ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρία ερωτήματα του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 29/2

0

Πιστοί στις αξίες της δημοκρατικής  συμμέτοχης στο δημόσιο διάλογο και στις αρχές της λογοδοσίας για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους συνδημότες μας ως συνδυασμός καταθέσαμε τρία ουσιαστικά ερωτήματα στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Λογοδοσίας που θα διενεργηθεί στις 29-02-2024.  Συνεχίζουμε σταθερά να είμαστε δίπλα στους πολίτες θεωρώντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πυρήνα της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσα από τον οποίο εκφράζονται οι επιθυμίες, τα όνειρα, τα αιτήματα, τα προβλήματα και οι προσδοκίες της κοινωνίας μας. Ειδικότερα, αναδείξαμε την ουσιαστική ανάγκη αξιοποίησης του κληροδοτήματος Αναστασάκη, την ανησυχία μας ως προς την αδυναμία ολοκλήρωσης των εργασιών ανάπλασης του πολωνικού νεκροταφείου και θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση συνθηκών και τήρησης των κατάλληλων προδιαγραφών ασφάλειας που αφορούν τα σχολικά κτίρια. Τα ερωτήματα που ακολουθούν διαμορφωθήκαν μετά από συνεργασία της Επικεφαλής του Συνδυασμού κ. Ειρήνης Κουτσαλεδάκη με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης κ. Μυρσίνη Καρνή, κ. Δερεδάκη Νικόλαο και κ. Φωτάκη Νικόλαο, εκφράζοντας ωστόσο την  ανησυχία του συνόλου των συμβούλων του συνδυασμού για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

  1. Η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Αναστασάκη

Ο Στυλιανός Αναστασάκης , ευπατρίδης του τόπου μας, με την από  9-1-1948 διαθήκη του , που δημοσιεύτηκε από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης  στις 17-8-1949 άφησε στο Εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Ρεθύμνης  ακίνητη περιουσία του, αποτελούμενη από  τρία σημαντικά σήμερα κατά θέση και αξία ακίνητα στον Πλατανιά Ρεθύμνου :

Κτήμα 14 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Καλάμια» στο κέντρο της οικιστικής του περιοχής, γειτνιάζον με  μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Αγρό έκτασης 12,7 στρεμμάτων στη θέση «Μοναχή Ελιά» στον Τσεσμέ, πλησίον του Νεκροταφείου της περιοχής. Κτήμα έκτασης 10,6 στρεμμάτων στη θέση «Ξεροκάμαρο», επί της επαρχιακής οδού Ρεθύμνου-Αρκαδίου. Επιθυμία του διαθέτη ήταν ο κληρονόμος, δηλαδή  το Γυμνάσιο Ρεθύμνου να διατηρήσει τα παραπάνω κτήματα στην κυριότητά του και να διαθέτει το ετήσιο εισόδημα τους για τη βράβευση του καλύτερου αποφοίτου, μαθητή ή μαθήτριας του Γυμνασίου. Με το άρθρο 40 του ν Ν. 1566/85 "ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ κ.λπ.»  η κυριότητα της ακίνητης περιουσίας κάθε σχολείου μεταβιβάστηκε στην εφορεία σχολείων κάθε Δήμου, που διοικούνταν από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, ενώ μετά την κατάργηση των εφορειών σχολείων με το άρθρο 31 παρ. 1 Ν. 2009/ 1992 και την παράλληλη θεσμοθέτηση του Ν. 1890/1990 "Ακαδημία Αθηνών - Σχολική εκπαίδευση, περιουσία κ.λπ." και συγκεκριμένα της παραγράφου 5 αυτού,  η κινητή και ακίνητη περιουσία των εφορειών όλων των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταβιβάστηκε κατά κυριότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στην περιφέρεια στην οποία βρίσκονται τα αντίστοιχα ακίνητα.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ρεθύμνης στην κυριότητα του οποίου υπεισήλθαν έκτοτε (από το έτος 1990) τα ανωτέρω ακίνητα του κληροδοτήματος Αναστασάκη είναι μόνος αρμόδιος για την εκμετάλλευσή τους , σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη. Στον προϋπολογισμό Δήμου Ρεθύμνης για το έτος  2021 παρατηρήσαμε ότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα από το παραπάνω κληροδότημα ανήλθαν στα 7.610,00 ευρώ,  ενώ στον προϋπολογισμό 2022 τα αντίστοιχα έσοδα, τακτικά και έκτακτα  ανήλθαν στα 8.600,00 ευρώ. Είναι εμφανές ότι τα έσοδα από τα παραπάνω τρία ακίνητα του κληροδοτήματος είναι ελάχιστα σε σχέση με την θέση που αυτά βρίσκονται και τη σημερινή εμπορική  αξία των παρακείμενων ακινήτων,  ενώ η βούληση του διαθέτη, όπως εκφράστηκε στη διαθήκη του έτους 1948, μετά την πάροδο εβδομήντα έξι ετών από τη σύνταξή της και της εκ βάθρων μεταβολής συνθηκών, να χρήζει επαναπροσδιορισμού και συμπληρωματικής ερμηνείας από τα δικαστήρια,  ώστε αφενός να εξυπηρετείται η βούληση του διαθέτη και αφετέρου να ανταποκρίνεται στις επικρατούσες συνθήκες και ανάγκες του Δήμου Ρεθύμνης αλλά και της περιοχής του Πλατανιά,  με τις πληθώρα ανάγκες για εξεύρεση κοινόχρηστων χώρων, χώρων στάθμευσης οχημάτων αλλά και χώρων για εγκατάσταση κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Σ΄ αυτό το σημείο ερωτάται ο Δήμος Ρεθύμνου

  1. Με ποιο τρόπο, πότε και πώς διατέθηκαν τα έσοδα από το κληροδότημα Αναστασάκη την προηγούμενη τουλάχιστον πενταετία;
  2. Ποιες και τι είδους ενέργειες έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει για την επωφελέστερη αξιοποίηση των ακινήτων του κληροδοτήματος Αναστασάκη, προκειμένου  να αυξήσει τα έσοδά του από αυτά;
  3. Ποιες και τι είδους ενέργειες έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει στο μέλλον για την συμπληρωματική ερμηνεία της βούλησης του διαθέτη, ώστε να ανταποκρίνεται στις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες;
  4. Η ανάπλαση του πολωνικού νεκροταφείου

Οι Πολωνοί βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, ως στρατιωτικό τμήμα της πάλαι ποτέ μεγάλης Τσαρικής Ρωσίας, τα έτη 1897-1905, αφού η Ρωσία είχε αναλάβει τη Διοίκηση του τμήματος του Ρεθύμνου ως εγγυήτρια Δύναμη επί Κρητικής Πολιτείας. Οι Ρώσοι, ως ομόδοξοι χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες το ναό της Αγ. Βαρβάρας, ενώ οι νεκροί τους τάφονταν στο ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου. Για τους καθολικούς Πολωνούς ανεγέρθηκε ο ναός του Αγ. Αντωνίου (στην οδό Μελισσηνού) ενώ για τους νεκρούς τους κατασκευάστηκε ειδικό, καθολικό κοιμητήριο, στη συμβολή των σημερινών οδών Κριάρη και Τιμολέοντος Βάσσου.

Το 2008 επισκέφθηκε το Ρέθυμνο πολυμελής αντιπροσωπεία Πολωνών, αποτελούμενη από τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα, τον Υπουργό Μνημείων της χώρας, τον Καθολικό Επίσκοπο Κρήτης, καθώς κι έναν Πολωνό Αρχιτέκτονα. Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας ήταν να δουν τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, μέσω του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Κυδωνάκη, σχετικά με την ανάπλαση του χώρου του Πολωνικού Νεκροταφείου, αφού ο Δήμος είχε εξαγοράσει, σε πρότερο χρόνο, έναντι ευνοϊκού τιμήματος από την καθολική Εκκλησία τον συγκεκριμένο χώρο, μαζί με τον διπλανό χώρο, που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

Η μελέτη ικανοποίησε την πολωνική αντιπροσωπεία και ο κ. Δήμαρχος τους υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η μελέτη θα αρχίσει να υλοποιείται και θα παραδοθεί στους Ρεθεμνιώτες μια πλατεία σε έναν χώρο της πόλης που ασφυκτιά. Οι Πολωνοί υποσχέθηκαν ότι με δικά τους έξοδα θα κατασκευάσουν Μνημείο προς τιμή των Πολωνών πεσόντων που θα τοποθετηθεί στον αναπλασμένο χώρο.

Έξι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, επανήλθε στο Ρέθυμνο η Πρόξενος της Πολωνίας, με σκοπό να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τοποθέτηση του Μνημείου. Δυστυχώς, δεν είχε υπάρξει καμιά πρόοδος στην πορεία των εργασιών για την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων:

  • Γιατί σταμάτησαν οι ενέργειες ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου, σε μια περιοχή που ασφυκτιά από την πυκνή οικιστική δόμηση;
  • Έχει πρόθεση η δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ανάπλαση;
  1. Θέματα ασφάλειας στις σχολικές μονάδες.              

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ηλεκτροπληξίας εκπαιδευτικού, σε σχολική μονάδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του δήμου μας, αναδεικνύονται θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση συνθηκών και τήρησης των κατάλληλων προδιαγραφών ασφάλειας που αφορούν τα σχολικά κτίρια. Αναδεικνύονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον κατάλληλο και ασφαλή εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων και τις σημαντικές ελλείψεις ασφαλείας στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούνται πεπαλαιωμένα ηλεκτρικά και άλλα δίκτυα υποδομών, ελλιπής πυρασφάλεια- πυρανίχνευση, ασφάλεια στα κλιμακοστάσια, στους υαλοπίνακες και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και ανύπαρκτοι περιοδικοί έλεγχοι που θα εξασφαλίζουν την  ασφάλεια σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Με βάση τα παραπάνω ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες που γίνονται και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να προλαμβάνονται και να εξαλείφονται πιθανοί  κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων εντός των σχολικών μονάδων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ