Με αφορμή τις παρεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, ο Υφυπουργός Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, μίλησε για τα έργα που σχεδιάζονται και πρόκειται να κατασκευαστούν μέσα στην τετραετία στο Ρέθυμνο, υπογραμμίζοντας ότι: «Για πρώτη φορά θα δούμε εκτεταμένες εργασίες στις υποδομές του νομού. 200 εκ. ευρώ είναι το ύψος των έργων, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια μόνο για το Ρέθυμνο, τα οποία έχουν ενταχθεί και σχεδιαστεί και αρχίζουν να κατασκευάζονται. Πραγματικά θ’ αλλάξει πρόσωπο ο νομός στην επόμενη τετραετία».
Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής
κ. Υφυπουργέ έχουμε μια καλή εξέλιξη για το δικαστικό μέγαρο του Ρεθύμνου που κι εσείς είχατε προωθήσει στο παρελθόν και θα θέλαμε το σχόλιό σας
«Να θυμίσω το εξής ότι στη θητεία μου, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως αρμόδιος υφυπουργός είχαν προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που αφορά τα δικαστικά μέγαρα της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν βεβαίως και τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης, δηλαδή αφορούσαν την ανακατασκευή του Ρεθύμνου, ένα νέο δικαστικό μέγαρο στο Ηράκλειο και αντίστοιχα ένα νέο δικαστικό μέγαρο στα Χανιά. Είχαμε ξεκινήσει, με σκοπό να μπουν όλα μαζί προκειμένου να προχωρήσει συντονισμένα η παρέμβαση όσον αφορά τις συγκεκριμένες υποδομές της Κρήτης. Είδαμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά κυρίως στο κομμάτι των Χανίων και τότε είχαμε λάβει την απόφαση προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα το ζήτημα του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου να πάνε ως ομάδα έργων τα 2 αυτά έργα. Στην ουσία αυτό το οποίο ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ήταν ακριβώς η έναρξη αυτής της διαδικασίας, δηλαδή το ότι το Ρέθυμνο μαζί με το Ηράκλειο ξεκινάει ως έργο ΣΔΙΤ. Να θυμίσω ότι έχουμε ένα κτίριο το οποίο είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 80, η ολοκλήρωση της κατασκευής, δηλαδή πλέον κοντεύει τα 45 χρόνια, επομένως θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κέλυφος και το σημαντικότερο είναι ότι πλέον γίνονται και κάποιες διαρρυθμίσεις έτσι ώστε να υπάρχει μια πλήρης προσβασιμότητα ακόμα και σε συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, είναι στην ουσία η έναρξη της διαδικασίας του ΣΔΙΤ που είναι ένα μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πολλές φορές είναι και μια πολύ ευέλικτη διαδικασία γιατί γίνεται παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις η μελέτη και η κατασκευή.
Η επόμενη τετραετία, δηλαδή η τετραετία του 2023-2027, θα είναι η τετραετία της υλοποίησης όλων αυτών που είχαν προγραμματιστεί το προηγούμενο διάστημα. Για πρώτη φορά θα δούμε εκτεταμένες εργασίες στις υποδομές του νομού, είτε αφορά κτίρια, βλέπετε το δικαστικό μέγαρο, βλέπετε το αστυνομικό μέγαρο μόλις ξεκολλήσουν οι νομικές διαδικασίες. 200 εκ. ευρώ είναι το ύψος των έργων, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και την περιφέρεια μόνο για το Ρέθυμνο, τα οποία έχουν ενταχθεί και σχεδιαστεί και αρχίζουν να κατασκευάζονται. Πραγματικά θ’ αλλάξει πρόσωπο ο νομός στην επόμενη τετραετία, γιατί όλα αυτά σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν. Ξέρετε πολύ καλά ότι όταν μιλάμε για δημόσια έργα, απαιτείται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν σημαίνει ότι το εντάσσεις και το έχεις σε ένα χρόνο έτοιμο. Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτό θα φανεί όταν αρχίζουν να παραδίδονται τα έργα. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου».
Επίσης προχωράει και το 16ο δημοτικό σχολείο, ένα μεγάλο έργο με το οποίο κι εσείς είχατε ασχοληθεί.
«Πράγματι το 16ο εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, όπου σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης, θα δούμε να αποδίδονται στους μαθητές του δήμου, αλλά και συνολικά του νομού μια σειρά από έργα που θα δώσουν άλλη πνοή στην παιδεία που παρέχεται στους μαθητές του νομού. Πέρα από το 16ο, ξεκινάει σύντομα και το Ρουσσοσπίτι. Θέλω να πω ότι γενικότερα θα δείτε παρεμβάσεις και στο ζήτημα της δικαιοσύνης, όπως γίνεται εν προκειμένω στις υποδομές και στο ζήτημα της παιδείας. Θυμίζω επίσης ότι πάντα σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα προχωρήσει το μεγάλο έργο των φοιτητικών κατοικιών και του αμφιθεάτρου και βεβαίως μην ξεχνάμε και τις υποδομές στο ζήτημα της υγείας, στα 4 Κέντρα Υγείας του νομού, όπως επίσης και την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης και τη μελέτη για τη νέα πτέρυγα και την κατασκευή της νέας πτέρυγας.
Μια και το αναφέρατε, που φτάνουν τα έργα στο Νοσοκομείο;
Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, έχει ήδη ξεκινήσει. Θυμίζω ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν 3 διαφορετικά υποέργα, όπου ανάλογα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προχωρούν και οι εργασίες. Όσον αφορά τη νέα πτέρυγα, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της μελέτης. Πρέπει να τρέξει γρήγορα, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ασφυκτικό όσον αφορά την κατασκευή, δηλαδή μέχρι τέλη του 25, 26 θα πρέπει να είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα και τουλάχιστον σε επίπεδο υποδομών όσον αφορά το ζήτημα της υγείας του νομού, νομίζω ότι λύνουμε ένα χρόνιο πρόβλημα. Γίνεται μια παρέμβαση σε ένα κτήριο που αν εξαιρέσει κανείς την επέκταση που είχε γίνει πριν από λίγες δεκαετίες με τη δωρεά κάποιων ιδιωτών, νομίζω δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση τα τελευταία χρόνια. Επομένως, είναι κάτι το οποίο πραγματικά επαναλαμβάνω σε επίπεδο υποδομών θα μας παραδώσει ένα νέο νοσοκομείο».
Για το αστυνομικό μέγαρο, ποια είναι η ενημέρωση την οποία έχετε;
«Θυμίζω ότι ήταν ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ένα έργο το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο να ενταχθεί, γιατί μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και δυστυχώς αυτή τη στιγμή όντως είναι κολλημένο, γιατί υπάρχουν οι γνωστές νομικές ενέργειες που έχουν γίνει και έχει παγώσει. Θεωρώ όμως ότι άμεσα θα βγει η απόφαση και νομίζω ότι θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι θα προχωρήσουν και οι εργασίες. Είναι κρίμα να χαθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν προχωρήσει το έργο, πάνω από τα 8,5 εκατομμύρια θα χαθούν για το Ρέθυμνο και θα είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί αυτή η προσπάθεια».
Έχουμε νεότερα για το πάρκινγκ στους 4 Μάρτυρες και για το αρχαιολογικό μουσείο;
Πράγματι, όταν σας είπα προηγουμένως για παρεμβάσεις 200 εκατομμυρίων, πάντα σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια στο Νομό Ρεθύμνης, ένα από τα πολλά έργα τα οποία περιλαμβάνονται είναι και το πάρκινγκ στους Τέσσερις Μάρτυρες. Διαχρονικά υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία και με τον Δήμαρχο τον κ. Μαρινάκη στο ζήτημα αυτό. Δύσκολο έργο, με την έννοια ότι είναι αρκετά μεγάλο. Καταφέραμε και το εντάξαμε στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσον αφορά, βεβαίως το Αρχαιολογικό μουσείο θα αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης και από εκεί περνάμε στο επόμενο στάδιο. Είμαι σε μια συνεχή επικοινωνία με τη συνάδελφό μου την κα Μενδώνη. Επομένως, θεωρώ ότι μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Όσον αφορά τη μελέτη, αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία αντίθετη πληροφορία ότι δεν πηγαίνει βάσει χρονοδιαγράμματος. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι ίσως να έχουμε σύντομα καλά νέα και για ζητήματα που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στο νόμο, μεταξύ των οποίων και το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού. Ένα έργο το οποίο επίσης είναι ώριμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που αφορά τη χρηματοδότησή του και αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλάμε και για κλιματική κρίση και το βλέπουμε, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια να εντείνεται αυτό το φαινόμενο, το να προετοιμαστούμε από τώρα για να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή, αντιμετώπιση της λειψυδρίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, πρέπει να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις.»
Ίσως και να χρειαστούμε και άλλα φράγματα μικρότερα. Για παράδειγμα, στα δυτικά του Ρεθύμνου.
«Νομίζω ότι όσον αφορά τουλάχιστον την πόλη του Ρεθύμνου, όταν προχωρήσουν και τα έργα σε σχέση και με το Φράγμα των Ποταμών, όπου εκεί πέρα ένα πολύ μεγάλο μέρος ειδικά του ανατολικού τμήματος του δήμου Ρεθύμνης, θα μπορεί να αντλεί νερό πόσιμο και από το Φράγμα αντιλαμβάνεστε ότι στην ουσία ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος λύνεται. Είναι ένα εμβληματικό έργο που αφορά το δήμο Ρεθύμνης, αλλά βεβαίως και όλους τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Μιλάμε ίσως για το πιο τουριστικό κομμάτι του νομού. Επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αυτό το ζήτημα.»
Με το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού τι να περιμένουμε;
«Αν τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη, θεωρώ ότι η προκήρυξη του έργου θα γίνει εντός του 2024 και θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, έτσι ώστε να βρεθεί μετά ανάδοχος και να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου. Είναι ένα έργο το οποίο ωρίμασε ειδικά την τελευταία τετραετία και θυμίζω και τα δίδυμα έργα τα οποία θα γίνουν στην περιοχή του Γερακαρίου και των Ελενών με τις λιμνοδεξαμενές. Επομένως θα γίνει μια ολιστική παρέμβαση συνολικά στη περιοχή και βεβαίως προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να βάλουμε όσο γίνεται περισσότερα αντισταθμιστικά για την ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση να μη θεωρηθεί ότι είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως γίνεται για να πηγαίνει το νερό σε άλλους νόμους και να μην υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη και στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συνολικά ως Κρήτη, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε και τι μπορεί παραπάνω να πάρει η περιοχή.»
Ενδεχομένως θα πρέπει να δούμε και πώς θα εξασφαλίσουμε πόρους για τα αντιπλημμυρικά έργα.
«Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί πριν πάμε στα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά, έχει γίνει μία πολύ καλή προσπάθεια, όσον αφορά την οριοθέτηση ρεμάτων από πλευράς Περιφέρειας. Είμαστε σε συνεργασία σε αυτό το ζήτημα, γιατί δυστυχώς όλες τις προηγούμενες δεκαετίες είδαμε να υπάρχει μια ανάπτυξη από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη χωρίς να υπάρχει ένας σχεδιασμός. Δηλαδή να βλέπουμε κατασκευές να γίνονται εντός ρεμάτων, εντός ποταμών, εκεί που καταλήγει ο κάθε ποταμός, με αποτέλεσμα όταν θα έρθει δυστυχώς το ακραίο φαινόμενο να βλέπουμε αυτές τις καταστροφές. Άρα το πρώτο βήμα είναι η οριοθέτηση, το δεύτερο σε συνεργασία πάντα με την τοπική αυτοδιοίκηση, να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε τους πόρους, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.»
Ωστόσο, περιμένουμε να ξεκινήσει και το μεγάλο έργο του υβριδικού σταθμού στο Φράγμα των Ποταμών.
«Πράγματι το οποίο και αυτό θα βοηθήσει σε μια πράσινη μορφή ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Επομένως, όλα αυτά που περιγράψαμε προηγουμένως είναι αυτό που λέγαμε και πριν από λίγους μήνες ότι πραγματικά μέχρι τέλος της δεκαετίας, αν βάλει κανείς και το μεγάλο έργο του βόρειου οδικού άξονα, το οποίο επίσης εντός του 24 στα υπόλοιπα τμήματα θα ξεκινήσει πέρα από το ανατολικό που έχει ξεκινήσει στο Άγιος Νικολάος, Νεάπολη συν το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, το οποίο θα είναι έτοιμο λειτουργικά το 26, 27 θα δώσει μια τελείως διαφορετική τροπή στο κομμάτι το αναπτυξιακό της Κρήτης. Θυμίζω ότι το μεγάλο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έχει 3 τμήματα, εκ των οποίων το ένα το πιο ανατολικό έχει ήδη ξεκινήσει η έναρξη της κατασκευής του, είναι ως δημόσιο έργο και αναφέρομαι στο Άγιος Νικόλαος - Νεάπολη. Όσον αφορά το δεύτερο τμήμα που αφορά το Νεάπολη - Χερσόνησος, το οποίο γίνεται μέσω ΣΔΙΤ και υπάρχει ο ανάδοχος, επομένως μιλάμε για ένα έργο το οποίο άμεσα μέσα στο 2024 ξεκινάει και η κατασκευή του κι απομένει το μεγάλο έργο που βεβαίως αφορά και το νομό Ρεθύμνης που είναι το τμήμα Χερσόνησος μέχρι τα Χανιά, με την προαίρεση βεβαίως και της Κισσάμου, όπου εκεί αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις οικονομικές προσφορές, έτσι ώστε και αυτό να πάρει το δρόμο προκειμένου να ξεκινήσει σιγά σιγά η κατασκευή. Θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου ένα χρόνο μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενδεχομένως να περάσει και από τη Βουλή, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αρχές του 25 θα ξεκινήσει το έργο. Η προθεσμία, η οποία έχει, εφόσον ξεκινήσει, είναι περίπου μια πενταετία άρα το αργότερο μέχρι το 29, μέχρι τέλος της δεκαετίας αυτό το έργο θα μπορεί να πούμε ότι θα είναι έτοιμο».
Για τον περιφερειακό δρόμο και για τους κόμβους περιμένουμε κάποιες βελτιώσεις.
«Θυμάστε ότι έχει αναλάβει το Υπουργείο την υποχρέωση να προχωρήσει τις μελέτες όσον αφορά το ζήτημα των κόμβων αλλά και του περιφερειακού δρόμου που νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα δώσουν μια άλλη διέξοδο στο κομμάτι του κυκλοφοριακού της πόλης του Ρεθύμνου. Από τη στιγμή που ήδη το υπουργείο στην περίπτωση αυτή, έχει αναλάβει αυτή την υποχρέωση, νομίζω ότι το επόμενο στάδιο που είναι η χρηματοδότηση αυτών των έργων θα είναι ένα μικρό εμπόδιο. Δεν βλέπω ότι θα μας δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, γιατί τα έργα αυτά θα χρειαστούν μια χρηματοδότηση τα οποία δε θα ενταχθούν τυπικά στη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε πόρους, είτε από ΠΔΕ είτε ενδεχομένως από κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο.»
Τι ενημέρωση έχετε για το έργο που αφορά στον τάπητα στο γήπεδο Γάλλου;
«Υπήρχαν εκεί πέρα πράγματι κάποια προβλήματα τα οποία προέκυψαν κυρίως από τη μετάπτωση του παλιού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε μια νέα μορφή, η οποία έγινε κάποια στιγμή το 2022 και όταν πράγματι ο δήμος αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, υπήρξε μια συνεργασία. Έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες μια συνάντηση στο γραφείο του υφυπουργού του κ. Βρούτση, παρουσία του διευθυντή μου βεβαίως και του δημάρχου του κ. Μαρινάκη και νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα αρχίζει και ξεπερνιέται. Δε θεωρώ ότι θα υπάρξει στο τέλος κάποιο ζήτημα. Αυτή ήταν τουλάχιστον και η κατεύθυνση που έδωσε και ο υφυπουργός, ο οποίος αντιλήφθηκε το πρόβλημα. Επομένως θεωρώ ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα έχει δρομολογηθεί και νομίζω ότι και τις επόμενες ημέρες θα λυθεί και τυπικά.»
Μια άλλη μια εκκρεμότητα είναι με το ΚΕΓΕ και την Ειδική Αγωγή.
«Πράγματι σε συνεργασία και με το δήμο, αλλά και με τους αρμοδίους φορείς που πραγματικά παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρομαι και στους συλλόγους που έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, είναι ένα έργο για το οποίο είμαστε σε συνεργασία με όλους προκειμένου να δούμε πώς μπορεί να ενταχθεί και σε τι αν θέλετε χρηματοδοτικό εργαλείο, γιατί ξέρετε, μιλάμε για ένα έργο αρκετά μεγάλο. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για ένα έργο του οποίου θα υπερέβαινε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Κοιτάμε να δούμε τώρα σε ποια ρεαλιστική βάση μπορεί να μπει ενδεχομένως και που θα πρέπει να φτάσει η χρηματοδότηση, πάντα σε συνεργασία με το δήμο Ρεθύμνου για να δούμε πού μπορούμε να προχωρήσουμε και με ποιο τρόπο. Πάντως, είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες και θεωρώ ότι πολύ άμεσα θα έχουμε θετικά νέα.»
Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις των πληγέντων στον δήμο Αγίου Βασιλείου, στις πυρκαγιές του 2022. Έχει δοθεί μια προκαταβολή και εκκρεμεί η εξόφληση. Πώς μπορεί να προχωρήσει αυτό και να ξεμπλοκάρει διαδικασία; Διότι και με τις μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ανησυχούν μήπως δεν πάρουν ποτέ αυτά τα χρήματα.
«Δεν ισχύει αυτό και θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Αυτό το οποίο ισχύει όμως, είναι ότι όταν υπάρχουν όλα αυτά τα μεγάλα φαινόμενα είτε τα πλημμυρικά, είτε της πυρκαγιάς σε άλλα μέρη της χώρας, αυτό εκ των πραγμάτων απορροφά και ενέργεια και προσωπικό και πολλές φορές καθυστερεί και τις διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να υπάρξει εκεί πέρα μια προκαταβολή των συντοπιτών και συνανθρώπων μας, οι οποίοι επλήγησαν ενδεχομένως καθυστερούν οι διαδικασίες σε άλλα μέρη της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο. Χρήματα πάντως δεν θα χαθούν. Πράγματι έχουν δοθεί προκαταβολές και νομίζω, με μικρά προβλήματα, σε μεγάλο βαθμό υπήρξε μια ικανοποίηση τοπικά. Από εκεί και πέρα, η τελική εκκαθάριση έχει πάει λίγο πίσω, αλλά αυτό οφείλεται δυστυχώς ότι όταν έχεις τέτοιου είδους φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα και ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να επιληφθεί όλων των ζητημάτων, πολλές φορές πάνε πίσω και οι διαδικασίες».
Να περάσουμε τώρα στα θέματα του υπουργείου σας, αυτά τα οποία έχουν προχωρήσει από τότε που αναλάβατε. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού στο στρατό.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βεβαίως, πάντα σε συνεργασία και με τον Υπουργό, τον Νίκο Δένδια, με τίμησαν με μια σειρά από αρμοδιότητες οι οποίες αφορούν τόσο την εκπαίδευση αλλά και την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Νομίζω, ότι ειδικά στο ζήτημα της εκπαίδευσης των μονίμων στελεχών που για μας αποτελεί, αν θέλετε, το πιο ισχυρό χαρτί που έχουμε για την άμυνα της χώρας, γιατί σίγουρα πολύ καλά τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα συστήματα, υπάρχει θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά αν έχουμε ένα σωστά καταρτισμένο προσωπικό που θα νιώθει μια ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως θα υπάρχει και η αναγνώριση του έργου του, θεωρώ ότι αυτό αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και των δικαίων της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, εμείς έχουμε προχωρήσει μια τεράστια μεταρρύθμιση σε συνεργασία και με τον Υπουργό, τον κύριο Δένδια ν’ αλλάξουμε το σύστημα εκπαίδευσης των στελεχών μας και στην ουσία οι ανώτατες στρατιωτικές σχολές, δηλαδή Σχολή Ευελπίδων ή Ναυτικών Δοκίμων ή Ικάρων να εξισωθούν πλήρως στην πράξη με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιλύουμε ζητήματα τα οποία μας έχουν θέσει οι κοσμήτορες των σχολών, σε σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα, με τα μεταπτυχιακά, με τα διδακτορικά αλλά και οργανωτικά προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι μόνο βέβαια οι ανώτερες στρατιωτικές σχολές, είναι και οι σχολές υπαξιωματικών και γενικότερα θα αλλάξουμε και την νοοτροπία και το σύστημα, το οποίο θα αφορά ακόμα και τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
Παρουσιάστηκε εδώ εσωτερικά κι ένα πρόγραμμα, με το οποίο ο νέος, ο οποίος παρουσιάζεται στο στρατό θα μπορεί να παρακολουθήσει και κάποια προγράμματα, να παίρνει ένα πιστοποιητικό στο τέλος της θητείας του, το οποίο θα του είναι χρήσιμο είτε για τον ιδιωτικό του βίο, είτε ακόμα και για κάποιες προκηρύξεις του δημοσίου. Θα είναι ένα πιστοποιητικό, το οποίο δεν θα είναι ένα χαρτί, απλώς σαν επιπλέον εφόδιο το οποίο δεν θα έχει αντίκρισμα, αλλά θα είναι ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα προσμετράει ακόμα και με μόρια σε κάποιους διαγωνισμούς. Όλα αυτά λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε και να εφαρμοστούν εντός του 2024. Δηλαδή, ο στόχος είναι από Σεπτέμβριο του 2024 αυτές οι παρεμβάσεις να λάβουν σάρκα και οστά, έτσι ώστε να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό προσωπικό στις ένοπλες δυνάμεις, το οποίο ούτως ή άλλως είναι υψηλότατο αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει περιθώριο ακόμα να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες. Θα ληφθούν επίσης και οι αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες, γιατί κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις θα απαιτηθεί να υπάρξει και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Επομένως όλο αυτό θα είναι έτοιμο εντός του 2024 και επαναλαμβάνω, στόχος είναι το Σεπτέμβριο του 2024 δηλαδή και στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τις στρατιωτικές σχολές, αλλά και για την ΕΣΣΟ εκείνης της περιόδου να μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.
Τι θα γίνει με το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Ρέθυμνο;
«Είμαστε σε συνεργασία με τα επιτελεία. Η μόνη ΕΣΣΟ η οποία δεν λειτούργησε ήτανε του Σεπτεμβρίου. Το κέντρο θα λειτουργήσει κανονικά. Υπάρχει μια αναδιοργάνωση και ένα νέο αμυντικό δόγμα, το οποίο ούτως ή άλλως έχει παρουσιαστεί και από το ΓΕΕΘΑ, αλλά και από τα επιτελεία. Σε κάθε περίπτωση, η Κρήτη ενισχυμένη είναι, διότι το αμυντικό δόγμα καταλήγει στο ότι η Κρήτη τις επόμενες δεκαετίες ίσως να είναι η «καρδιά» των ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι όχι μόνο δεν θα πάμε σε αποδυνάμωση των στρατιωτικών δομών του νησιού, αλλά ίσα ίσα θα πάμε σε ενδυνάμωση. Και μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κέντρο νεοσυλλεκτών λειτουργούν κανονικά οι δομές στο Ρέθυμνο και το 547 και το 548 είναι ενισχυμένα και θα ενισχυθούν και ακόμα παραπάνω σε προσωπικό το επόμενο διάστημα».
Άρα δεν θα φύγει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων
«Επαναλαμβάνω, υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις, αλλά θεωρώ ότι είναι κρίσιμο, όχι για τοπικιστικούς λόγους, αλλά για καθαρά στρατηγικούς λόγους να υπάρχει και ένα κέντρο νεοσυλλέκτων και στην Κρήτη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κρατήστε αυτό που σας λέω, ότι πέρα από το Κέντρο νεοσυλλέκτων, γενικά οι στρατιωτικές δομές της Κρήτης και ειδικότερα του Ρεθύµνου θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα».
Υπάρχει περίπτωση να αναβαθμιστεί και η Κρήτη;
«Επειδή το δόγμα είναι ενίσχυση των στρατιωτικών δομών, το πιο πιθανό είναι να ενισχυθεί σε επίπεδο σχηματισμού. Σεβόμαστε την άποψη των επιτελείων, τη συζητάμε ως πολιτική ηγεσία. Επομένως, το επόμενο διάστημα πολύ σύντομα θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ενέργειες».
Πως σχολιάζετε την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τις εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης;
«Για την υγεία του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να υπάρχει και μια συγκροτημένη αντιπολίτευση, η οποία θα στέκεται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα είναι μια στείρα αντιπολίτευση. Θα μπορεί να προσφέρει και μια εναλλακτική ή αν θέλετε και κάποιες προτάσεις, σε μια λογική όμως θα έλεγα, όχι μόνο στείρας αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως, να προσθέτει στο δημόσιο διάλογο. Θεωρώ, ότι αυτό το οποίο βλέπουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή έχουμε ένα μοναδικό φαινόμενο στη μεταπολίτευση τα τελευταία 50 χρόνια, εξαιρώ ενδεχομένως το πρώτο διάστημα 74, 77 που ήταν τελείως διαφορετικά τα πολιτικά χαρακτηριστικά, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατακερματισμός στην αντιπολίτευση, δηλαδή κινούνται τα κόμματα μεταξύ 12%, 14%, 10%, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας ξεκάθαρος πόλος, ο οποίος είναι απέναντι στην κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτό έχει διάφορες αιτίες. Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει μέσα από την πολιτική την οποία άσκησε και ως πρωθυπουργός, να είναι ελκυστικός και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κεντροαριστεράς, το οποίο ίσως νιώθει πιο κοντά στις πολιτικές τις οποίες ακολουθεί, όσον αφορά το κομμάτι, το μεταρρυθμιστικό και το εκσυγχρονιστικό σε σχέση ακόμα και με κόμματα τα οποία προέρχονταν αυτοί οι ψηφοφόροι και αναφέρομαι κυρίως στο ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ετών. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί φορείς, κομματικοί φορείς φαίνεται ότι δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό το εναλλακτικό και μένουν μόνο σε στείρα αντιπολίτευση και αυτό ενδεχομένως ειδικά τον κεντρώο ψηφοφόρο τον απωθεί και αυτό εκφράζεται και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ευχή μου είναι πράγματι το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εκείνοι οι κομματικοί σχηματισμοί ή αν θέλετε οι αλλαγές εντός των υπαρχόντων, έτσι ώστε να υπάρξει και η εναλλακτική πρόταση να υπάρχει το θεσμικό αντίβαρο να υπάρχει ένας πραγματικά ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος εντός και εκτός Βουλής, ο οποίος όμως θα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις και νομίζω ότι αυτό είναι και το ζητούμενο από πλευράς πολιτών. Αν δεν υπάρξουν αυτά, το να επιχαίρουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ότι είμαστε πρώτο κόμμα, ότι είμαστε κυβέρνηση και ότι υπάρχει μια διαφορά 20 και 25 μονάδων, νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν και γι’ αυτό και πολύ ορθά πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής σε όλες τις παρεμβάσεις και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην πολιτική επιτροπή πρόσφατα, όπου μας είπε ότι πρέπει να είναι χαμηλοί οι τόνοι να κοιτάξουμε το κυβερνητικό έργο, να προχωρήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και από κει και πέρα νομίζω κάποια στιγμή και το πολιτικό σύστημα θα βρει την ισορροπία του.