ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Καμπανάκι» για την άρδευση λόγω έλλειψης νερού

0

 ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Τα πράγματα επιδεινώνονται όσο περνάει ο καιρός.Είναι μια δύσκολη χρονιά αυτή που διανύουμε και τα πράγματα εξελίσσονται τόσα αρνητικά που πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι και υποψιασμένοι για αυτό το οποίο συμβαίνει», είπε αναφερόμενος στην επάρκεια νερού ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», κρούοντας ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για την υπερκατανάλωση στην άρδευση η οποία αποτελεί το 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού στο Ρέθυμνο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΚ «η σύγκριση των στοιχείων με τα προηγούμενα χρόνιαμας αφυπνίζει και μας ενεργοποιεί,ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που έχουμε δρομολογήσει και αφορούν τόσο τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας, όσο και τον βραχυπρόθεσμο,ώστε οτιδήποτε μπορεί να γίνει άμεσα, να γίνει με μεγαλύτερη ένταση από ότι τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας -όπως προδιαγράφεται- αυξημένης σε επισκεψιμότητα τουριστικής χρονιάς.»

Ο κ. Νίνος αναφερόμενος στα συγκριτικά στοιχεία με τα προηγούμενα έτη είπε μεταξύ άλλων:«Το πρώτο τρίμηνο του έτουςτα προηγούμενα χρόνια,δεν χρειαζόταν να αντλήσουμε, να διυλίσουμε και να διοχετεύσουμε νερό προς το Ρέθυμνο, από την λίμνη του Κουρνά δηλαδή τοταχυδιυλιστήριο στα Δράμια. Το 2022 χρειάστηκε να πάρουμε περίπου 25.000 κυβικά νερό, το 2023 το αντίστοιχο τρίμηνο 200.000 κυβικά νερό. Θυμίζω ότι το 2023 ήταν μια κακή χρονιά υδρολογικά και φέτος πριν ολοκληρώσουμε το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι 27 Μαρτίου αντλήσαμε 562.000 κυβικά νερό από τη λίμνη του Κουρνά».

Και πρόσθεσε: «Τη δεδομένη στιγμή ηστάθμητου νερούστη λίμνη είναι σε υψόμετρο 4,78μ. Ανάλογη εικόνα είχαμε το 2018 που η στάθμη ήταν στα 4,43 μ. και αντιμετωπίσαμε πρόβλημα και διακοπές νερού. Δηλαδή έχουμε παρεμφερή δεδομένα, ενώ συγχρόνως υπάρχει η  αναγκαιότητα να αντλούμε νερό πολύ νωρίτερα από ότι συνηθίζαμε κατά τη διάρκεια του έτους.»

Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Ρέθυμνο, αλλά ολόκληρη την Κρήτη υπογράμμισε:«Στα Χανιά υπάρχει μια ισορροπία γιατί οι πηγές στην δυτική Κρήτη φαίνεται να έχουν μια μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής νερού,όσο όμως πηγαίνουμε προς τα ανατολικά το σενάριο γίνεται εφιαλτικότερο. Ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με τις ΔΕΥΑ του νησιού. Στην ανατολική Κρήτη έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα τα οποία θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν πολύ νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές. Φυσικά και στο Ρέθυμνο υπάρχει μία διαρκής συνεννόηση με την ΔΕΥΑΡ.»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το τί πρέπει να γίνει, ώστε ν αποφευχθεί το σενάριο των διακοπών και της έλλειψης νερού σημείωσε: «Καταρχάς είναι σημαντική η άμεση ανταπόκριση στην αποκατάσταση αστοχιών του δικτύου από τη ΔΕΥΑΡ. Επίσης πέραν του ότι έπρεπε να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα διυλιστήρια στον Πλατανιά, ώστε να αξιοποιούμε νερό από το φράγμα των Ποταμών -αφού από την λίμνη κάνουμε υπέρ κατανάλωση νερού-πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσθήκηςτρίτου μικρού διυλιστηρίου στην περιοχή, ώστε να να αυξήσουμε την παροχή μας στα 9 με 10 χιλιάδες ημερησίως. Και τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουμε χθες, τις συνήθειες που έχουμε στο αρδευτικό κομμάτι. Έχει καταδεχτεί πλέον ότι η σπατάλη που λαμβάνει χώρα στον τρόπο με τον οποίον αρδεύουμε είναι εξωφρενική. Είναι καταγεγραμμένο ότι δαπανούμε εξαπλάσιες ποσότητες νερού από αυτές που πραγματικά χρειάζονται για να αρδεύονται αποτελεσματικά οικαλλιέργειες».

Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχουν μέθοδοι που πετυχαίνουν και να πέφτει το νερό την ώρα που χρειάζεται και στη χρονική διάρκεια που χρειάζεται. «Πρέπει να εξειδικεύσουμε λίγο τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή ανά καλλιέργεια. Όχι ότι ώρα θέλουμε, όσο χρόνο θέλουμε, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μετρό.»

Στη συνέχεια ανέφερε ως παράδειγμα την περιοχή του Λατζιμά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στον Λατζιμάόπου οι γεωπόνοι ή οι καλλιεργητές θεωρούν ότι αυτήν την περίοδο πρέπει να αρδεύσουν τα ελαιόδεντρα και οι καταναλώσεις είναι τόσο υψηλές που δεν επαρκεί το νερό για να καλύψουμε υδρευτικές ανάγκες. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις προτεραιότητες μας.»Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι η άρδευση είναι περίπου στο 85% της συνολικής κατανάλωσης του νερού αν πετύχει το μέτρο οικονομίας στην άρδευση φέτος,θα υπάρξει ισορροπία. Προφανέστατα και τα θέματα της ύδρευσης μπαίνουν στον αριθμητή προκειμένου να είναι θετικό το ισοζύγιο αλλά είναι αντιληπτό ότι αφορά μόλις το 15%. Επίσης πιστεύω η περαιτέρω ενίσχυση αξιοποίηση του νερού του φράγματος των ποταμών μπορεί να δώσει για φέτος προσωρινά την λύση, μέχρι να έρθει η μόνιμη λύση μετά από τρία χρόνια, γιατί έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για την υλοποίηση του μεγάλου έργου του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι.»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΚ υπογράμμισε: «Το ζητούμενο είναι, πως θα μπορέσουμε αυτό το ενιαίο μοντέλο που στοχεύει στην ενιαία διαχείριση, να εξασφαλίσει στο σύνολο της Κρήτης, σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες ποιοτικό και επαρκές σε ποσότητα πόσιμο νερό αλλά και νερό για άρδευση. Όλα είναι αλληλένδετα.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ