει συγκεκριμένα τμήματα είναι η 15η Ιουνίου».
Ο κ. Νίνος αναφερόμενος στα κυβικά που έρχονται από το ταχυδιυλιστήριο στα Δράμα σημείωσε: «Το διυλιστήριο στα Δράμια το έχουμε συντηρήσει προκειμένου να δουλέψει στο μάξιμουμ της δυναμικότητας του, που είναι 7 χιλιάδες κυβικά ημερήσιως, αν φυσικά «μας το επιτρέψει» η λίμνη του Κουρνά. Θα συμπληρωθούν και οι ποσότητες νερού από την Αργυρούπολη και υπολογίζουμε ότι συνολικά θα φτάσουμε στα 13 χιλιάδες κυβικά ημερησίως».
Όσον αφορά το ταχυδιυλιστήριο, στον Πλατανιά επεσήμανε: «Καθώς η ΔΕΥΑΡ προγραμματίζει τη λειτουργία ενός δεύτερου ταχυδιυλιστηρίου στην περιοχή του Πλατανιά, ενημερώσαμε την Δημοτική Επιχείρηση ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα από 10 χιλιάδες κυβικά νερού από το φράγμα σε ημερήσια βάση».
Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΟΑΚ τόνισε: «Με χρηστή διαχείριση από όλους και από τους φορείς διαχείρισης του νερού που είναι κυρίως η ΔΕΥΑ, αλλά και με υπεύθυνη καταναλωτική πολιτική και συμπεριφορά από τους καταναλωτές δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν δεν τηρηθούν αυτά τα δύο το πρόβλημα είναι προ των πυλών».
Γιάννης Λίτινας - Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΡ: «Προσπαθούμε να ελαττώσουμε τις βλάβες και ζητάμε από τους δημότες να είναι προσεκτικοί με τις καταναλώσεις»
Ανήσυχος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Λίτινας που επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η ΔΕΥΑΡ λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, δηλαδή την χαμηλή υδρολογικά χρόνια, τις μετρήσεις και τις συζητήσεις με τον κύριο πάροχο υδροδότησης του Ρεθύμνου που είναι ο ΟΑΚ, σαφώς και ανησυχεί για την υδροδότηση του δήμου Ρεθύμνου τη θερινή περίοδο». Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και την αυξημένη κίνηση λόγω της τουριστικής περιόδου, θεωρούμε ότι θα υπάρξει και αυξημένη ζήτηση. Για το λόγο αυτό, καταρχάς θα ενημερώσουμε τους πολίτες στην κατεύθυνση της ελάττωσης των καταναλώσεων σε περιπτώσεις που έχουμε σπατάλη νερού και είναι πολλές τις οποίες βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Επίσης κάνουμε ότι μπορούμε, για να ενισχύσουμε την δυνατότητα της υδροδότησης της πόλης, μετά τις ενημερώσεις που έχουμε από τον ΟΑΚ για μειωμένες εισροές νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Ο κ. Λίτινας αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νέο ταχυδιηληδτηριο του Πλατανιά που όπως σημείωσε τοποθετείται και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να ενισχυθεί η υδροδότηση του δήμου από το Φράγμα των Ποταμών. «Έχουμε προμηθευτεί και τοποθετείται το δεύτερο ταχυδιυλιστήριο, το οποίο θα μας παράσχει μία σημαντική ποσότητα νερού για να καλύψουμε το έλλειμμα που προκύπτει στη δυτική πλευρά του δήμου. Μαζί με το παλιό ταχυδιυλιστήριο που δίνει 4 χιλιάδες κυβικά την ημέρα θα έχουμε σε σύνολο 8 χιλιάδες κυβικά νερού».
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ανέφερε επίσης: «Προχωράμε σε ελέγχους και αντικαταστάσεις παλιών δικτύων για να ελαττωθούν οι απώλειες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να πιάσουμε τα περσινά νούμερα ημερήσιας παροχής νερού, να ελαττώσουμε όλες τις βλάβες, αλλά και όλα αυτά από τα οποία έχουμε απώλειες νερού. Αν σε αυτό προστεθεί και η προσπάθεια των δημοτών, να ελαττωθεί η σπατάλη θα είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο» σημείωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με την ενημέρωση των δημοτών είπε: «Με τους επόμενους λογαριασμούς νερού που μοιράζονται τώρα, θα υπάρχει κι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης νερού. Στα χωριά θα μοιράσουμε αφίσες και έντυπο υλικό, προκειμένου να ενημερώσουμε και τους οικισμούς ώστε να μειώσουμε τις απώλειες».
«Στην περιοχή του Γάλλου κάνουμε αντικατάσταση παλαιού αγωγού 100 περίπου μέτρων. Είναι ο αγωγός που έσπασε πριν από λίγες μέρες και δημιούργησε τα διήμερα προβλήματα υδροδότησης της πόλης. Αντικαθιστούμε αυτό το τμήμα, ώστε και εκεί να μην έχουμε απώλειες νερού. Βέβαια πρέπει να πω ότι μιλάμε για την αντικατάσταση ενός πολύ μικρού μέρους του αγωγού, καθώς μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο δίκτυο που έρχεται από την Αργυρούπολη, το οποίο απαιτεί μεγάλο κόστος για να αντικατασταθεί στο σύνολό του. Ωστόσο, το έχουμε εντάξει στα έργα που έχουν κλειδώσει για τη ΔΕΥΑΡ και πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα».
Κλείνοντας ο ίδιος υπογράμμισε: «Έχουμε δώσει αρκετές γεωτρήσεις στη διάθεση των πολιτών. Ωστόσο, μπορεί να έχουμε αρκετά μεγάλη επιτυχία με τις γεωτρήσεις, ωστόσο, υπάρχουν και αστοχίες, αλλά είμαστε στην προσπάθεια να διορθώσουμε τα προβλήματα, όπου αυτά έχουν προκύψει».
Γιώργος Καφφάτος Πρόεδρος ΔΕΥΑΜ: «Δεν ανησυχώ, η δουλειά που έχει προηγηθεί έχει ενισχύσει πολύ τα διαθέσιμα αποθέματα νερού»
Με νέες γεωτρήσεις, συντηρήσεις και συνεχείς ελέγχους για διαρροές και παράνομες συνδέσεις θα αντιμετωπίσει και η ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου την πιθανότητα έλλειψης νερού κατά τη θερινή περίοδο.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Γιώργος Καφφάτος αναφερόμενος στο θέμα των ελέγχων υπογραμμίζει: «Έχουμε συνεργεία και στους μήνες από δω και πέρα, θα κάνουμε ελέγχους σε δεξαμενές και γεωτρήσεις για την αποφυγή διαρροών από τα κεντρικά μας δίκτυα. Επίσης κάνουμε συνεχείς ελέγχους για παράνομες συνδέσεις και παροχές».
Ανάμεσα στα μέτρα που έχει πάρει η ΔΕΥΑΜ ο κ. Καφφάτος σημειώνει: «Έχουμε οικισμούς που έχουν κοινό υδροαρδευτικό δίκτυο. Αυτό που κάναμε τη χρονιά που πέρασε -αλλά και τα τελευταία τρία χρόνια- είναι ότι μειώσαμε τις παροχές της άρδευσης κι αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο. Επίσης συντηρούμε τις δεξαμενές για αποφυγή διαρροών κι έχουμε προχωρήσει την τελευταία δεκαετία σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων. ενισχύοντας σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ αναφέρθηκε επίσης σ’ ένα σημαντικό έργο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για τη μονάδα αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού (όχι θαλασσινού) αλλά του υφάλμυρου νερού που βρίσκεται στην περιοχή «γλυκιά βρύση» του Πανόρμου. «Η μονάδα είναι ήδη εγκατεστημένη και τα δίκτυα έχουν κατασκευαστεί σε ποσοστό άνω του 50%» σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας: «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η μονάδα θα λειτουργήσει και θα δίνει 2 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού το 24ωρο και θα καλύψει σε πρώτη φάση την παραλιακή ζώνη, το Πάνορμο και το Ρουμελί». Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι έχει υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας με τον ΟΑΚ και το δήμο Ρεθύμνης για την κάλυψη της υδροάρδευσης του βόρειου τμήματος του δήμου Μυλοποτάμου. «Πρόκειται για ένα έργο που θα στοιχίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, οι μελέτες έχουν προχωρήσει και θα καλύψει όλο το βόρειο τμήμα του δήμου Μυλοποτάμου», είπε.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ τόνισε πως δεν ανησυχεί για το καλοκαίρι που έρχεται καθώς, η δουλειά -που έχει προηγηθεί- έχει ενισχύσει πάρα πολύ τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.
Γιάννης Ταταράκης – Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου: «Μόνο νερό άρδευσης για τις νέες καλλιέργειες»
Τη μη χρήση νερού ύδρευσης για πότισμαμ αλλά και την αποφυγή νέων καλλιεργειών σε περιοχές ή κήπους σπιτιών που δεν υπάρχει δίκτυο άρδευσης, ζητάει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, από τους δημότες του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αγίου Βασιλείου, οι δημότες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν νερό από παροχές ύδρευσης για πότισμα οπωροκηπευτικών. Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται: «Σε όποιες κοινότητες δεν υπάρχει αρδευτικό δίκτυο, να αποφεύγονται οι νέες φυτεύσεις καλλιέργειας κοντά στις οικίες προκειμένου να μην ανακύψουν προβλήματα έλλειψης νερού ενόψει της επικείμενης καλοκαιρινής περιόδου. Όπου υπάρχει αρδευτικό δίκτυο μπορούν ελεύθερα να γίνονται νέες καλλιέργειες και να ποτίζονται και οι υφιστάμενες και οι νέες».
Επίσης όπως ανέφερε ο δήμος Αγίου Βασιλείου θα γίνει έλεγχος σε όλα τα υδρόμετρα, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν σωστά ότι και δεν υπάρχουν παράνομες συνδέσεις.
Ο κ. Τατράκης αναφέρθηκε και στις νέες γεωτρήσεις που θα βοηθήσουν την περιοχή να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας.
Κλείνοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι κάνει έκκληση στους δημότες του να κάνουν χρηστή διαχείριση νερού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.
Παντελής Μουρτζανός – Δήμαρχος Αμαρίου: «Στόχος να περιορίσουμε σημαντικά τις απώλειες νερού στους οικισμούς μας»
Με την συνεχόμενη εκτέλεση έργων προσπαθεί να μειώσει τις απώλειες νερού ο δήμος Αμαρίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της λειψυδρίας τη θερινή περίοδο.
Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός ανέφερε σχετικά: «Φέτος, ήταν όντως μια χρονιά με χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης, η οποία ενδέχεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να επηρεάσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ολόκληρη την Κρήτη και κατ’ επέκταση και τις περιοχές μας. Ως Δημοτική Αρχή, το ζήτημα της λειψυδρίας είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα και αυτός είναι και ο λόγος που διαρκώς διεκδικούμε και εκτελούμε μικρά και μεγάλα έργα, με στόχο να περιορίσουμε σημαντικά τις απώλειες νερού στους οικισμούς μας, εξαιτίας παλαιότητας των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης. Μάλιστα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχουμε προβλέψει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό του Δήμου με σκοπό, εφόσον αντιμετωπίσουν προβλήματα ύδρευσης οικισμοί του Δήμου μας, να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα».